Volkswagen up!: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[Αρχείο:VW e-up! at Hannover Messe (8714481898).jpg|310px|thumb|right|Η φόρτιση ενός Volkswagen e-up! του 2013.]]
[[Αρχείο:VW e-up! at Hannover Messe (8714481898).jpg|310px|thumb|right|Η φόρτιση ενός Volkswagen e-up! του 2013.]]


Αρχικά, το μοντέλο προσφερόταν με έναν κινητήρα, με επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις. Και οι 2 εκδόσεις μπορούν να παραγγελθούν με την τεχνολογία Bluemotion, που εκπέμπει 95 με 98 gr CO<sub>2</sub>/km ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα. Τον Νοέμβριο του [[2012]] προστέθηκε η έκδοση 1.0 EcoFuel, ικανή να καταναλώνει [[φυσικό αέριο]] (CNG) και να εκπέμπει μόλις 79 gr CO<sub>2</sub>/km. Τον Οκτώβριο του [[2013]], λανσαρίστηκε και μια πλήρως [[Ηλεκτρικό αυτοκίνητο|ηλεκτροκίνητη εκδοχή]], το Volkswagen e-up! με τελική [[ταχύτητα]] 130 km/h (81 mph).
Αρχικά, το μοντέλο προσφερόταν με έναν κινητήρα, με επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις. Και οι 2 εκδόσεις μπορούν να παραγγελθούν με την τεχνολογία Bluemotion, που εκπέμπει 95 με 98 gr CO<sub>2</sub>/km ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα. Τον Νοέμβριο του [[2012]] προστέθηκε η έκδοση 1.0 EcoFuel, ικανή να καταναλώνει [[φυσικό αέριο]] (CNG) και να εκπέμπει μόλις 79 gr CO<sub>2</sub>/km. Τον Οκτώβριο του [[2013]], λανσαρίστηκε και μια πλήρως [[Ηλεκτρικό αυτοκίνητο|ηλεκτροκίνητη εκδοχή]], το Volkswagen e-up! με τελική [[ταχύτητα]] 130 km/h (81 mph). Για τον εξωτερικό παρατηρητή, ξεχωρίζει από το ταχύμετρο, που έχει μέγιστη ένδειξη τα 160 km/h, αντί για 200 km/h στις άλλες εκδόσεις, καθώς και ότι φυσικά δεν έχει στροφόμετρο.


<div class="NavContent">
<div class="NavContent">

Έκδοση από την 12:09, 31 Μαΐου 2015

Volkswagen up!

Volkswagen take up! 1.0 του 2012 στο Ντίσελντορφ
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςVolkswagen
Μητρική εταιρείαVolkswagen Group
ΠαραγωγήΔεκέμβριος 2011 — σήμερα
ΣυναρμολόγησηΜπρατισλάβα, Σλοβακία
Taubaté, Βραζιλία
ΣχεδιαστήςWalter de'Silva
Klaus Bischoff
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
Αμάξωμα3-πορτο hatchback
5-πορτο hatchback
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
ΠλατφόρμαVolkswagen Group MQB platform
Σχετική εξέλιξηSEAT Mii
Škoda Citigo
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας1.0 L 3-κύλινδρος σε σειρά (I3) 12-βάλβιδος, βενζίνης
1.0 L I3 12V, CNG / βενζίνης
Μετάδοση5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
5-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ASG
Χωρητικότητα καυσίμου35 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.420 χιλιοστά
Μήκος3.540 χιλιοστά
Πλάτος1.641 χιλιοστά
Ύψος1.489 χιλιοστά
Κενό Βάρος929 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοVolkswagen Fox

To Volkswagen up! είναι ένα αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α, που παράγεται από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, από τον Δεκέμβριο του 2011. Οι πρώτες παραδόσεις στη Γερμανία ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στα άλλα κράτη της Ευρώπης κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012. Επίσης στα τέλη του 2013 κυκλοφόρησε μια έκδοση με crossover στοιχεία, με την ονομασία cross up! και αυξημένη κατά 15 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος.

Βασικά στοιχεία

Πρόκειται για τον επίσημο αντικαταστάτη του εμπορικά ανεπιτυχούς, τουλάχιστον στην Ευρώπη, Volkswagen Fox, το οποίο δεν διατίθεται πλέον. Αρχικά, το up! κατασκευαζόταν μόνο σε 3-πορτη hatchback εκδοχή αμαξώματος, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2012, παρουσιάστηκε και η 5-πορτη hatchback, σε αντίθεση με την αποκλειστικά 3-πορτη εκδοχή του Fox ευρωπαϊκής κυκλοφορίας. Ο χώρος αποσκευών του up! είναι 251 λίτρα, ενώ μπορεί να φτάσει έως 951 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Παρά τις μικρές διαστάσεις του μοντέλου, ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd είναι 0,33[1] - νούμερο καλό για την κατηγορία του. Είναι ένα από τα λίγα αυτοκίνητα στην κατηγορία Α που διαθέτει τόσο έκδοση φυσικού αερίου (CNG) όσο και ηλεκτροκίνητη, τις eco up! και e-up! αντίστοιχα.

Συγγενικά μοντέλα

Στα πλαίσια της πολιτικής του ομίλου Volkswagen, το Volkswagen up! μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα Volkswagen Group MQB platform, με τα SEAT Mii και Škoda Citigo. Τα τρία αυτά μοντέλα, εξελίχθηκαν από κοινού, ως το πρότζεκτ «Νέα Μικρή Οικογένεια» (New Small Family / NSF) και είναι ουσιαστικά ίδια τεχνολογικώς, εκτός από κάποιες διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση και σε δευτερεύοντα στοιχεία εξοπλισμού. Κατασκευάζονται σε κοινές εγκαταστάσεις, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Και τα 3 αυτά μοντέλα, είναι τα πρώτα στην κατηγορία Α που προσφέρουν Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος. Ενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 30 km/h, όταν ένας αισθητήρας λέιζερ αναγνωρίζει κίνδυνο πρόσκρουσης, οπότε το σύστημα ενεργοποιεί από μόνο του τα φρένα.

Κινητήρες

Η φόρτιση ενός Volkswagen e-up! του 2013.

Αρχικά, το μοντέλο προσφερόταν με έναν κινητήρα, με επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις. Και οι 2 εκδόσεις μπορούν να παραγγελθούν με την τεχνολογία Bluemotion, που εκπέμπει 95 με 98 gr CO2/km ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα. Τον Νοέμβριο του 2012 προστέθηκε η έκδοση 1.0 EcoFuel, ικανή να καταναλώνει φυσικό αέριο (CNG) και να εκπέμπει μόλις 79 gr CO2/km. Τον Οκτώβριο του 2013, λανσαρίστηκε και μια πλήρως ηλεκτροκίνητη εκδοχή, το Volkswagen e-up! με τελική ταχύτητα 130 km/h (81 mph). Για τον εξωτερικό παρατηρητή, ξεχωρίζει από το ταχύμετρο, που έχει μέγιστη ένδειξη τα 160 km/h, αντί για 200 km/h στις άλλες εκδόσεις, καθώς και ότι φυσικά δεν έχει στροφόμετρο.