Φουλανέ Χατούν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
GiannisKourbelis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Φουλανέ Χατούν''' (Τούρκικα:'''Fülane Hatun''') ήταν σύζυγος του Σουλτάνου [[Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α']] και μητέρα του Ηγεμόνα Μαχμούτ.
Η '''Φουλανέ Χατούν''' (Τούρκικα:'''Fülane Hatun''') ήταν σύζυγος του Σουλτάνου [[Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν Α']] ,μητέρα του Ηγεμόνα Μαχμούτ και της Φατμά Σουλτάν.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==


Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Το "Φουλάνι" χρησιμοποιείται ως κοπλιμέντο για τις γυναίκες. Γεννήθηκε το 1496. Ήταν [[Ελληνίδα]], δηλαδή Ρωμιά, από τη [[Σμύρνη]]. Ήταν η πρώτη παλλακίδα του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]]. Μπήκε στο χαρέμι ​γύρω στο 1510. Ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] ήταν ακόμα Ηγεμόνας και διοικητής στο σαντζάκι της [[Μανίσα|Μανίσας]] (γνωστό τότε ως Σαρουχάν) όταν γέννησε τον γιο της Ηγεμόνα Μαχμούτ το 1512 .Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] δεν ενδιαφέρονταν για τον Μαχμούτ και την Φουλανέ και η Μαχιντεβράν Σουλτάν με την ομορφιά και την ευφυϊα της έγινε η αγαπημένη παλλακίδα του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] και γέννησε τον Ηγεμόνα Μουσταφά, με αποτέλεσμα η Φουλανέ Χατούν να μην απολαμβάνει καθόλου υπόληψη.Όμως,το 1521 στην ηλικία των εννέα ετών, ο Μαχμούτ πέθανε εξαιτίας της [[Ευλογιά|ευλογιάς]] και η Φουλανέ στάλθηκε στο παλιό παλάτι. Ακολούθησε ο θάνατος του γιού της [[Γκιουλφέμ Χατούν]], Ηγεμόνα Μουράτ την ίδια χρονιά. Η Φουλανέ Χατούν πέθανε το 1550 στην [[Αδριανούπολη]], στο παλιό παλάτι.
Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Το "Φουλάνι" χρησιμοποιείται ως κοπλιμέντο για τις γυναίκες. Γεννήθηκε το 1496. Ήταν [[Ελληνίδα]], δηλαδή Ρωμιά, από τη [[Σμύρνη]]. Ήταν η πρώτη παλλακίδα του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]]. Μπήκε στο χαρέμι ​γύρω στο 1510. Ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] ήταν ακόμα Ηγεμόνας και διοικητής στο σαντζάκι της [[Μανίσα|Μανίσας]] (γνωστό τότε ως Σαρουχάν) όταν γέννησε τον γιο της Ηγεμόνα Μαχμούτ το 1512 και την κόρη της Φατμά το 1516.Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] δεν ενδιαφέρονταν για τον Μαχμούτ και την Φουλανέ και η Μαχιντεβράν Σουλτάν με την ομορφιά και την ευφυϊα της έγινε η αγαπημένη παλλακίδα του [[Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής|Σουλεϊμάν]] και γέννησε τον Ηγεμόνα Μουσταφά, με αποτέλεσμα η Φουλανέ Χατούν να μην απολαμβάνει καθόλου υπόληψη.Όμως,το 1521 στην ηλικία των εννέα ετών, ο Μαχμούτ πέθανε εξαιτίας της [[Ευλογιά|ευλογιάς]] και η Φουλανέ στάλθηκε στο παλιό παλάτι. Ακολούθησε ο θάνατος του γιού της [[Γκιουλφέμ Χατούν]], Ηγεμόνα Μουράτ την ίδια χρονιά.Η κόρη της Φατμά Σουλτάν πέθανε το 1561.Η Φουλανέ Χατούν πέθανε το 1550 στην [[Αδριανούπολη]], στο παλιό παλάτι.


[[Κατηγορία:Οθωμανοί]]
[[Κατηγορία:Οθωμανοί]]

Έκδοση από την 20:42, 29 Ιουνίου 2015

Η Φουλανέ Χατούν (Τούρκικα:Fülane Hatun) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' ,μητέρα του Ηγεμόνα Μαχμούτ και της Φατμά Σουλτάν.

Βιογραφία

Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Το "Φουλάνι" χρησιμοποιείται ως κοπλιμέντο για τις γυναίκες. Γεννήθηκε το 1496. Ήταν Ελληνίδα, δηλαδή Ρωμιά, από τη Σμύρνη. Ήταν η πρώτη παλλακίδα του Σουλεϊμάν. Μπήκε στο χαρέμι ​γύρω στο 1510. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμα Ηγεμόνας και διοικητής στο σαντζάκι της Μανίσας (γνωστό τότε ως Σαρουχάν) όταν γέννησε τον γιο της Ηγεμόνα Μαχμούτ το 1512 και την κόρη της Φατμά το 1516.Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο Σουλεϊμάν δεν ενδιαφέρονταν για τον Μαχμούτ και την Φουλανέ και η Μαχιντεβράν Σουλτάν με την ομορφιά και την ευφυϊα της έγινε η αγαπημένη παλλακίδα του Σουλεϊμάν και γέννησε τον Ηγεμόνα Μουσταφά, με αποτέλεσμα η Φουλανέ Χατούν να μην απολαμβάνει καθόλου υπόληψη.Όμως,το 1521 στην ηλικία των εννέα ετών, ο Μαχμούτ πέθανε εξαιτίας της ευλογιάς και η Φουλανέ στάλθηκε στο παλιό παλάτι. Ακολούθησε ο θάνατος του γιού της Γκιουλφέμ Χατούν, Ηγεμόνα Μουράτ την ίδια χρονιά.Η κόρη της Φατμά Σουλτάν πέθανε το 1561.Η Φουλανέ Χατούν πέθανε το 1550 στην Αδριανούπολη, στο παλιό παλάτι.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fülane Hatun της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fülane Hatun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).