Νινλίλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Bot: Migrating 19 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q369938
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στη [[σουμεριακή μυθολογία]], η '''Νινλίλ''' είναι η κόρη της [[Νάμου]] και του [[Άνου]]. Ζούσε με την οικογένειά της στη [[Ντιλμούν]], την κατοικία των θεών. Ο άδερφός της, κι αργότερα σύζυγός της, [[Ενλίλ]], τη βίασε και γι' αυτό τιμωρήθηκε, αφού οι υπόλοιποι θεοί τον εξόρισαν από την [[Ντιλμούν]]. Η Νινλίλ γέννησε ένα αγόρι, το [[Νάννα (Σουμέριοι)|Νάννα]], που έγινε ο θεός της [[σελήνη|σελήνης]].
{{πηγές}}Στη [[σουμεριακή μυθολογία]], η '''Νινλίλ''' είναι η κόρη της [[Νάμου]] και του [[Άνου]]. Ζούσε με την οικογένειά της στη [[Ντιλμούν]], την κατοικία των θεών. Ο άδερφός της, κι αργότερα σύζυγός της, [[Ενλίλ]], τη βίασε και γι' αυτό τιμωρήθηκε, αφού οι υπόλοιποι θεοί τον εξόρισαν από την [[Ντιλμούν]]. Η Νινλίλ γέννησε ένα αγόρι, το [[Νάννα (Σουμέριοι)|Νάννα]], που έγινε ο θεός της [[σελήνη|σελήνης]].


Μετά το θάνατό της, η Νινλίλ έγινε θεότητα των ανέμων, όπως κι ο [[Ενλίλ]]. Δείχνει επίσης έλεος προς όσους αδικεί η μοίρα. Μαζί με τον [[Ενλίλ]] λατρεύονταν κυρίως στην πόλη της [[Νιπούρ]].
Μετά το θάνατό της, η Νινλίλ έγινε θεότητα των ανέμων, όπως κι ο [[Ενλίλ]]. Δείχνει επίσης έλεος προς όσους αδικεί η μοίρα. Μαζί με τον [[Ενλίλ]] λατρεύονταν κυρίως στην πόλη της [[Νιπούρ]].

Έκδοση από την 21:05, 8 Οκτωβρίου 2015

Στη σουμεριακή μυθολογία, η Νινλίλ είναι η κόρη της Νάμου και του Άνου. Ζούσε με την οικογένειά της στη Ντιλμούν, την κατοικία των θεών. Ο άδερφός της, κι αργότερα σύζυγός της, Ενλίλ, τη βίασε και γι' αυτό τιμωρήθηκε, αφού οι υπόλοιποι θεοί τον εξόρισαν από την Ντιλμούν. Η Νινλίλ γέννησε ένα αγόρι, το Νάννα, που έγινε ο θεός της σελήνης.

Μετά το θάνατό της, η Νινλίλ έγινε θεότητα των ανέμων, όπως κι ο Ενλίλ. Δείχνει επίσης έλεος προς όσους αδικεί η μοίρα. Μαζί με τον Ενλίλ λατρεύονταν κυρίως στην πόλη της Νιπούρ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι