Πύλη:Βιολογία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Βιολογία (με το HotCat)
Γραμμή 82: Γραμμή 82:


[[Κατηγορία:Πύλες που αφορούν την Επιστήμη|Βιολογια]]
[[Κατηγορία:Πύλες που αφορούν την Επιστήμη|Βιολογια]]
[[Κατηγορία:Βιολογία| Πύλη]]

Έκδοση από την 15:46, 22 Αυγούστου 2015


Η Πύλη της Βιολογίας

Καλώς ήλθατε στην πύλη της βιολογίας. Η Βιολογία, από την ελληνική λέξη βίος (ζωή) και την κατάληξη -λογία (μελέτη), είναι ένας κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές των οργανισμών, πως τα είδη και τα άτομα εμφανίζονται και τις αλληλεπιδράσεις που έχουν μεταξύ τους και με τα περιβάλλοντά τους. Η Βιολογία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων που συχνά θεωρούνται ως ανεξάρτητες ειδικεύσεις. Επίσης, μελετούν τη ζωή σε ένα ευρύ φάσμα κλιμάκων.

Το Μπλε έχει επιλεγεί ως χρώμα για αυτήν την πύλη για να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Γη βασίζεται στην μοναδική χημεία του νερού. Μία φωτογραφία της Darlingtonia californica επιλέχθηκε ως το εικονίδιο της πύλης, λόγω της εξάρτησης του είδους αυτού από υγρό βιότοπο, καθώς απεικονίζει και την αυτοτροφία (σε αυτή την περίπτωση, την φωτοσύνθεση) και την σαρκοφαγία. Τέλος, επιφανειακά μοιάζει με νεαρούς βλαστούς, με τις άκρες καμπυλωμένες, πράγμα που συμβολίζει την ανάπτυξη, χαρακτηριστικό όλης της ζωής.

Επιλεγμένο λήμμα
Διάβολος της Τασμανίας
Διάβολος της Τασμανίας

Ο διάβολος της Τασμανίας (Sarcophilus harrisii) γνωστός και ως δαίμονας της Τασμανίας και σαρκόφιλος είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που βρίσκεται στην φύση πλέον μόνο στην νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας, Τασμανία.

Ο διάβολος της Τασμανίας είναι το μόνο επιζών μέλος του γένους Sarcophilus. Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες και μετά την εξαφάνιση της θυλακίνης (Thylacinus cynocephalus) το 1936 είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο. Χαρακτηρίζεται από την μαύρη γούνα του, την έντονη οσμή όταν αγχώνεται, την εξαιρετικά δυνατή και ενοχλητική κραυγή του και την αγριότητά του όταν τρώει. Τρέφεται και από το κυνήγι αλλά και από θνησιμαία ενώ παρόλο που είναι εν γένει μοναχικό ζώο, μερικές φορές τρώει σε ομάδες.

Ο διάβολος της Τασμανίας εξαφανίστηκε από την ηπειρωτική Αυστραλία τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν, πολύ πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό το 1788. Επειδή θεωρούνταν απειλή για την κτηνοτροφία στην Τασμανία, οι διάβολοι κυνηγιόνταν μέχρι το 1941, οπότε και προστατεύθηκαν επίσημα.

Από τα τέλη του 1990, η ασθένεια όγκων προσώπου έχει μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των δαιμόνων και πλέον απειλεί το είδος με εξαφάνιση, το οποίο από τον Μάιο του 2009 κηρύχθηκε απειλούμενο είδος. Έχουν αναληφθεί προγράμματα από την Κυβέρνηση της Τασμανίας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ασθένειας.

Περισσότερα...

Μείζονα θέματα

Κείμενο επικεφαλίδας

Επιλεγμένη εικόνα

Γυναίκα από τη φυλή Αντιβάσι της Ινδίας
Γνωρίζετε ότι...
Σχετικές πύλες
Σχετικές πύλες της Βικιεπιχείρησης
Πύλη:Ιατρική
Πύλη:Χημεία
Πύλη:Φυσική