Γκριγιέρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
KatePapast (συζήτηση | συνεισφορές)
δημιουργία λήμματος
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|4|4|2015}}

Το '''γκριγιέρ''' (gruyère) είναι είδος [[Ελβετία|ελβετικού]] κίτρινου σκληρού τυριού [[Π.Ο.Π.]] από αγελαδινό γάλα που παίρνει την ονομασία του από το διαμέρισμα [[Γκρυγιέρ]] του ελβετικού [[καντόνι|καντονιού]] του [[Φρίμπουργκ]] στην [[Ελβετία]], όπου υπάρχει ομώνυμο τυροκομείο.
Το '''γκριγιέρ''' (gruyère) είναι είδος [[Ελβετία|ελβετικού]] κίτρινου σκληρού τυριού [[Π.Ο.Π.]] από αγελαδινό γάλα που παίρνει την ονομασία του από το διαμέρισμα [[Γκρυγιέρ]] του ελβετικού [[καντόνι|καντονιού]] του [[Φρίμπουργκ]] στην [[Ελβετία]], όπου υπάρχει ομώνυμο τυροκομείο.



Έκδοση από την 10:08, 4 Απριλίου 2015

Το γκριγιέρ (gruyère) είναι είδος ελβετικού κίτρινου σκληρού τυριού Π.Ο.Π. από αγελαδινό γάλα που παίρνει την ονομασία του από το διαμέρισμα Γκρυγιέρ του ελβετικού καντονιού του Φρίμπουργκ στην Ελβετία, όπου υπάρχει ομώνυμο τυροκομείο.

Ποικιλίες

Το ελβετικό γκριγιέρ έχει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά προφίλ ωρίμανσης. Παρασκευάζεται και μία βιολογική ποικιλία. Μια ιδιαίτερη ποικιλία παρασκευάζεται μόνο το καλοκαίρι σε 32 μόνο σαλέ των ελβετικών Άλπεων: το Le Gruyère d' Alpage.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τα ακόλουθα δύο προφίλ ωρίμανσης: ελαφρύ/γλυκό: ελάχιστη ωρίμανση 5 μηνών, αργής ωρίμανσης (réserve): ελάχιστη ωρίμανση 10 μηνών.

Στην Ελβετία συναντάμε και πολλά άλλα προφίλ ωρίμανσης, όπως σιρσουά (surchoix), παλαιωμένο (vieux), αλατισμένο (salé), αλλά αυτά τα προφίλ ωρίμανσης δεν ανήκουν σε προϊόντα Π.Ο.Π..

Το γαλλικό τυρί Le Brouère, που παράγεται στην κοντινή περιοχή των Βόσγιων ορέων (Vosges) της Γαλλίας, θεωρείται ποικιλία γκριγιέρ.

Le Gruyère Premier Cru

Το Le Gruyère Premier Cru είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία, που παράγεται αποκλειστικά στο καντόνι του Φρίμπουργκ και ωριμάζει για 14 μήνες σε υγρά σπήλαια με υγρασία 95% και θερμοκρασία 13.5°C (56.3 °F). Είναι το μόνο τυρί που έχει κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου τυριού στον κόσμο στις απονομές των Παγκόσμιων Βραβείων Τυριού στο Λονδίνο τέσσερις φορές: το 1992, το 2002, το 2005 και το 2006.

Γκριγιέρ και γραβιέρα

Το γκριγιέρ προσομοιάζει στην εμφάνιση και τη διαδικασία παραγωγής με τις ελληνικές γραβιέρες με τις οποίες συχνά συγχέεται, αλλά διαφέρει στη γεύση και τη σύσταση καθώς οι περισσότερες ελληνικές γραβιέρες Π.Ο.Π. παρασκευάζονται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα -με εξαίρεση τις γραβιέρες Π.Ο.Π. Νάξου και Σύρου(Σαν Μιχάλη), οι οποίες γίνονται με αγελαδινό γάλα, του οποίου όμως η γεύση εξαρτάται από τα χόρτα της ελληνικής νησιωτικής υπαίθρου με τα οποία εκτρέφονται τα ζώα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gruyère της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).