Α.Σ. Άρης Πετρούπολης Αθηνών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ →‎Γνωστοί ποδοσφαιριστές: η ενότητα αφορά σε "γνωστούς" παίκτες που αναδείχθηκαν μέσω Άρη, όχι καθένα που έπαιξε σε αυτόν (άγνωστο για πόσο)
μ →‎Γνωστοί ποδοσφαιριστές: Ενότητα αφορά σε "γνωστούς" παίκτες που αναδείχθηκαν μέσω Άρη, όχι καθένα που έπαιξε σε αυτόν (και άγνωστο για πόσο
Γραμμή 104: Γραμμή 104:
*[[Στάθης Τσάντζος]] ([[ΑΕΚ Αθηνών (ποδόσφαιρο)|ΑΕΚ]])
*[[Στάθης Τσάντζος]] ([[ΑΕΚ Αθηνών (ποδόσφαιρο)|ΑΕΚ]])
*[[Κώστας Ανδριόλας]] ([[Ατρόμητος Αθηνών]], [[Πανιώνιος (ποδόσφαιρο)|Πανιώνιος]], [[Πανθρακικός]])
*[[Κώστας Ανδριόλας]] ([[Ατρόμητος Αθηνών]], [[Πανιώνιος (ποδόσφαιρο)|Πανιώνιος]], [[Πανθρακικός]])
*[[Μπλέτσας Γρηγόρης]] ([[Άρης Νίκαιας]]), ([[Αχαρναϊκος]])
*[[Κούτσης Γιώργος]] ([[Άρης Θεσσαλονίκης]]), ([[ΠΑΟΚ]]), ([[Πέλοπας Κιάτου]])
*[[Κούτσης Γιώργος]] ([[Άρης Θεσσαλονίκης]]), ([[ΠΑΟΚ]]), ([[Πέλοπας Κιάτου]])



Έκδοση από την 09:42, 7 Απριλίου 2015

O "Αθλητικός Σύλλογος Άρης Πετρούπολης Αθηνών" είναι από τα παλιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Αθήνας με αριθμό μητρώου 9, αφού είναι μέλος της από το 1926. Με τη σημερινή του μορφή το σωματείο δημιουργήθηκε το 1966, όταν μετακόμισε στην Πετρούπολη ο Άρης Αθηνών, ο οποίος είχε προέλθει το 1946 από τη συγχώνευση των παλιών σωματείων Ολυμπιακός Αθηνών (έτος ίδρυσης 1926) και Άτλας Θυμαρακίων (έτος ίδρυσης 1928). Έχει χρώματα το κόκκινο και το κίτρινο. Ο Άρης Πετρούπολης διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, το οποίο έχει αγωνιστεί για 13 σεζόν στη Δ΄ Εθνική και μπάσκετ ανδρών και γυναικών, που αγωνίζονται αντίστοιχα στην Α΄ και Β΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ.

Προϊστορία

Οι σύλλογοι που δημιούργησαν τον Άρη Αθηνών, τον πρόδρομο του Άρη Πετρούπολης, ήταν ο Ολυμπιακός Αθηνών και ο Άτλας Θυμαρακίων.

Ολυμπιακός Αθηνών

Ο Ολυμπιακός Αθηνών ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1926: "Πληροφορούμεθα ότι υπό του πρωτοδικείου ανεγνωρίσθη το ποδοσφαιρικόν σωματείον Ολυμπιακός Αθηνών".[1] Είχε χρώματα ερυθρόλευκα, όπως ο Ολυμπιακός Πειραιά, που είχε ιδρυθεί το 1925. Έδρα της ομάδας ήταν η πλατεία Αττικής και είχε γραφεία στην οδό Λιοσίων 116. Στέκι των φιλάθλων της ήταν το καφενείο "Παράδεισος", ιδιοκτησία των Διβέρη–Κανάκη στην πλατεία Αττικής. Ο Ολυμπιακός Αθηνών έγινε αμέσως μέλος της ΕΠΣ Αθήνας με αριθμό μητρώου 9, αριθμό που "κληρονόμησε" ο "Άρης Αθηνών", σωματείο που διαδέχθηκε τον Ολυμπιακό. Τα οκτώ σωματεία που προηγήθηκαν ήταν: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Π.Α.Ο. Δάφνη Αθηνών, Αθηναϊκός Α.Σ., Α.Ο. Αστέρας Γκύζη (σήμερα Αστέρας Ζωγράφου), Π.Ο. Γουδί και "Α.Π.Σ. Ολυμπιάς" (σήμερα Ορφέας Αιγάλεω).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ το 1928-29, όταν εντάχθηκε στην Γ΄ τοπική κατηγορία. Μάλιστα, αναφέρεται πως στις 12/11/1928 νίκησε την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων με 5-1. Σταδιακά ανέβηκε τις κατηγορίες και την περίοδο 1942-43, που ξανάρχισαν τα επίσημα πρωταθλήματα, μετείχε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών και κατέλαβε την 8η θέση. Ως το 1946 που συγχωνεύτηκε με τον Άτλαντα κατέλαβε τις εξής θέσεις στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ:

Τη σεζόν 1945-46 η ΕΠΣΑ αποφάσισε να μειώσει τις ομάδες της Α΄ κατηγορίας σε 8, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός και ο Άτλας να υποβιβαστούν και να ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης.

Άτλας Θυμαρακίων

Ο Άτλας Αθηνών ή Άτλας Θυμαρακίων, όπως ήταν πιο γνωστός, ιδρύθηκε το 1928 με χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, από μικρασιάτες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στην κοντινή με την πλατεία Αττικής συνοικία Θυμαράκια στα Κάτω Πατήσια. Το όνομα του συλλόγου δόθηκε επειδή μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που ίδρυσαν την ομάδα εργάζονταν στο εργοστάσιο τσιμέντου και τούβλων "ΑΤΛΑΣ". Παίκτες και οπαδοί του Άτλαντα είχαν στέκια τα καφενεία "Ατσαλή", "Λυγερού" και "Κόρφα".

Ο Άτλας παρέμεινε για μερικά χρόνια ανεπίσημο σωματείο και ξεκίνησε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ το 1937-38, όταν εντάχθηκε στην Γ΄ τοπική κατηγορία. Ως το 1940 ανέβηκε δυο κατηγορίες και την περίοδο 1942-43, που ξανάρχισαν τα επίσημα πρωταθλήματα, μετείχε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, στην οποία κατέλαβε την 5η θέση. Ως το 1946 που συγχωνεύτηκε με τον Ολυμπιακό κατέλαβε τις εξής θέσεις στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ:

Τη σεζόν 1945-46 η ΕΠΣΑ αποφάσισε να μειώσει τις ομάδες της Α΄ κατηγορίας σε 8, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός και ο Άτλας να υποβιβαστούν και να ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης.

Το 1994 επανιδρύθηκε ως "Άτλας Κυψέλης", έπειτα από πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ομάδας "Ακαδημία Longlived" (έτος ίδρ. 1965) και αγωνίζεται στην Β΄ ΕΠΣΑ.

Ίδρυση του Άρη Αθηνών

Το 1946 τα δυο γειτονικά σωματεία βρέθηκαν σε δίλημμα. Έπειτα από την απόφαση της ΕΠΣΑ για μείωση του αριθμού των σωματείων της Α΄ κατηγορίας σε οκτώ, βρέθηκαν και τα δύο στη Β΄ κατηγορία. Οι οικονομικές δυνατότητες που είχαν ήταν περιορισμένες. Υπήρχε ορατός ο κίνδυνος οι δύο ομάδες είτε να διαλυθούν είτε να περιθωριοποιηθούν. Τον Ιούλιο του 1946 οι παράγοντές τους αποφάσισαν να τις συνενώσουν και να δημιουργήσουν μια πιο αξιόμαχη ομάδα στο αθηναϊκό πρωτάθλημα. Έτσι προέκυψε ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Αττικής "Άρης" Αθηνών ή Σ.Φ.Α. Άρης Αθηνών.

Ως όνομα της ομάδας επιλέχτηκε ο Άρης, θεός του πολέμου, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που ακόμα επικρατούσε στην Ελλάδα. Οι ιδρυτές του σωματείου ήταν πρώην μέλη του ΕΑΜ που έβλεπαν πως τα βάσανά τους δεν είχαν τελειώσει, αφού ξεκινούσε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος 1946-1949. Χρώματα της ομάδας επιλέχτηκαν το κόκκινο του Ολυμπιακού και το κίτρινο του Άτλαντα.

Από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του ο Άρης Αθηνών έκανε αισθητή την παρουσία του φθάνοντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος το 1946-47, όπου αποκλείστηκε δύσκολα από τον Αχιλλέα Πατρών χάνοντας εκτός έδρας με 1-2. Ο Άρης Αθηνών μετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ κατηγορίας της ΕΠΣΑ ως το 1966, χωρίς να καταφέρει όμως να προκριθεί κάποια χρονιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Σταδιακά άρχισε να έχει πρόβλημα γηπέδου. Η περιοχή της έδρας του άρχισε να ανοικοδομείται και κάθε χρόνο αναζητούσε γήπεδο. Αναγκαζόταν να δηλώνει ως έδρα τα Λιόσια, το Μενίδι, τους Αγίους Αναργύρους και άλλες συνοικίες. Η έλλειψη έδρας είχε και αγωνιστικές επιπτώσεις. Το 1964-65 τερμάτισε στην 12η θέση και το 1965-66 στην 15η θέση της Α΄ κατηγορίας.

Μεταφορά στην Πετρούπολη

Τελικά, το 1966 οι παράγοντες του συλλόγου πήραν την απόφαση να μετακομίσει από τα Θυμαράκια σε άλλη περιοχή. Έχοντας το πλεονέκτημα να διαθέτει όνομα επίσημο, αναγνωρισμένο από την ΕΠΟ, το καλοκαίρι του 1966 κάλεσαν στη γενική συνέλευση που θα αποφάσιζε για τη μεταφορά της έδρας εκπροσώπους συνοικιών που διέθεταν γήπεδο. Ανταποκρίθηκαν οι αθλητικοί παράγοντες της "Ένωσης Αγ. Αναργύρων" και του "ΠΑΟ Πετρούπολης". Επιλέχτηκε η μεταφορά στην Πετρούπολη, διότι ο κοινοτάρχης και πολιτευτής της ΕΔΑ, Νικόλαος Παξιμαδάς, υποσχέθηκε ότι θα ξεκινούσε αμέσως την κατασκευή γηπέδου. Έτσι δημιουργήθηκε ο Α.Σ. Άρης Πετρούπολης Αθηνών.

Παλιές ομάδες της Πετρούπολης

Πριν από την μεταφορά του Άρη στην Πετρούπολη στη συνοικία αυτή υπήρχαν δυο ποδοσφαιρικά σωματεία: ο Γ.Σ. "Αίμος" από το 1952 και ο Π.Α.Ο. Πετρουπόλεως από το 1957.

Γ.Σ. Αίμος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος "Αίμος" ιδρύθηκε το 1952. Η ονομασία δημιουργήθηκε από την ακροστιχίδα των λέξεων: Αγνός, Ικανός, Μαχητικός, Οξύνους και Συνετός, προσόντα που όφειλαν να έχουν τα μέλη και οι αθλητές του σύμφωνα με τους ιδρυτές του σωματείου, οι οποίοι θεωρούσαν τον αθλητισμό κορωνίδα των κοινωνικών εκδηλώσεων και το "ευ αγωνίζεσθαι" ως σημαντικότερη ιδεολογία. Ο σύλλογος είχε οικογενειακή ατμόσφαιρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση και λειτουργία του έπαιξαν οι οικογένειες: Σιορφανέ, Μασίνα, Παπαδόπουλου, Ζαχουλίτη, Οικονομόπουλου, Ροδόπουλου, Γιαννόπουλου, Χλούπη, Τουραμανόπουλου, Παναγιωτόπουλου, ο Μανώλης Μανουσάκης, ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο Κώστας Ασλανίδης, ο Βασίλης Πατεράκης, ο Γιάννης Αστροπελέκης κ.ά. Ο Αίμος παρέμεινε ανεξάρτητο σωματείο και αποτέλεσε το φυτώριο του Άρη και του ΠΑΟ Πετρούπολης. Συνέχισε να λειτουργεί ως το 1983, οπότε συγχωνεύτηκε με τον Α.Ο. Αγίας Τριάδας. Σήμερα φέρει την ονομασία "Αίμος–Αγία Τριάδα".

ΠΑΟ Πετρουπόλεως

Το 1951 δημιουργήθηκε η κιτρινόμαυρη Αθλητική Ένωσις Πετρουπόλεως από τους: Θανάση Ζεϊμπέκη, Φίλιππο και Γιώργο Κασιμάτη, Γιώργο Μασίνα, Αλέκο Παπαδόπουλο και Χαρίλαο Μίσσιο. Το 1957 που έγιναν ενέργειες επισημοποίησης του σωματείου, επειδή η λέξη "Ένωσις" ήταν πολιτικά φορτισμένη εκείνη την περίοδο μιας και παρέπεμπε στο σύνθημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, προτάθηκε στους ιδρυτές να αλλάξει ο τίτλος. Έτσι δημιουργήθηκε ο "Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Πετρουπόλεως" ή ΠΑΟ Πετρουπόλεως με κιτρινόμαυρα χρώματα και έμβλημα τον ταύρο. Εκτός από τους ιδρυτές της Α.Ε.Π., ιδρυτικά μέλη του Π.Α.Ο.Π. υπήρξαν οι: Ευάγγελος Σκορδίλης, που διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος, Μανώλης Ρουκουτάκης, Ιωάννης Σεϊλόγλου, Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, Γιώργος Γκαβογιάννης, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Ιωάννης Πρόζης, Μηνάς Χατζάκης, Παντελής Ζαφείρης, Πότης Φελεκέας, Αβραάμ Χριστοδουλίδης, Κώστας Δημόπουλος κ.ά.

Ως γήπεδο χρησιμοποιούσε τη μεγάλη αλάνα "Πανόραμα" στη συμβολή των σημερινών οδών Βέργας και Ελαιών, το οποίο είχε διαμορφώσει αρχικά η Α.Ε.Π. και εγκαινίασε δίνοντας αγώνα με την ομάδα της Χωροφυλακής. Στη θέση αυτή σήμερα βρίσκονται το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο. Όμως, επειδή το Πανόραμα δεν είχε κερκίδες, στα επίσημα ματς χρησιμοποιούσε είτε το γήπεδο της Ένωσης Αγίων Αναργύρων είτε του Ολυμπιακού Λιοσίων στην οδό Χασιάς.

Ο ΠΑΟ Πετρούπολης αγωνίστηκε αρχικά ως ΑΕΠ (1956-57) στη δόκιμη κατηγορία της ΕΠΣΑ και στη συνέχεια ως ΠΑΟ διαδοχικά στη Δ΄ (1957-58), Γ΄ (1958-59) και Β΄ κατηγορία (1959-60). Μάλιστα το 1958 του απονεμήθηκε το "Κύπελλο Ήθους", επειδή δεν είχε αποβληθεί κανείς παίκτης του. Το 1966 οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ Πετρούπολης εντάχθηκαν στον Άρη που μεταφέρθηκε εκείνη τη σεζόν στη συνοικία. Έτσι ο ΠΑΟ απορροφήθηκε από τον Άρη και πούλησε το καταστατικό του στο Καματερό αντί του ποσού των 100.000 δρχ., για τη δημιουργία επίσημου σωματείου στη συνοικία αυτή, του "ΠΑΟ Καματερού", που υπάρχει ως σήμερα.

Στην ΕΠΣΑ (1966-1987)

Ο Άρης Πετρούπολης αν και εγκαταστάθηκε στο προάστιο αυτό με την υπόσχεση πως θα αποκτήσει γήπεδο και έδρα, τελικά ως το 1985 ήταν περιπλανώμενος σε διάφορα γήπεδα, όπως του Ολυμπιακού Λιοσίων, των Αγ. Αναργύρων και της Φυλής. Έτσι δεν κατάφερε να κάνει το βήμα προς τις εθνικές κατηγορίες. Επί μια εικοσαετία αγωνίστηκε σχεδόν συνεχώς στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Αθήνας, με εξαίρεση πέντε σεζόν που υποβιβάστηκε στη Β΄. Ωστόσο τον ακολουθούσε πάντα ένα μεγάλο μέρος πιστών φίλων, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τις παλιές συνοικίες, τα Θυμαράκια και την πλατεία Αττικής, οι οποίοι ίδρυσαν και "Σύνδεσμο Παλαιμάχων". Η δύσκολη αυτή περίοδος θα τερματιστεί το 1985 με τη δημιουργία γηπέδου στο παλιό λατομείο Γρηγορίου στην Αγία Τριάδα.

  • Η πορεία στην ΕΠΣ Αθήνας:
    • 1966 ως 1970: Α΄ κατηγορία
    • 1970 ως 1974: Β΄ κατηγορία
    • 1974 ως 1980: Α΄ κατηγορία
    • 1980 ως 1981: Β΄ κατηγορία (άνοδος με ρεκόρ 101 γκολ)
    • 1981 ως 1987: Α΄ κατηγορία
  • Καλύτερες θέσεις στην Α΄ ΕΠΣΑ:
    • 2η θέση: 1986-87 (1ος στο Β΄ όμιλο, άνοδος στη Δ΄ εθνική)
    • 3η θέση: 1974-75, 1983-84
    • 4η θέση: 1984-85

Την περίοδο αυτή ο Άρης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για δυο λόγους. Πρώτον, διότι το 1971 απέκλεισε το Φωστήρα από το Κύπελλο Ελλάδος και δεύτερον, διότι από τον Άρη ξεκίνησε την μεγάλη καριέρα του ο διεθνής ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος, πριν πάρει μεταγραφή στον Εθνικό Πειραιά το 1976 αντί 400.000 δρχ.

Η ιστορική πρόκριση επί του Φωστήρα

Σεζόν 1970-71. Ο Άρης αγωνίζεται στη Β΄ Αθηνών, όπου τερμάτισε στην 5η θέση του Β΄ ομίλου, έπειτα από μια μέτρια χρονιά. Στις 6 Ιανουαρίου 1971 αγωνίζεται για το Κύπελλο Ελλάδος εκτός έδρας στο γήπεδο του Ταύρου με τον Φωστήρα, τον αποκαλούμενο "Φονέα των γιγάντων", ομάδα τότε της Α΄ Εθνικής. Ο Άρης φεύγει νικητής με 1-0 δημιουργώντας πανελλήνια αίσθηση και μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στην ιστορία του θεσμού, αφού οι δυο ομάδες απείχαν τέσσερις ολόκληρες κατηγορίες. Στη συνέχεια αποκλείστηκε εκτός έδρας από τον Πανναυπλιακό.

Στην Δ΄ Εθνική

Από το 1987 που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Δ΄ Εθνική ο Άρης Πετρούπολης αγωνίστηκε 13 σεζόν στην κατηγορία αυτή, από τις οποίες τις εννιά συνεχόμενες (1995-2004). Από το 2004 αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Η πορεία του στην χαμηλότερη εθνική κατηγορία έχει ως εξής:

  • 1987–88: 8ος στον 4ο Όμιλο, 46–30 τέρματα, 39 β. (υποβιβάστηκε λόγω του περιορισμού των ομίλων).
  • 1989–90: 16ος στον 6ο Όμιλο, 37–50 τέρματα, 29 β.
  • 1990–91: 15ος στον 6ο Όμιλο, 49–50 τέρματα, 42 β.
  • 1991–92: 15ος στον 3ο Όμιλο, 37–53 τέρματα, 35 β. (υποβιβάστηκε).
  • 1995–96: 8ος στον Α΄ Όμιλο, 55–34 τέρματα, 60 β.
  • 1996–97: 2ος στον Α΄ Όμιλο, 65–29 τέρματα, 69 β. Για πρώτη φορά πλησίασε τόσο κοντά στην άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Επίσης, έφτασε στον τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Αθήνας, όπου έχασε από τα Σούρμενα με 1–0.
  • 1997–98: 5ος στον Α΄ Όμιλο, 62–33 τέρματα, 59 β.
  • 1998–99: 7ος στον Α΄ Όμιλο, 69–49 τέρματα, 64 β.
  • 1999–00: 6ος στον Α΄ Όμιλο, 38–33 τέρματα, 52 β.
  • 2000–01: 10ος στον Α΄ Όμιλο, 39–39 τέρματα, 38 β.
  • 2001–02: 11ος στον Α΄ Όμιλο, 29–45 τέρματα, 34 β.
  • 2002–03: 8ος στον Η΄ Όμιλο, 33–31 τέρματα, 40 β.
  • 2003–04: 14ος στον Η΄ Όμιλο, 29–36 τέρματα, 37 β. (υποβιβάστηκε).

Γνωστοί ποδοσφαιριστές

Γνωστοί ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν από τον Άρη Πετρούπολης είναι:

Επιτυχημένοι προπονητές

Α.Ο. Άρης Πετρούπολης (μπάσκετ)

Το τμήμα μπάσκετ του Άρη Πετρούπολης δημιουργήθηκε το 1976. Έχει τίτλο Αθλητικός Όμιλος "Άρης" Πετρούπολης και έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το ποδοσφαιρικό σωματείο. Διατηρεί αγωνιστικά τμήματα: ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων, παμπαίδων, παγκορασίδων και Ακαδημίες. Το σύνολο των απασχολούμενων αθλητών φτάνει στα 400 άτομα. Χρησιμοποιεί το Κλειστό Γυμναστήριο Πετρούπολης, το Κλειστό Γυμναστήριο Αγίας Τριάδας και το Ανοικτό Γήπεδο Αγίου Δημητρίου.

  • Τη σεζόν 2010-11 η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ.
  • Τη σεζόν 2010-11 η γυναικεία ομάδα αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ.

Εξωτερικές συνδέσεις

Παραπομπές