Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
Ο '''Πρωθυπουργός της Ρωσίας''' ([[ρωσικά]] Премьер-министр) ή Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρωσικά: Председатель Правительства Российской Федерации, είναι το δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Κυβέρνησης μετά τον [[Πρόεδρος της Ρωσίας|Πρόεδρο της Ρωσίας]]. Το ρωσικό σύνταγμα του 1993 προβλέπει ότι είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αν και τον κύριο λόγο τον έχει ο [[Πρόεδρος της Ρωσίας|Πρόεδρος]] καθώς αυτός διορίζει και απολύει τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα ο πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και δίνει υποχρεωτικές εντολές προς τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, και τέλος μπορεί να ανακαλέσει κάθε πράξη της κυβέρνησης.
Ο '''Πρωθυπουργός της Ρωσίας''' ([[ρωσικά]] Премьер-министр) ή Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρωσικά: Председатель Правительства Российской Федерации, είναι το δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Κυβέρνησης μετά τον [[Πρόεδρος της Ρωσίας|Πρόεδρο της Ρωσίας]]. Το ρωσικό σύνταγμα του 1993 προβλέπει ότι είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αν και τον κύριο λόγο τον έχει ο [[Πρόεδρος της Ρωσίας|Πρόεδρος]] καθώς αυτός διορίζει και απολύει τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα ο πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και δίνει υποχρεωτικές εντολές προς τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, και τέλος μπορεί να ανακαλέσει κάθε πράξη της κυβέρνησης.


Η χρήση του όρου "πρωθυπουργός" είναι αυστηρά ανεπίσημη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το ρωσικό σύνταγμα ή άλλους νόμους. Ο επίσημος τίτλος του αξιώματος είναι [[Κυβέρνηση της Ρωσίας|Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας]]. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι ο αρχηγός της Κυβέρνησης σύμφωνα με το σύνταγμα αν και ο [[Πρόεδρος της Ρωσίας]] έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις της [[Κυβέρνηση της Ρωσίας|Κυβέρνησης]].
Η χρήση του όρου "πρωθυπουργός" είναι αυστηρά ανεπίσημη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το ρωσικό σύνταγμα ή άλλους νόμους. Ο επίσημος τίτλος του αξιώματος είναι [[Κυβέρνηση της Ρωσίας|Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας]]. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν έχει σημαντικές εξουσίες μια και ο [[Πρόεδρος της Ρωσίας]] έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις της [[Κυβέρνηση της Ρωσίας|Κυβέρνησης]].


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 19:16, 27 Οκτωβρίου 2015

Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Председатель Правительства Российской Федерации
Το εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έμβλημα του Πρωθυπουργού της Ρωσίας
Κάτοχος
Ντμίτρι Μεντβέντεφ

από 8 Μαΐου 2012
ΠροσφώνησηΚύριε Πρωθυπουργέ(ανεπίσημα)/Κύριε Υπουργέ του Κράτους(επίσημα)
ΚατοικίαΛευκός Οίκος ,Μόσχα
Διορισμός απόΟ Πρόεδρος
Διάρκεια θητείαςμη σταθερή.Η Θητεία του Πρωθυπουργού εξαρτάται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι
Δημιουργία6 Νοεμβρίου1905
Ιστοσελίδαpremier.gov.ru

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας (ρωσικά Премьер-министр) ή Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρωσικά: Председатель Правительства Российской Федерации, είναι το δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Κυβέρνησης μετά τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Το ρωσικό σύνταγμα του 1993 προβλέπει ότι είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αν και τον κύριο λόγο τον έχει ο Πρόεδρος καθώς αυτός διορίζει και απολύει τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα ο πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και δίνει υποχρεωτικές εντολές προς τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, και τέλος μπορεί να ανακαλέσει κάθε πράξη της κυβέρνησης.

Η χρήση του όρου "πρωθυπουργός" είναι αυστηρά ανεπίσημη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το ρωσικό σύνταγμα ή άλλους νόμους. Ο επίσημος τίτλος του αξιώματος είναι Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν έχει σημαντικές εξουσίες μια και ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ιστορία

Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορικής εποχής, ηγέτης της κυβέρνησης ήταν ο αυτοκράτορας ο οποίος είχε το δικαίωμα να διορίζει έναν ανώτατο υπουργό στην ηγεσία της κυβέρνησης αλλά ο πρώτος κατείχε τον ουσιαστικότερο ρόλο.

