Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (ΔΥΟ) (αγγλικά: IHO) είναι ένας διακυβερνητικός διεθνής οργανι...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 08:06, 22 Ιουλίου 2015

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (ΔΥΟ) (αγγλικά: IHO) είναι ένας διακυβερνητικός διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1921, με έδρα το Μονακό. O κύριος ρόλος του ΔΥΟ είναι η μελέτη και καταγραφή των θαλασσών, ωκεανών και πλωτών υδάτων παγκοσμίως.

Ο ΔΥΟ έχει θέση παρατηρητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί τον αναγνωρισμένο αρμόδιο οργανισμό για υδρογραφικές μελέτες και ναυτική χαρτογράφηση.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, πολλά ναυτικά έθνη ίδρυσαν υδρογραφικά γραφεία για να παρέχουν μέσα για τη βελτίσωη της ναυσιπλοϊας, όπως χάρτες, έντυπα και άλλες υπηρεσίες. Ωστόσο υπηρχαν σημαντικές διαφορές στις διαδικασίες, τα υδρογραφικά διαγράμματα και τις εκδόσεις. Το 1889, σε ένα Διεθνές Ναυτικό Συνέδριο που έγινε στην Ουάσιγκτον προιτάθηκε η ίδρυση μιας "μόνιμης διεθνούς επιτροπής". Παρόμοιες προτάσεις έγιναν σε επόμενα Διεθνή Ναυτικά Συνέδρια στην Αγία Πετρούπολη το 1908 και το 1912.

Το 1919 οι υδρογράφοι της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας συνεργάστηκαν για τη σύγκλιση ενός διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο και στις 24 Ιουλίου 1919, το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο ξεκίνησε με παρουσία υδρογράφων από 24 χώρες. Στόχος του συνεδρίου ήταν "Να εξετάσει τη σκοπιμότητα όλων των ναυτιλιακών χωρών έθνη που υιοθετούν παρόμοιες μεθόδους για την προετοιμασία, την κατασκευή και την παραγωγή των διαγραμμάτων και όλων των υδρογραφικών εντύπων, να παρέχει αποτελέσματα στην πιο εύληπτη μορφή ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα, να καθιερώσει σύστημα αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υδρογράφων από όλες τις χώρες και να παρέχει ευκαιρίες για διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε υδρογραφικά θέματα γενικά στους ειδικούς υδρογράφους του κόσμου." Τα παραπάνω εξακολουθούν να αποτελούν κύριους στόχους του ΔΥΟ.

Ως αποτέλεσμα του συνεδρίου δημιουργήθηκε ένας μόνιμος οργανισμός, αρχικά το Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο με 18 αρχικά μέλη, που μετεξελίχθηκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό. Το πριγκιπάτο του Μονακό επιλέχθηκε ως έδρα του Οργανισμού μετά από προσφορά των εγκαταστάσεων από τον Αλβέρτο Ι, Πρίγκηπα του Μονακό.

Ο ΔΥΟ έχει ενθαρρύνει τη δημιουργία Περιφερειακών Υδρογραφικών Επιτροπών. Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή συντονίζει τις εθνικές μελέτες και τη χαρτογράφηση των χωρών κάθε περιφέρειας και λειτουργεί ως φόρουμ συζητήσεων για θέματα κοινού υδρογραφικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν 15 Περιφερειακές Υδρογραφικές Επιτροπές συν μια Υδρογραφική Επιτροπή της Ανταρκτικής οι οποίες καλύπτουν αποτελεσματικά όλη την υδρόγειο.

Οι χώρες μέλη της Διεθνούς Υδρογραφικής Επιτροπης είναι οι εξής:

   Αίγυπτος
   Αλγερία
   Αργεντινή
   Αυστραλία
   Βέλγιο
   Βενεζουέλα
   Βιετναμ
   Βραζιλία
   Γαλλία
   Γερμανία
   Γεωργία
   Γουατεμάλα
   Δανία
   Δημοκρατία της Κορέας
   Δημοκρατία του Κονγκό (ανεστάλη)
   Δομινικανή Δημοκρατία (ανεστάλη)
   Εκουαδόρ
   Ελλάδα
   Εσθονία
   Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 
   Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
   Ηνωμένο Βασίλειο 
   Ιαπωνία
   Ινδία
   Ινδονησία
   Ιραν
   Ιρλανδία
   Ισλανδία
   Ισπανία
   Ιταλία
   Καμερούν
   Καναδάς
   Κατάρ
   Κίνα
   Κολομβία
   Κούβα
   Κουβέϊτ
   Κροατία
   Κύπρος
   Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας
   Λετονία
   Μαλαισία
   Μαρόκο
   Μαυρίκιος
   Μαυροβούνιο 
   Μεξικό
   Μοζαμβίκη
   Μονακό
   Μπαγκλαντές
   Μπαχρέιν 
   Μπρουνέι Νταρουσαλαμ
   Μυανμάρ
   Νέα Ζηλανδία
   Νιγηρία
   Νορβηγία
   Νότιος Αφρική
   Ολλανδία
   Ομάν
   Ουκρανία
   Ουρουγουαή
   Πακιστάν
   Παπούα Νέα Γουινέα
   Περού
   Πολωνία
   Πορτογαλία
   Ρουμανία
   Ρωσική Ομοσπονδία
   Σαουδική Αραβία
   Σερβία (ανεστάλη)
   Σιγκαπούρη
   Σλοβενία
   Σουηδία
   Σουρινάμι
   Σρι Λάνκα
   Συρία
   Ταϋλάνδη
   Τζαμάικα
   Τόγκα
   Τουρκία
   Τρίνιδαδ και Τομπάγκο
   Τυνησία
   Φιλιππίνες
   Φινλανδία
   Φίτζι
   Χιλή