Εσμαχάν Σουλτάνα (κόρη του Σελίμ Β'): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
προσθήκη σήμανσης
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


{{Ενσωμάτωση κειμένου|tr|Esmehan Sultan}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|tr|Esmehan Sultan}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|ru|Эсмехан Султан}}[[Κατηγορία:Οθωμανοί]]
{{Ενσωμάτωση κειμένου|ru|Эсмехан Султан}}
[[Κατηγορία:Οθωμανοί]]

Έκδοση από την 14:43, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εσμαχάν Σουλτάνα
ΣύζυγοςΣοκολού Μεχμέτ Πασά
Νισαντζί Φεριντούν Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτάνζαντε Ιμπραήμ Χαν
Γκιουλρούχ Σουλτάνα
Βασιλικός ΟίκοςΟίκος του Οσμάν
ΠατέραςΣελίμ Β'
ΜητέραΝουρμπανού Σουλτάνα
Γέννηση1544
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1585(41 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΙσλάμ

Η Εσμαχάν Χανίμ Σουλτάν (τουρκικά:Esmahan Hanım Sultan) (1544-1585) (οθωμανικά τουρκικά: سيدة تهب سلطان خان) ήταν κόρη του Σελίμ Β΄ και της Νουρμπανού Σουλτάνας και εγγονή του Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και της Χουρέμ Σουλτάνας. Ήταν θεία του Μεχμέτ Γ΄.

Ζωή

Η Εσμαχάν Σουλτάνα γεννήθηκε το 1544 στο παλάτι της Μανίσας. Ο πατέρας της ήταν ακόμα διάδοχος όταν γεννήθηκε. Μητέρα της ήταν η Νουρμπανού Σουλτάνα. Ήταν το πρώτο παιδί τους. Ήταν αδελφή του Μουράτ Γ΄, του πρίγκιπα Αμπντουλάχ, της Σαχ Σουλτάνας, της Φατμά Σουλτάνας και της Γκεβχερχάν Σουλτάνας.

Την 1η Αυγούστου 1562 ο Σουλεϊμάν Α΄ γιόρτασε τον τριπλό γάμο των εγγονών του. Η Εσμαχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, η Γκεβχερχάν Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Πιαλή Πασά και η Σαχ Σουλτάνα παντρεύτηκε τον Χασάν Αγά.

Το 1565 ο Σοκολλού έγινε μεγάλος βεζίρης. Μετά το θάνατο του παππού της Σουλεϊμάν Α΄, το 1566, σουλτάνος έγινε ο πατέρας της Σελίμ Β΄, και η Εσμαχάν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με τη μητέρα της, Νουρμπανού Σουλτάνα, και τα αδέλφια της.

Το 1579 ο Σοκολλού πέθανε. Μετά το θάνατο του Σοκολού Μεχμέτ Πασά παντρεύτηκε τον Νισαντζί Φεριντούν Πασά. Πέθανε στη γέννα το 1585 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 41 ετών. Το τι απέγινε το μωρό είναι άγνωστο. Ο τάφος της βρίσκεται στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Είχε δύο παιδιά, τον Σουλτάνζαντε Ιμπραήμ Χαν και την Γκιουλρούχ Σουλτάνα.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Esmehan Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Эсмехан Султан της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).