Καθεδρικός Ναός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Geo Ser (συζήτηση | συνεισφορές)
μ προετοιμασία για μετακίνηση
Geo Ser (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ο Geo Ser μετακίνησε τη σελίδα Χρήστης:Geo Ser/πρόχειρο/Καθεδρικός ναός στη Καθεδρικός ναός: δημιουργία λήμματος
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 16:08, 23 Μαρτίου 2015

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη
Ο καθεδρικός Ναός του Μονάχου
Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη
Αρκετοί καθεδρικοί είναι σημαντικά αξιοθέατα. Ο καθεδρικός ναός Cobh στην Ιρλανδία δεσπόζει πάνω από την πόλη

Ο Καθεδρικός Ναός είναι ο κεντρικός ναός μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου της περιοχής[1][2]. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "καθέδρα" που αποτελεί σύντμηση των λέξεων κάτω+έδρα[3]. Οι Καθεδρικοί Ναοί είναι συνήθως μεγαλοπρεπείς κατασκευές που έχουν κτιστεί κυρίως στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και κατέχουν δεσπόζουσα θέση μεταξύ των άλλων κτισμάτων, με αποτέλεσμα να είναι ορατοί από παντού.

Αρχιτεκτονική

Καθεδρικοί Ναοί υπάρχουν στα βασικά δόγματα της Χριστιανικής θρησκείας. Αναλόγως με την περιοχή και το δόγμα στο οποίο απευθύνονται, έχουν κτιστεί στους ανάλογους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατά τους πρώτους αιώνες της Χριστιανικής θρησκείας οι Καθεδρικοί Ναοί κτίζονταν σε ρυθμό βασιλικής, τρίκλιτης αρχικά και κατόπιν και πεντάκλιτης.

Με το πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εξέλιξη της ναοδομίας, συναντούμε στην Ανατολική εκκλησία το ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον καθεδρικό Ναό "της του Θεού Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιθέτως στη Δυτική χριστιανική εκκλησία αυτός ο αρχιτεκτονικός ρυθμός δεν απαντάται ιδιαίτερα συχνά. Έτσι οι περισσότεροι καθεδρικοί ναοί στη δυτική εκκλησία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα κτίστηκαν σε διάφορους ρυθμούς που αποτελούσαν την εξέλιξη του ρυθμού της βασιλικής. Έτσι συναντούμε καθεδρικούς Ρωμανικού ρυθμού, γοτθικού, νεογοτθικού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης όμως χτίστηκαν καθεδρικοί ναοί σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλου, με το κορυφαίο παράδειγμα τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παραπομπές

  1. New Standard Encyclopedia, 1992 by Standard Educational Corporation, Chicago, Illinois; page B-262c
  2. «cathedral». Dictionary.com. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2015. 
  3. Shorter Oxford English Dictionary, ISBN 0-19-860575-7