Ένας ντελικανής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 1 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q5375250
Shantimar (συζήτηση | συνεισφορές)
μ λίγες παραπάνω πληροφορίες για το έργο και τον πρωταγωνιστή, καμιά δυό παραπομπές...
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
}}
}}


'''''Ένας ντελικανής''''' είναι ο τίτλος έγχρωμης ελληνικής κωμικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του [[Μανώλης Σκουλούδης|Μανώλη Σκουλούδη]]. Παραγωγή του [[1963]]. Είναι γυρισμένη στην [[Κρήτη]].
'''''Ένας ντελικανής''''' είναι ο τίτλος έγχρωμης ελληνικής κωμικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του [[Μανώλης Σκουλούδης|Μανώλη Σκουλούδη]]. Παραγωγή του [[1963]]. Είναι γυρισμένη στην [[Κρήτη]]. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ηθογραφικό μυθιστόρημα του [[Ιωάννης Κονδυλάκης|Ιωάννη Κονδυλάκη]] "Ο Πατούχας".

Ο νεαρός ήρωας του έργου έτσι πρωτοπαρουσιάζεται από το συγγραφέα:

''Το γεγονός της ημέρας εις το χωριό ήτο η εμφάνισις του υιού του Σαϊτονικολή, αγνώστου σχεδόν μέχρι τούδε, όστις ούτω επαρουσιάσθη έξαφνα, μίαν Κυριακήν του 1863, δεκαοκτώ ετών, ανδρούκλακας ώς εκεί πάνω, με ανάπτυξιν καταπληκτικήν. Του διαόλου το Σαϊτονικολή, γιο που τον έκαμε! Είδες μπόι, είδες πλάτες; Και τι έχει να γίνει ακόμη όσο ν' αντροπατήσει! Πού 'ταν αυτό το παιδί, κι έτσι μονομιάς επετάχτηκε άντρας θεριεμένος;''

''Βέβαια στη χώρα δεν ήτο. Το πράγμα εφαίνετο μια ώρα μακριά. Μετά την πρώτην εντύπωσιν, οι φιλόψογοι ήρχισαν να βλέπουν διάφορα ψεγάδια εις τον νέον, και τα εμπαικτικά γέλια διεδέχθησαν τον θαυμασμόν. Ελέγετο δηλαδή ότι, επειδή έζη μέχρι τούδε μακράν των ανθρώπων, βοσκός εις τα βουνά από μικρό παιδί, είχε γίνει ζώον με τα ζώα· μόνο που δεν εκουτούλα. Να μιλήσει καλά καλά δεν ήξευρε και άμα ευρίσκετο μεταξύ ανθρώπων τα 'χανε κι έκανε σαν αγριότραγος που κοιτάζει από πού να φύγει.''

Ο Μανώλης Σκουλούδης αρχικά διασκεύασε το μυθιστόρημα για το θέατρο, με τίτλο "Ο ντελικανής" και αργότερα έγραψε και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας. Οι Κρητικοί αποκαλούν ντελικανή το όμορφο παλικάρι, τον γυναικοκατακτητή, αλλά εδώ ο δεκαεννιάχρονος ήρωας, δεν κατακτά μόνον αυτός τις γυναίκες, αλλά και εκείνος τρελλαίνεται από αυτές. Στην αναζήτηση του πρωταγωνιστή, ο Σκουλούδης επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς ως ιδανικό ερμηνευτή τον 17χρονο τότε εντυπωσιακό Άλκη Γιαννακά, του οποίου ήταν η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση.

Λέγεται πως ήταν πολύ ατίθασος. Μετά το γύρισμα, πήγαινε στο ξενοδοχείο αλλά αντί να ξεκουραστεί πηδούσε από τα παράθυρα, καβαλούσε μηχανές, χανόταν και εμφανιζόταν την άλλη μέρα. Μάλιστα έτρεχε τόσο πολύ με την μηχανή που ξεσηκωνόταν όλη η τροχαία να τον κυνηγήσει. Ένας άνθρωπος που δεν έμπαινε σε καλούπια, δημιουργούσε προβλήματα στα γυρίσματα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βγαίνουν εκτός χρόνου γυρισμάτων με μεγάλη οικονομική ζημία<ref>{{Cite web|url = http://www.queen.gr/CELEBRITY-SPOTTING/time-machine/item/83613-deite-spanies-fotografies-toy-pio-omorfoy-arsenikoy-toy-alki-giannaka|title = Queen.gr}}</ref>.


