Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 109.242.55.231 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...
Προσθεσα μερικες σημαντικες πληροφοριες
Γραμμή 51: Γραμμή 51:
Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το [[1961]] με την ένταξή του στην Junge Union, τη νεολαία της [[Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (Γερμανία)|Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης]]. Αποτελεί μέλος του Κοινοβουλίου (Bundestag) από το [[1972]]. Από το [[1984]] μέχρι το [[1991]] ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του [[Χέλμουτ Κολ]], αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών [[2005]] και [[2009]].
Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το [[1961]] με την ένταξή του στην Junge Union, τη νεολαία της [[Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (Γερμανία)|Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης]]. Αποτελεί μέλος του Κοινοβουλίου (Bundestag) από το [[1972]]. Από το [[1984]] μέχρι το [[1991]] ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του [[Χέλμουτ Κολ]], αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών [[2005]] και [[2009]].


Στις [[12 Οκτωβρίου]] του [[1990]] αποτέλεσε στόχο δολοφονικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο Σόιμπλε τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και τη [[σπονδυλική στήλη]], με αποτέλεσμα να απωλέσει τη λειτουργία των κάτω άκρων.
Στις [[12 Οκτωβρίου]] του [[1990]] αποτέλεσε στόχο δολοφονικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο Σόιμπλε τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και τη [[σπονδυλική στήλη]], με αποτέλεσμα να απωλέσει τη λειτουργία των κάτω άκρων. Δυστηχως δεν καταφερε κανεις μεχρι στιγμης να τον δολοφονησει!


Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε από το [[1969]]. Το ζεύγος έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε από το [[1969]]. Το ζεύγος έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τα καημενα τα παιδια!!!!


==Απόπειρα δολοφονίας==
==Απόπειρα δολοφονίας==

Έκδοση από την 08:01, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
28 Οκτωβρίου 2009
ΚαγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ
ΠροκάτοχοςΠέερ Στάινμπρουκ
Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας
Περίοδος
22 Νοεμβρίου 2005 – 27 Οκτωβρίου 2009
ΚαγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ
ΠροκάτοχοςΌτο Σίλι
ΔιάδοχοςΤόμας ντε Μεζιέρ
Περίοδος
21 Απριλίου 1989 – 26 Νοεμβρίου 1991
ΚαγκελάριοςΧέλμουτ Κολ
ΠροκάτοχοςΦρίντριχ Ζίμερμαν
ΔιάδοχοςΡούντολφ Σάιτερς
Αρχηγός της Καγκελαρίας
Υπουργός Ειδικών Θεμάτων
Περίοδος
15 Νοεμβρίου 1984 – 21 Απριλίου 1989
ΚαγκελάριοςΧέλμουτ Κολ
ΠροκάτοχοςΒάλντεμαρ Σρέκενμπεργκερ
ΔιάδοχοςΡούντολφ Σάιτερς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Σεπτεμβρίου 1942 (1942-09-18) (81 ετών), Φράιμπουργκ, Γερμανία
ΕθνότηταΓερμανική
Πολιτικό κόμμαΧριστιανοδημοκρατική Ένωση
ΣύζυγοςΊνγκεμποργκ Σόιμπλε
Παιδιά4
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ
Πανεπιστήμιο του Αμβούργου
ΘρήσκευμαΛουθηρανισμός
Ιστοσελίδαhttp://www.wolfgang-schaeuble.de/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (γερμανικά: Wolfgang Schäuble), γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 (72 ετών)στο Φράιμπουργκ, είναι Γερμανός πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Είναι ο σημερινός Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών της χώρας, στο πλαίσιο της Δεύτερης Κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ. Βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, ο Σόιμπλε έγινε πρώτη φορά μέλος της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης το 1984, και στο παρελθόν διετέλεσε Αρχηγός της Καγκελαρίας, Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Υπουργός Εσωτερικών.

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου, και το 1971 έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική. Έχει εργαστεί ως εφοριακός και κατόπιν ως δικηγόρος.

Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961 με την ένταξή του στην Junge Union, τη νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Αποτελεί μέλος του Κοινοβουλίου (Bundestag) από το 1972. Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1990 αποτέλεσε στόχο δολοφονικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ο Σόιμπλε τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να απωλέσει τη λειτουργία των κάτω άκρων. Δυστηχως δεν καταφερε κανεις μεχρι στιγμης να τον δολοφονησει!

Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε από το 1969. Το ζεύγος έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τα καημενα τα παιδια!!!!

Απόπειρα δολοφονίας

Στις 12 Οκτωβρίου 1990, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από τον Ντίτερ Κάουφμαν (Dieter Kaufmann). Ο Κάουφμαν έριξε τρεις πυροβολισμούς εναντίον του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Oppenau, κοντά στο Φράιμπουργκ (Freiburg) της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Τραυματίστηκε σοβαρά ένας σωματοφύλακας του και ο ίδιος ο Σόιμπλε υπέστη σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και τη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος και να καθηλωθεί έκτοτε σε αναπηρική καρέκλα. Ο δράστης της απόπειρας κηρύχθηκε από τους δικαστές ψυχικά ασθενής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Κριτική

Στην πατρίδα του, ο Σόιμπλε έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τη γερμανική αριστερά για την υποστήριξή του στον Πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003. Επίσης, ο Σόιμπλε είναι υποστηρικτής του στρατοπέδου Γκουαντάναμο. Σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ το 2007 ως Υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε την αύξηση της εξουσίας της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με στόχο την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και ζήτησε τα ακόλουθα: Προληπτική σύλληψη υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για επιχειρήσεις τήρησης της τάξης στο εσωτερικό της Γερμανίας, συστηματική παρακολούθηση του internet και υποκλοπές e-mail από κυβερνητικές υπηρεσίες, και δολοφονίες (targeted killings) τρομοκρατών από τις αρχές ασφαλείας.[1]

Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε έχει δεχθεί κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, καθώς επιμένει σε μία στρατηγική συνεχούς λιτότητας.


Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wolfgang Schäuble της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wolfgang Schauble της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).