Ιρκάλλα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 4 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q784094
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στη [[σουμεριακή μυθολογία]], η '''Ιρκάλλα''' είναι ο Κάτω Κόσμος, ο κόσμος των νεκρών, από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Στην Ιρκάλλα βασιλεύουν ο θεός του θανάτου [[Νεργκάλ]] κι η θεά [[Ερεσκιγκάλ]], αδερφή της [[Ινάννα]]. Μερικές φορές, η ίδια η [[Ερεσκιγκάλ]] ονομάζεται και Ιρκάλλα, όπως και στην [[Ελληνική μυθολογία]] η ονομασία [[Άδης]] αναφερόταν και στο θεό του Κάτω Κόσμου και στον ίδιο τον Κάτω Κόσμο.
{{πηγές}}Στη [[σουμεριακή μυθολογία]], η '''Ιρκάλλα''' είναι ο Κάτω Κόσμος, ο κόσμος των νεκρών, από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Στην Ιρκάλλα βασιλεύουν ο θεός του θανάτου [[Νεργκάλ]] κι η θεά [[Ερεσκιγκάλ]], αδερφή της [[Ινάννα]]. Μερικές φορές, η ίδια η [[Ερεσκιγκάλ]] ονομάζεται και Ιρκάλλα, όπως και στην [[Ελληνική μυθολογία]] η ονομασία [[Άδης]] αναφερόταν και στο θεό του Κάτω Κόσμου και στον ίδιο τον Κάτω Κόσμο.


{{Σουμεριακή μυθολογία}}
{{Σουμεριακή μυθολογία}}

Έκδοση από την 21:06, 8 Οκτωβρίου 2015

Στη σουμεριακή μυθολογία, η Ιρκάλλα είναι ο Κάτω Κόσμος, ο κόσμος των νεκρών, από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Στην Ιρκάλλα βασιλεύουν ο θεός του θανάτου Νεργκάλ κι η θεά Ερεσκιγκάλ, αδερφή της Ινάννα. Μερικές φορές, η ίδια η Ερεσκιγκάλ ονομάζεται και Ιρκάλλα, όπως και στην Ελληνική μυθολογία η ονομασία Άδης αναφερόταν και στο θεό του Κάτω Κόσμου και στον ίδιο τον Κάτω Κόσμο.