== Υπόθεση ==
== Υπόθεση ==

Έκδοση από την 13:44, 22 Μαρτίου 2015

Ένας ντελικανής
ΣκηνοθεσίαΜανώλης Σκουλούδης
ΠαραγωγήΜασκ Φιλμς
ΣενάριοΜανώλης Σκουλούδης
ΠρωταγωνιστέςΆλκης Γιαννακάς (Μανουήλης),
Μάνος Κατράκης (Ποντικακης),
Ίλυα Λιβυκού (Ειρηνάκι),
Κλεώ Σκουλούδη (η γυναίκα του ψάλτη),
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (δήμαρχος),
Κώστας Καζάκος,
Άννα Παϊτατζή,
Αλίκη Ζωγράφου,
Έφη Οικονόμου (αμερικανίδα τουρίστρια) κ.α.
ΜουσικήΓιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη προβολή16 Δεκεμβρίου 1963
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ένας ντελικανής είναι ο τίτλος έγχρωμης ελληνικής κωμικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σκουλούδη. Παραγωγή του 1963. Είναι γυρισμένη στην Κρήτη. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ηθογραφικό μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη "Ο Πατούχας".

Ο νεαρός ήρωας του έργου έτσι πρωτοπαρουσιάζεται από το συγγραφέα:

Το γεγονός της ημέρας εις το χωριό ήτο η εμφάνισις του υιού του Σαϊτονικολή, αγνώστου σχεδόν μέχρι τούδε, όστις ούτω επαρουσιάσθη έξαφνα, μίαν Κυριακήν του 1863, δεκαοκτώ ετών, ανδρούκλακας ώς εκεί πάνω, με ανάπτυξιν καταπληκτικήν. Του διαόλου το Σαϊτονικολή, γιο που τον έκαμε! Είδες μπόι, είδες πλάτες; Και τι έχει να γίνει ακόμη όσο ν' αντροπατήσει! Πού 'ταν αυτό το παιδί, κι έτσι μονομιάς επετάχτηκε άντρας θεριεμένος;

Βέβαια στη χώρα δεν ήτο. Το πράγμα εφαίνετο μια ώρα μακριά. Μετά την πρώτην εντύπωσιν, οι φιλόψογοι ήρχισαν να βλέπουν διάφορα ψεγάδια εις τον νέον, και τα εμπαικτικά γέλια διεδέχθησαν τον θαυμασμόν. Ελέγετο δηλαδή ότι, επειδή έζη μέχρι τούδε μακράν των ανθρώπων, βοσκός εις τα βουνά από μικρό παιδί, είχε γίνει ζώον με τα ζώα· μόνο που δεν εκουτούλα. Να μιλήσει καλά καλά δεν ήξευρε και άμα ευρίσκετο μεταξύ ανθρώπων τα 'χανε κι έκανε σαν αγριότραγος που κοιτάζει από πού να φύγει.

Ο Μανώλης Σκουλούδης αρχικά διασκεύασε το μυθιστόρημα για το θέατρο, με τίτλο "Ο ντελικανής" και αργότερα έγραψε και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας. Οι Κρητικοί αποκαλούν ντελικανή το όμορφο παλικάρι, τον γυναικοκατακτητή, αλλά εδώ ο δεκαεννιάχρονος ήρωας, δεν κατακτά μόνον αυτός τις γυναίκες, αλλά και εκείνος τρελλαίνεται από αυτές. Στην αναζήτηση του πρωταγωνιστή, ο Σκουλούδης επέλεξε ανάμεσα σε πολλούς ως ιδανικό ερμηνευτή τον 17χρονο τότε εντυπωσιακό Άλκη Γιαννακά, του οποίου ήταν η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση.

Λέγεται πως ήταν πολύ ατίθασος. Μετά το γύρισμα, πήγαινε στο ξενοδοχείο αλλά αντί να ξεκουραστεί πηδούσε από τα παράθυρα, καβαλούσε μηχανές, χανόταν και εμφανιζόταν την άλλη μέρα. Μάλιστα έτρεχε τόσο πολύ με την μηχανή που ξεσηκωνόταν όλη η τροχαία να τον κυνηγήσει. Ένας άνθρωπος που δεν έμπαινε σε καλούπια, δημιουργούσε προβλήματα στα γυρίσματα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βγαίνουν εκτός χρόνου γυρισμάτων με μεγάλη οικονομική ζημία[1].

Υπόθεση

Κακονήσι. Ο γιος του Ποντικάκη, ο Μανουήλης, έχει μεγαλώσει πια και έχει γίνει πολύ όμορφος. Όλες οι γυναίκες του χωριού τον ποθούν, μα πιο πολύ από όλες η γυναίκα του ψάλτη, η Παρασκευούλα. Ο Μανουήλης όμως αγαπά την Σμαραγδίτσα. Ο πατέρας του για να προλάβει τη ντροπή, τον στέλνει στη θεία του Ειρηνάκη, που ζει στα βουνά, μαζί με τους μπιστικούς της. Αλλά και η θεία θα ξελογιαστεί από την ομορφιά του και θα τον ερωτευθεί. Ο Μανουήλης θα φύγει από το βουνό και θα βρεθεί στο Λαδοχώρι την ώρα που γίνεται μια κηδεία. Ο πρόεδρος του χωριού θα εντυπωσιαστεί από την φωνή του, θα του προτείνει να αναλάβει την θέση του ψάλτη και θα τον προσκαλέσει στο σπίτι του όπου μένουν οι έξι κόρες του.

Βραβεία

Πληροφορίες