Ο Πρωθυπουργός είναι βοηθός του Προέδρου, ενώ δεν διαθέτει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες,έτσι δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και δεν μπορεί να καθορίσει το υπουργικό συμβούλιο παρα μόνο να συμβουλεύσει τον πρόεδρο ποιους να διορίσει ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανεξάρτητα που το σύνταγμα προβλέπει πως ο πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης σύμφωνα με το σύνταγμα.

Διορισμός

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας διορίζεται από τον Πρόεδρο, με την επιφύλαξη της συγκατάθεσης της Κρατικής Δούμας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες που εκλέγουν τον πρωθυπουργό μέσω του νομοθετικού σώματος ή του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ρώσος πολίτης, εφ 'όσον δεν κατέχει ιθαγένεια άλλης χώρας και πλειρει κάποιες προϋποθέσεις

  • Πρέπει να πρεσβεύει την Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
  • Πρέπει να είναι άνω των 30 ετών
  • Εφόσον είναι παντρεμένος πρέπει o/η σύζυγος του να πρεσβεύει την Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
  • Πρέπει να ζει στην Ρωσία τουλάχιστον 15 χρόνια

Σύμφωνα με το νόμο, ο Πρόεδρος διορίζει τον νέο Πρωθυπουργό μέσα σε δύο εβδομάδες από την παραίτηση της προηγούμενου. Η Δούμα πρέπει να συζητήσει το θέμα εντός δύο εβδομάδων από τις νέες υποψηφιότητες. Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα αποφασίσει να δώσει στον Πρόεδρο την έγκρισή της ο δεύτερος μπορεί να υπογράψει αμέσως το αντίστοιχο διάταγμα που διορίζει τον πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα αρνηθεί να δώσει την έγκρισή της, ο Πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει ένα άλλο (ή τον ίδιο) υποψήφιο εντός μιας εβδομάδας από την απόρριψη της κρατικής δούμας

Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα ναπορρίψει υποψηφίους που ορίσθηκαν από τον Πρόεδρο τρεις φορές διαδοχικά, ο Πρόεδρος παραιτείται και γίνονται εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο, χωρίς τη συμμετοχή του στη Δούμα προσωρινά. Η Δούμα δεν μπορεί να διαλυθεί για τους λόγους αυτούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών της θητείας του νυν Προέδρου, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ή πολέμου και σε περίπτωση που η Δούμα έχει ξεκινήσει μομφή στον Πρόεδρο.Εφόσον εκλεγεί από την Δουμα o Πρόεδρος προχωράει σε διορισμό του.O Πρωθυπουργός όπως και o Πρόεδρος και τα άλλα μέλη της Ρωσικής Κυβέρνησης ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο.Πολιτικός Όρκος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Τα άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης διορίζονται και παύονται από τον Πρόεδρο χωρίς να απαιτείται η εισήγηση και έγκριση του Πρωθυπουργού.

Αρμοδιότητες

  • μεταβίβαση των εντολών του Προέδρου της Ρωσίας στους υπουργούς και υφυπουργούς
  • συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Ρωσίας ποιους να διορίσει ως μέλη της Κυβέρνησης αλλά εναπόκειται στην κρίση του Προέδρου αν θα ακούσει η όχι τις προτάσεις του Πρωθυπουργού.
  • να αντικαταστήσει τον πρόεδρο στην προεδρία του κράτους είτε λόγω της παραίτησης ή μομφής του πρώτου
  • συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τις πράξεις της κυβέρνησης
  • πρέπει ενημερώνει συστηματικά τον Πρόεδρο σχετικά με τις δραστηριότητες της υπουργών και υφυπουργών
  • Βοηθάει και συνεπικουρει τον Πρόεδρο κατά την άσκηση των καθηκόντων του
  • Σε περίπτωση που o Πρόεδρος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στο εξωτερικό την εκπροσωπεί o Πρωθυπουργός

Έιναι επίσης μέλος σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως:

  • στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • στο Κρατικό Συμβούλιο της Ένωσης των Κρατών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
  • στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ρωσίας όπου φέρει τον τίτλο του αντιπροέδρου.Τον τίτλο του Προέδρου φέρει μόνο ο Πρόεδρος της Ρωσίας
  • στο Interstate του Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (EurAsEC).
Ο Λευκός Οίκος στην Μόσχα , επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι