Αμπενάκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Yobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ WPCleaner v1.33b - Fixed using Βικιπαίδεια:WikiProject Check Wikipedia (Επικεφαλίδες που τελειώνουν με άνω και κάτω τελεία)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι '''Αμπενάκι''', που σημαίνει «''λαός της χαραυγής''», είναι μια φυλή [[Ινδιάνοι|ερυθρόδερμων]] της [[Αμερική]]ς. Οι Αμπενάκι διέμεναν παραδοσιακά σε περιοχές κοντά στο [[Νιου Χάμσαϊρ]] και το [[Βερμόντ]], αλλά και σε περιοχές του [[Κεμπέκ]] και του δυτικού [[Μέιν]].
{{πηγές}}Οι '''Αμπενάκι''', που σημαίνει «''λαός της χαραυγής''», είναι μια φυλή [[Ινδιάνοι|ερυθρόδερμων]] της [[Αμερική]]ς. Οι Αμπενάκι διέμεναν παραδοσιακά σε περιοχές κοντά στο [[Νιου Χάμσαϊρ]] και το [[Βερμόντ]], αλλά και σε περιοχές του [[Κεμπέκ]] και του δυτικού [[Μέιν]].


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 20:59, 8 Οκτωβρίου 2015

Οι Αμπενάκι, που σημαίνει «λαός της χαραυγής», είναι μια φυλή ερυθρόδερμων της Αμερικής. Οι Αμπενάκι διέμεναν παραδοσιακά σε περιοχές κοντά στο Νιου Χάμσαϊρ και το Βερμόντ, αλλά και σε περιοχές του Κεμπέκ και του δυτικού Μέιν.

Ιστορία

Οι Αμπενάκι τάχθηκαν με το μέρος των Γάλλων και αντιμετώπιζαν με αυξανόμενη εχθρότητα τις καταπατήσεις των περιουσιών τους από τους Άγγλους. Όταν κατελήφθη η μεγαλύτερη πόλη τους, το Νόριτζβοκ, και σκοτώθηκε ο ιεραπόστολος της φυλής τους, το μεγαλύτερο μέρος της φυλής μετακινήθηκε προς την επαρχία του Κεμπέκ, όπου είχαν καταφτάσει πριν από αυτούς κι άλλοι πρόσφυγες από τη Νέα Αγγλία.

Η ονομασία τους διαφέρει ανάλογα με την περιοχή (π.χ. Abenaquiois, Abakivis, Quabenakionek, Wabenakies, κλπ.). Περιγράφονται σαν μη κανίβαλοι και γενικά πειθήνιοι, εφευρετικοί, εγκρατείς στο αλκοόλ και όχι βλάσφημοι.

Οι Αμπενάκι, αντίθετα με τις υπόλοιπες ανατολικές ινδιάνικες φυλές, δεν είναι αναγνωρισμένη πολιτειακά φυλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός των Αμπενάκι ξεκίνησε να τοποθετείται σχετικά νωρίς σε περιοχές υπό περιορισμό, σχεδόν αμέσως μετά τον πόλεμο μεταξύ Γάλλων και Ινδιάνων, κι έτσι σχεδόν αφομειώθηκαν προτού η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης της εξουσίας των ιθαγενών φυλών στις αρχές του 20ού αιώνα.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι