Πουαντιγισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Wind flower (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Wind flower (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


== Διαφορές πουαντιγισμού & ντιβιζιονισμού==
== Διαφορές πουαντιγισμού & ντιβιζιονισμού==
Η διαφορά τους έγκυται πως οι ντιβιζιονιστές χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερες πινελιές, κάτι σαν μικρό κόμμα, παρά μικρές τελείες.
Η διαφορά τους έγκυται πως οι ντιβιζιονιστές χρησιμοποιούν μεγαλύτερες πινελιές, κάτι σαν μικρό κόμμα, παρά μικρές τελείες.
Επίσης, όσον αφορά τη θεματολογία οι ντιβιζιονιστές προτιμούσαν κοινωνικά θέματα ενώ οι πουαντιγιστές εικόνες από την αστική ή κοσμική ζωή.
Επίσης, όσον αφορά τη θεματολογία οι ντιβιζιονιστές προτιμούν κοινωνικά θέματα ενώ οι πουαντιγιστές εικόνες από την αστική ή κοσμική ζωή. Οι ντιβιζιονιστές επιθυμούν να μεταφέρουν το φως με όσο μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια π.χ. φως ηλιοβασιλέματος, αντανακλάσεις φωτός, ακτινοβολία.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
*https://en.wikipedia.org/wiki/Divisionism
*https://en.wikipedia.org/wiki/Divisionism
*http://painting.about.com/od/artglossaryp/g/defpointillism.htm
*http://painting.about.com/od/artglossaryp/g/defpointillism.htm
*http://www.visual-arts-cork.com/history-of-art/italian-divisionism.htm#introduction


*[[Ζωρζ Σερά]]
*[[Ζωρζ Σερά]]

Έκδοση από την 12:47, 10 Αυγούστου 2015

Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ

Ο πουαντιγισμός ή ντιβιζιονισμός (divisionism) ή στιγματογραφία (stigmatography) είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος, Ζωρζ Σερά. Βασίζεται στη θεωρία του Σεβραίν που στηρίζεται στην ψευδαίσθηση του ματιού όταν δέχεται επιρροές από τα γειτονικά χρώματα. Σύμφωνα με τον πουαντιγισμό όλα τα πράγματα στη φύση πρέπει να διατηρούν την καθαρότητά τους και να μην επεμβαίνουμε με την όρασή μας. Στόχος είναι η καθαρότητα και οργάνωση του αποτελέσματος. Το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται και αποτελούν το μέσο, πρέπει να είναι καθαρά ώστε το αποτέλεσμα να διαθέτει σταθερό φως.

Ετυμολογία

Η λέξη πουαντιγισμός προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία (στα γαλλικά pointillisme).

Τεχνοτροπία

Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα και απευθείας πάνω στον καμβά, κουκίδα κουκίδα. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση (χαρακτηριστικό γνωστό από την αναγέννηση). Βασίζεται στην τεχνοτροπία σύμφωνα με την οποία κουκίδες βασικού χρώματος (π.χ. κόκκινο και άσπρο) δημιουργούν ένα αποτέλεσμα. Βάσει της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας απορρίπτεται η χρήση γραμμών.

Διαφορές πουαντιγισμού & ντιβιζιονισμού

Η διαφορά τους έγκυται πως οι ντιβιζιονιστές χρησιμοποιούν μεγαλύτερες πινελιές, κάτι σαν μικρό κόμμα, παρά μικρές τελείες. Επίσης, όσον αφορά τη θεματολογία οι ντιβιζιονιστές προτιμούν κοινωνικά θέματα ενώ οι πουαντιγιστές εικόνες από την αστική ή κοσμική ζωή. Οι ντιβιζιονιστές επιθυμούν να μεταφέρουν το φως με όσο μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια π.χ. φως ηλιοβασιλέματος, αντανακλάσεις φωτός, ακτινοβολία.

Παραπομπές