Ίνσμπρουκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 44: Γραμμή 44:
{{Βικιλεξικό|Ίνσμπρουκ|Ίνσμπρουκ}}
{{Βικιλεξικό|Ίνσμπρουκ|Ίνσμπρουκ}}
{{Commonscat|Innsbruck}}
{{Commonscat|Innsbruck}}

{{DEFAULTSORT:Ινσμπρουκ}}

{{Authority control}}
{{Αυστρίας γεωγραφία-επέκταση}}
{{Αυστρίας γεωγραφία-επέκταση}}


{{DEFAULTSORT:Ινσμπρουκ}}
[[Κατηγορία:Πόλεις της Αυστρίας]]
[[Κατηγορία:Πόλεις της Αυστρίας]]
[[Κατηγορία:Διοργανώτριες πόλεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων]]
[[Κατηγορία:Διοργανώτριες πόλεις Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων]]

Έκδοση από την 21:55, 18 Απριλίου 2015

Συντεταγμένες: 47°16′00″N 11°23′00″E / 47.2667°N 11.3833°E / 47.2667; 11.3833

Πρότυπο:Πόλη (Αυστρία)

Το Ίνσμπρουκ.
Το βασιλικό παλάτι «Hofburg»

Το Ίνσμπρουκ (γερμανικά: Innsbruck) είναι πόλη στη δυτική Αυστρία και πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τυρόλου, της κυριότερης τουριστικής επαρχίας της Αυστρίας. Είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ζιλ και Ιν, στην ευρεία κοιλάδα μεταξύ των υψηλών βουνών Nordkette (Hafelekar, 2.334 μ) στο βορρά, Patscherkofel (2.246 μ) και Serles (2.718 μ) στο νότο, γι' αυτό και είναι διεθνώς διάσημο κέντρο χειμερινού αθλητισμού. Το όνομα της πόλης μεταφράζεται «γέφυρα πάνω στον ποταμό Ινν» (γερμ. Brücke = γέφυρα). Στην μητροπολιτική περιοχή μένουν 190.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου 30.000 φοιτητές. Δύο φορές ήταν διοργανώτρια χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, το 1964 και το 1976.

Ιστορία

Στη σημερινή συνοικία Βίλτεν υπήρχε κάποτε το ρωμαϊκό στρατόπεδο της Veldidena. Ωστόσο, ιδρυτές της πόλης θεωρούνται οι κόμητες του Άντεχ, που το 1187 έχτισαν στο σημείο αυτό έναν οικισμό. Κατά το Μεσαίωνα εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό σταθμό. Το 1964 και το 1976 φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και ορισμένα αγωνίσματα έγιναν στο Άξαμερ Λίτσουμ, 20 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη.

Αξιοθέατα

Στη δεξιά όχθη του ποταμού Ιν, που διασχίζει το Ίνσμπρουκ, βρίσκεται η Παλαιά Πόλη, στην οποία οδηγεί η φαρδιά Μαρία-Τερέζιεν-Στράσε με τον ψηλό στύλο της Αγίας Άννας (1706). Τα εντυπωσιακότερα ιστορικά κτήρια βρίσκονται στη Χέρτσογκ-Φρίντριχ-Στράσε, τη Στάτπλατς, τη Χόφγκασε και το Ρένβεγκ. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το Σλος Άμπρας, στα νότια προάστια, και το Πανόραμα της Μάχης του Μπεργκ Ίζελ.

  • Χέρτσογκ-Φρίντριχ-Στράσε. Είναι ο κεντρικός δρόμος της παλαιάς πόλης και πλαισιώνεται από προσόψεις μπαρόκ σπιτιών.
  • Χέλμπλινγκχαους. Το γωνιακό κτήριο στον αρ. 10 της Χέρτσογκ-Φρίντριχ-Στράσε είναι χτισμένο σε πρώιμο γοτθικό ρυθμό. Τα ροκοκό γυψοτεχνήματα προστέθηκαν το 1725.
  • Στάτουρμ. Πύργος του 14ου αιώνα, δίπλα στο Παλαιό Δημαρχείο. Η σημερινή αναγεννησιακού ρυθμού μορφή του χρονολογείται στα 1560. Έχει ύψος 56 μ. και προσφέρει ωραία θέα στην πόλη.
  • Γκόλντενες Νταχλ. Το σύμβολο του Ίνσμπρουκ, η Χρυσή Στέγη, είναι ουσιαστικά ένα προεξέχον παράθυρο που πρόσθεσε το 1500 ο Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην παλιά κατοικία του Φρειδερίκου Γ', καλυμμένο με 2.657 επίχρυσα χάλκινα πλακίδια.
  • Ντομ Ζανκτ Γιάκομπ. Ο μπαρόκ καθεδρικός ναός κοσμείται με εντυπωσιακές νωπογραφίες του Κοσμά Δαμιανού Άζαμ και από την Παναγία με το Θείο Βρέφος του Λούκας Κράναχ του Πρεσβύτερου.
  • Χόφμπουργκ. Το εσωτερικό του αυτοκρατορικού ανακτόρου ξαναχτίστηκε σε ρυθμό ροκοκό επί Μαρίας Θηρεσίας, σε σχέδια των Γιόχαν Μάρτιν Γκουμπ και Κόνσταντιν Γιόχαν Βάλτερ.
  • Χόφκιρχε. Η εκκλησία της αυλής (1553-1563) ήταν αρχικά μαυσωλείο του Μαξιμιλιανού, πλαισιωμένο από επιβλητικά αγάλματα. Ανακαινίστηκε σε ρυθμό μπαρόκ από τον Γκέοργκ Άντον Γκουμπ[1].

Παραπομπές

  1. Αυστρία, σελ. 238-240, Explorer (2003)