Δημήτρης Τσοβόλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1996|εκλογές του 1996]] και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1996|εκλογές του 1996]] και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.


Από το 2004 και μετά έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείται αποκλειστικά με τη [[δικηγόρος|δικηγορία]]. Ήταν συνήγορος της οικογένειας του [[Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος|Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου]] μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπολου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού [[Επαμεινώνδας Κορκονέας|Επαμεινώνδα Κορκονέα]].
Από το 2004 και μετά έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείται αποκλειστικά με τη [[δικηγόρος|δικηγορία]]. Ήταν συνήγορος της οικογένειας του [[Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος|Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου]] μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού [[Επαμεινώνδας Κορκονέας|Επαμεινώνδα Κορκονέα]].


Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.
Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Έκδοση από την 19:15, 7 Απριλίου 2015

Δημήτρης Τσοβόλας
Υπουργός Οικονομικών
Περίοδος
1985 – 1989
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1942, Μελισσουργοί Άρτας
Θάνατος25  Φεβρουαρίου 2022[1][2]
Αθήνα[1]
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΚΙ
ΣύζυγοςΚατερίνα Γιώτη
Παιδιά2
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΕπάγγελμαΔικηγόρος

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είναι Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος.

Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στον ΕΑΜ επί Κατοχής.[3] Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ,εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.[3] Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ: όταν η εφημερίδα Το Βήμα δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο Μήτσος της Ρήνης από τους Μελισσουργούς της Αρτας, ο γιος του αγωγιάτη» που κορόιδευε την ταπεινή καταγωγή του Τσοβόλα, πολίτες αποφάσισαν κάψουν τα φύλλα του στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, και την Άρτα, ενώ τότε βγήκε και το σύνθημα «Τιμή και δόξα στο γιο του αγωγιάτη!»[3] Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.[4]

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δ.Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείται αποκλειστικά με τη δικηγορία. Ήταν συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Αναφορές

  1. 1,0 1,1 www.kathimerini.gr/society/561737131/dimitris-tsovolas-i-anakoinosi-toy-nosokomeioy-gia-ton-thanato-toy/.
  2. www.protagon.gr/epikairotita/pethane-sta-79-tou-o-dimitris-tsovolas-44342451853.
  3. 3,0 3,1 3,2 http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_13_10/05/2008_269382
  4. «[...] για απιστία περί την υπηρεσία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η Βουλή, όμως, με την απόφαση της 26-11-93, συγκατέθεσε στην απονομή χάριτος και στην άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης [...]». Από την ομιλία του Βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος στις 21 Φεβρουαρίου 2001. Πηγή: http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=Es010221.txt. Ανακτήθηκε στις 2006-09-13.

Εξωτερικές συνδέσεις