Αδάμαντας Μήλου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Diamond~elwiki (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Προσθ. γεωλ, ιστορ.,+ κατ., αφαίρ. επέκτασης
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Αδάμαντας''' (Αδάμας) είναι το κύριο λιμάνι της [[Μήλος|Μήλου]], με πληθυσμό 1.391 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001.
Ο '''Αδάμαντας''' (Αδάμας) είναι το [[επίνειο]] και ο κύριος λιμένας της [[Μήλος|Μήλου]], του Νομού Κυκλάδων, με πληθυσμό 1.391 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001.

Βρίσκεται στη ΒΑ. ακτή του τεράστιου κόλπου της Μήλου σε υπέροχη τοποθεσία. Ιστορικά ο Αδάμαντας φέρεται ως αποικία των Κρητικών που ήλθαν το [[1844]] στη Μήλο και εγκαταστάθηκαν στο σημείο αυτό. Οι δε σημερινοί απόγονοι εκείνων ονομάζονται "Μηλοκρητικοί".<br>
Σε αρχαίο σπήλαιο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αδάμαντα, στη λεγόμενη θέση "Πρόβατα" υπάρχουν αυτοφυείς θειούχες και χλωρονατριούχες μεταλλικές πηγές θερμοκρασίας περίπου 32 βαθμών. Επίσης υπάρχει και πηγή ποσίμου αλκαλικού ύδατος που θεωρείται ωφέλιμο κατά χρόνιων παθήσεων πεπτικού συστήματος και που διευκολύνει τη πέψη.<br>
Στη παραλία του Αδάμαντα και σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων από τα οποία και συμπεραίνεται ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίσθηκε λόγω καθίζησης του εδάφους. Σημειώνεται ότι παρά τον Αδάμαντα υφίσταται [[στρατιωτικό κοιμητήριο]] Αγγλογάλλων του [[Κριμαϊκός πόλεμος|Κριμαϊκού πολέμου]] υπενθυμίζοντας ότι ο Αδάμαντας ήταν τότε το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Κατά την διάρκεια της κατοχής ([[1941]]-[[1945]]) καταγράφηκαν 50 θάνατοι κατοίκων από την πείνα και τους βομβαρδισμούς.



{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}
[[Κατηγορία:Χωριά της Ελλάδας]]
[[Κατηγορία:Χωριά της Ελλάδας]]
[[Κατηγορία:Μήλος]]
[[Κατηγορία:Λιμένες]]
[[Κατηγορία:Λιμένες Μεσογείου]]

Έκδοση από την 20:26, 27 Μαΐου 2007

Ο Αδάμαντας (Αδάμας) είναι το επίνειο και ο κύριος λιμένας της Μήλου, του Νομού Κυκλάδων, με πληθυσμό 1.391 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001.

Βρίσκεται στη ΒΑ. ακτή του τεράστιου κόλπου της Μήλου σε υπέροχη τοποθεσία. Ιστορικά ο Αδάμαντας φέρεται ως αποικία των Κρητικών που ήλθαν το 1844 στη Μήλο και εγκαταστάθηκαν στο σημείο αυτό. Οι δε σημερινοί απόγονοι εκείνων ονομάζονται "Μηλοκρητικοί".
Σε αρχαίο σπήλαιο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αδάμαντα, στη λεγόμενη θέση "Πρόβατα" υπάρχουν αυτοφυείς θειούχες και χλωρονατριούχες μεταλλικές πηγές θερμοκρασίας περίπου 32 βαθμών. Επίσης υπάρχει και πηγή ποσίμου αλκαλικού ύδατος που θεωρείται ωφέλιμο κατά χρόνιων παθήσεων πεπτικού συστήματος και που διευκολύνει τη πέψη.
Στη παραλία του Αδάμαντα και σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων από τα οποία και συμπεραίνεται ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίσθηκε λόγω καθίζησης του εδάφους. Σημειώνεται ότι παρά τον Αδάμαντα υφίσταται στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου υπενθυμίζοντας ότι ο Αδάμαντας ήταν τότε το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1945) καταγράφηκαν 50 θάνατοι κατοίκων από την πείνα και τους βομβαρδισμούς.