Θεόδωρος ο άθεος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Θεόδωρος ο άθεος''' ήταν Κυρηναϊκός ή Ηδονιστικός Φιλόσοφος. Γεννήθηκε περίπου το [[340 π.Χ.]] και πέθανε στο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. (περίπου το [[250 π.Χ.]]) στην [[Κυρήνη]]. Οι δάσκαλοι του ήταν ο [[Αρίστιππος ο Κηρυναίος ο μητροδίδακτος|Αρίστιππος ο νεώτερος]],<ref> Διογένης Λαέρτιος ii, 86</ref>, ο [[Αννίκερις ο Κυρηναίος|Αννίκερις]], ο μεγαρικός Διονύσιος και ο Αντισθένης ο Ρόδιος<ref> Διογένης Λαέρτιος ii, 98</ref>. Ο Θεόδωρος εξορίστηκε από την [[Αρχαία Αθήνα|Αθήνα]]<ref>Διογένης Λαέρτιος (2,101-102)</ref> και κατέφυγε στην αυλή του [[Πτολεμαίος ο Σωτήρ|Πτολεμαίου]] και μετά στην Κυρήνη απ´όπου επίσης εξορίστηκε για να επιστρέψει εκ νέου στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτής αίρεσης (Θεοδώρειος αίρεσις) της οποίας οι οπαδοί ονομάστηκαν Θεοδώρειοι.<ref> Διογένης Λαέρτιος, ii. 98 ff</ref>. Κατηγορήθηκε για ασέβεια και αθεΐα και παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, αλλά αθωώθηκε με την παρέμβαση του άρχοντα [[Δημήτριος ο Φαληρεύς|Δημητρίου του Φαληρέως]].
Ο '''Θεόδωρος ο άθεος''' ήταν Κυρηναϊκός ή Ηδονιστικός Φιλόσοφος.<ref>Πάπυρος Λαρούς</ref> Γεννήθηκε περίπου το [[340 π.Χ.]] και πέθανε στο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. (περίπου το [[250 π.Χ.]]) στην [[Κυρήνη]]. Οι δάσκαλοι του ήταν ο [[Αρίστιππος ο Κηρυναίος ο μητροδίδακτος|Αρίστιππος ο νεώτερος]],<ref> Διογένης Λαέρτιος ii, 86</ref>, ο [[Αννίκερις ο Κυρηναίος|Αννίκερις]], ο μεγαρικός Διονύσιος και ο Αντισθένης ο Ρόδιος<ref> Διογένης Λαέρτιος ii, 98</ref>. Ο Θεόδωρος εξορίστηκε από την [[Αρχαία Αθήνα|Αθήνα]]<ref>Διογένης Λαέρτιος (2,101-102)</ref> και κατέφυγε στην αυλή του [[Πτολεμαίος ο Σωτήρ|Πτολεμαίου]] και μετά στην Κυρήνη απ´όπου επίσης εξορίστηκε για να επιστρέψει εκ νέου στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτής αίρεσης (Θεοδώρειος αίρεσις) της οποίας οι οπαδοί ονομάστηκαν Θεοδώρειοι.<ref> Διογένης Λαέρτιος, ii. 98 ff</ref>. Κατηγορήθηκε για ασέβεια και αθεΐα και παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, αλλά αθωώθηκε με την παρέμβαση του άρχοντα [[Δημήτριος ο Φαληρεύς|Δημητρίου του Φαληρέως]].


==Αρχές της κοσμοθεωρίας του==
==Αρχές της κοσμοθεωρίας του==
Γραμμή 12: Γραμμή 12:


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
{{Παραπομπές}}
{{Παραπομπές|2}}
[[Κατηγορία:Κυρηναϊκοί φιλόσοφοι]]
[[Κατηγορία:Κυρηναϊκοί φιλόσοφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι]]

