Πουαντιγισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Wind flower (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Wind flower (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πρόχειρο χρήστη}}
{{πρόχειρο χρήστη}}
[[Αρχείο:A Sunday on La Grande Jatte, Georges Seurat, 1884.jpg|μικρογραφία|Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ]]
[[Αρχείο:A Sunday on La Grande Jatte, Georges Seurat, 1884.jpg|μικρογραφία|Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ]]
Ο '''πουαντιγισμός''' ή '''στιγματογραφία (stigmatography)''' είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη [[Γαλλία]] το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής [[ζωγράφος]], [[Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91)]]. Βασίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που στηρίζεται στην [[ψευδαίσθηση]] του [[μάτι|ματιού]] όταν δέχεται επιρροές από τα γειτονικά χρώματα. Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα στη φύση πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους και να μην επεμβαίνουμε με την όρασή μας. Στόχος είναι η καθαρότητα και οργάνωση του αποτελέσματος. Το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται και αποτελούν το μέσο, πρέπει να είναι καθαρά ώστε το αποτέλεσμα να διαθέτει σταθερό φως.
Ο '''πουαντιγισμός''' είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη [[Γαλλία]] το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής [[ζωγράφος]], [[Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91)]]. Βασίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που στηρίζεται στην [[ψευδαίσθηση]] του [[μάτι|ματιού]] όταν δέχεται επιρροές από τα γειτονικά χρώματα. Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα στη φύση πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους και να μην επεμβαίνουμε με την όρασή μας. Στόχος είναι η καθαρότητα και οργάνωση του αποτελέσματος. Το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται και αποτελούν το μέσο, πρέπει να είναι καθαρά ώστε το αποτέλεσμα να διαθέτει σταθερό φως.


== Ετυμολογία ==
== Ετυμολογία ==

Έκδοση από την 13:06, 10 Αυγούστου 2015

Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ

Ο πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος, Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91). Βασίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που στηρίζεται στην ψευδαίσθηση του ματιού όταν δέχεται επιρροές από τα γειτονικά χρώματα. Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα στη φύση πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους και να μην επεμβαίνουμε με την όρασή μας. Στόχος είναι η καθαρότητα και οργάνωση του αποτελέσματος. Το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται και αποτελούν το μέσο, πρέπει να είναι καθαρά ώστε το αποτέλεσμα να διαθέτει σταθερό φως.

Ετυμολογία

Η λέξη πουαντιγισμός προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία (στα γαλλικά pointillisme).

Τεχνοτροπία

Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα και απευθείας πάνω στον καμβά, κουκίδα κουκίδα. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση!Βασίζεται στην τεχνοτροπία σύμφωνα με την οποία κουκίδες βασικού χρώματος (π.χ. κόκκινο και άσπρο) δημιουργούν ένα αποτέλεσμα. Βάσει της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας απορρίπτεται η χρήση γραμμών.

Διαφορές πουαντιγισμού & ντιβιζιονισμού

Ο πουαντιγισμός αφορά την τεχνική που τοποθετούνται οι τελείες επάνω στον καμβά ενώ ο ντιβιζιονισμός!! αναφέρεται στο διαχωρισμό του χρώματος από τα οπτικά εφέ***. Η διαφορά τους έγκυται πως οι ντιβιζιονιστές χρησιμοποιούν μεγαλύτερες πινελιές, κάτι σαν μικρό κόμμα, παρά μικρές τελείες. Επίσης, όσον αφορά τη θεματολογία οι ντιβιζιονιστές προτιμούν κοινωνικά θέματα ενώ οι πουαντιγιστές εικόνες από την αστική ή κοσμική ζωή. Οι ντιβιζιονιστές επιθυμούν να μεταφέρουν το φως με όσο μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια π.χ. φως ηλιοβασιλέματος, αντανακλάσεις φωτός, ακτινοβολία. **

Παραπομπές

! το χαρακτηριστικό είχε αναπτυχθεί πολύ στην εποχή της αναγέννησης. !! που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Ιταλία προς το τέλος του 1880.