Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Laalaalaaa (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Laalaalaaa (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
}}
}}


Η '''Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης''' είναι μια [[ελληνική]] τοπική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της [[Θεσσαλονίκη]]ς με τη [[Φλώρινα]], και άλλες πόλεις στην [[Κεντρική Μακεδονία|κεντρική]] και [[δυτική Μακεδονία]]. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της [[Δυτική Μακεδονία|δυτικής Μακεδονία]]ς, καθώς και είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργεία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Ο δυτικός τερματικός της, είναι η [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλωρίνης|Φλώρινα]], ενώ παλαιότερα πήγαινε προς [[Κοζάνη]], Νέο Καύκασο και [[Μπίτολα]]. Η γραμμή περνάει από τη Βέροια, τη [[Νάουσα]] και την [[Έδεσσα]].
Η '''Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης''' είναι μια [[ελληνική]] τοπική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της [[Θεσσαλονίκη]]ς με τη [[Φλώρινα]], και άλλες πόλεις στην [[Κεντρική Μακεδονία|κεντρική]] και [[δυτική Μακεδονία]]. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της [[Δυτική Μακεδονία|δυτικής Μακεδονία]]ς, καθώς και είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργεία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα [[σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Μπίτολας|Θεσσαλονίκης - Μπίτολας]] από την [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας|Αθήνα]] εώς το [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατέος|Πλατύ]]. Ο δυτικός τερματικός της, είναι η [[Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλωρίνης|Φλώρινα]], ενώ παλαιότερα πήγαινε προς [[Κοζάνη]], Νέο Καύκασο και [[Μπίτολα]]. Η γραμμή περνάει από τη Βέροια, τη [[Νάουσα]] και την [[Έδεσσα]].


==Διαδρομή==
==Διαδρομή==

Έκδοση από την 19:04, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης
Thessaloniki - Florina rail line
Καρτ-ποστάλ της σιδηροδρομικής γέφυρας της Έδεσσας
(τέλη 19ου αιώνα).
Πληροφορίες
ΙδιοκτησίαOΣE
ΠεριοχήΚεντρική και Δυτική Μακεδονία
ΕίδοςΠεριφερειακός σιδηρόδρομος
Σταθμοί15
ΙστότοποςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1894
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος γραμμής183,3 χλμ
Εύρος γραμμής1,435 mm (κανονικό εύρος)
Μέγιστη ταχύτητα90 χλμ/ώρα
Διαδρομή
Θεσσαλονίκη - Έδεσσα
Θεσσαλονίκη
αμαξιοστάσιο Μενεμένης
Εγνατία Οδός
προς Αλεξανδρούπολη
Σίνδος
Α/Δ ΠΑΘΕ
προς Ειδομένη
ποταμός Αξιός
Άδενδρο
ποταμός Λουδίας
Πλατύ
Π1/προς Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Ξεχασμένη
κανάλι 66
Βέροια
Νάουσα
Επισκοπή
Σκύδρα
Έδεσσα
λίμνη Αγρά
Άρνισσα
Αμύνταιο
προς Κοζάνη
Ξινό Νερό
Βεύη
Μεσονήσι
Φλώρινα

Η Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης είναι μια ελληνική τοπική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τη Φλώρινα, και άλλες πόλεις στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Είναι η πιο σημαντική σιδηροδρομική γραμμή της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και είναι η μόνη γραμμή σε λειτουργεία που εξυπηρετεί την περιφέρεια. Αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης - Μπίτολας από την Αθήνα εώς το Πλατύ. Ο δυτικός τερματικός της, είναι η Φλώρινα, ενώ παλαιότερα πήγαινε προς Κοζάνη, Νέο Καύκασο και Μπίτολα. Η γραμμή περνάει από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Έδεσσα.

Διαδρομή

Ο ανατολικός τερματικός της γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλωρίνης είναι ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης. Αφήνωντας την γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας, προχωράει κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα, μέσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και μετά διέρχεται από τη Βέροια, τη Νάουσα, τη Σκύδρα και ανεβαίνει προς την Έδεσσα, και κατά μήκος της βόρειας και δυτικής ακτής της λίμνης Βεγορίτιδας, φτάνοντας στο Αμύνταιο. Εκέι, η γραμμή Αμυνταίου - Κοζάνης αποτελούσε διακλάδωση της γραμμής, μέχρι το 2010, εξυπηρετώντας την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τους σταθμούς της ΔΕΗ. Η κύρια γραμμή συνεχίζει στη Φλώρινα, όπου και τερματίζει.

Σταθμοί