Έκδοση από την 14:14, 9 Μαΐου 2015

Ο Θεόδωρος ο άθεος ήταν Κυρηναϊκός ή Ηδονιστικός Φιλόσοφος.[1] Γεννήθηκε περίπου το 340 π.Χ. και πέθανε στο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. (περίπου το 250 π.Χ.) στην Κυρήνη. Οι δάσκαλοι του ήταν ο Αρίστιππος ο νεώτερος,[2], ο Αννίκερις, ο μεγαρικός Διονύσιος και ο Αντισθένης ο Ρόδιος[3]. Ο Θεόδωρος εξορίστηκε από την Αθήνα[4] και κατέφυγε στην αυλή του Πτολεμαίου και μετά στην Κυρήνη απ´όπου επίσης εξορίστηκε για να επιστρέψει εκ νέου στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτής αίρεσης (Θεοδώρειος αίρεσις) της οποίας οι οπαδοί ονομάστηκαν Θεοδώρειοι.[5]. Κατηγορήθηκε για ασέβεια και αθεΐα και παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, αλλά αθωώθηκε με την παρέμβαση του άρχοντα Δημητρίου του Φαληρέως.

Αρχές της κοσμοθεωρίας του

Ο Θεόδωρος στην εποχή του δεχόταν επιθέσεις για την αθεϊα του. Όπως λέει ο Λαέρτιος ήταν αντίθετος σε κάθε άποψη που ενσωμάτωνε σεβασμό στους Θεούς[6], ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν απόλυτα αθεϊστής ή απλώς απέρριπτε τις υπάρχουσες θρησκευτικές δοξασίες. Πάντως ενώ ο τίτλος του άθεου του χρεώνεται από τον Κικέρωνα[7] τον Λαέρτιο τον ψευδο-Πλούταρχο[8], τον Σέξτο Εμπειρικό[9] και κάποιους χριστιανούς συγγραφείς ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ότι ο θεόδωρος εναντιώνονταν πρωτίστως στις λαϊκή Θεολογία.[10]

Ο Θεόδωρος απαξίωνε την υποταγή στους νόμους, ιδίως στον βαθμό που οι νόμοι αφορούσαν στους φιλόσοφους και θεωρούσε ότι απευθύνονται στο πλήθος για να χειραγωγείται. Ως εκ τούτου έπαιρνε σαφείς αποστάσεις και από τις ηθικές αξίες της εποχής του θεωρώντας, ότι δεν αφορούν στους φιλοσόφους. Μεταξύ των ηθικών αξιών αυτών συμπεριλαμβάνονταν και η φιλία. Επίσης ο Θεόδωρος θεωρούσε ότι η θυσία για την πατρίδα είναι πράξη που χαρακτηρίζει τους μωρούς και άφρονες. Στο βιβλίο του "Περί Θεών" αμφισβήτησε την ύπαρξη του Θεού. Μνημειώδης είναι η ερώτηση που έκανε στον Στίλπωνα για τη θεά Αθηνά[11]:

«Και δε μου λες βρε Στίλπων, πώς εξακρίβωσες πως η Αθηνά είναι θεά και όχι θεός; Σήκωσες μήπως το ιμάτιο της και είδες τον «κήπο» της;»

Αγαθά και κακά

Στα αγαθά κατέτασσε τη δικαιοσύνη και τη φρόνηση που οδηγεί στη χαρά, ενώ την αδικία και την αφροσύνη που οδηγεί στη λύπη, στα κακά. Για τη γνωσιοθεωρία του δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Πηγές

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 27, σελίδα 388

Παραπομπές

  1. Πάπυρος Λαρούς
  2. Διογένης Λαέρτιος ii, 86
  3. Διογένης Λαέρτιος ii, 98
  4. Διογένης Λαέρτιος (2,101-102)
  5. Διογένης Λαέρτιος, ii. 98 ff
  6. Diogenes Laërtius, ii. 97
  7. Cicero, de Natura Deorum, i. 1
  8. Pseudo-Plutarch, De Placit. Philos., i. 7
  9. Sextus Empiricus, Pyrrhon. Hypotyp., lib. iii.
  10. Clement of Alexandria, Protrept. ad Gentes
  11. http://www.sarantakos.com/arx/arx_stilpwn38.html