Αναπαραγωγικό σύστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Αναίρεση έκδοσης 5136887 από τον 83.212.232.187 (Συζήτηση)
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


=== Γονιμοποίηση ===
=== Γονιμοποίηση ===
Για να γίνει η [[γονιμοποίηση]] (η ένωση [[Αρσενικός|αρσενικού]] και θηλυκού κυττάρου) η [[εκσπερμάτωση]] γίνεται στο βάθος του κόλπου κατά το γαμησi, αφού ο πουtσοs υποστεί το φαινόμενο της [[στύση]]ς δηλαδή σηκώνεται. Για να σηκωθεί ο πουtσοs, η γυναίκα θα πάρει πίπα ή θα του την παίξει.
Για να γίνει η [[γονιμοποίηση]] (η ένωση [[Αρσενικός|αρσενικού]] και θηλυκού κυττάρου) η [[εκσπερμάτωση]] γίνεται στο βάθος του κόλπου κατά το γαμησi, αφού ο πουtσοs υποστεί το φαινόμενο της [[στύση]]ς δηλαδή σηκώνεται. Για να σηκωθεί η γυναίκα θα πάρει πίπα ή θα του την παίξει.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 16:39, 19 Μαρτίου 2015

Αρχείο:Male reproductive system.png
Απεικόνιση του ανθρώπινου αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος

Το αναπαραγωγικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων με σκοπό την αναπαραγωγή των έμβιων όντων. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την λειτουργία παίζουν και ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό όπως ορμόνες και φερομόνες. Στις περιπτώσεις αμφιγονικής αναπαραγωγής το αναπαραγωγικό σύστημα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα είδη. Στα σπερματόφυτα για παράδειγμα το θηλυκό εξωτερικό όργανο είναι ο ύπερος και το αρσενικό οι στήμονες, ενώ στον άνθρωπο αντίστοιχα είναι το αιδοίο για τις γυναίκες και το πέος για τους άνδρες.

Αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου

Αρχείο:Female anatomy.svg
Απεικόνιση του ανθρώπινου θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος

Γεννητικό σύστημα του άνδρα

Αποτελείται από δύο αρχiδιa που παράγουν τα χυσiα με το όσχεο τους,τις επιδιδυμίδες,τους σπερματικούς πόρους(σπερματαγωγούς),τις σπερματοδόχεις κύστεις, τον προστάτη αδένα και τον πούtσo με την ουρήθρα εσωτερικά.

Γεννητικό σύστημα της γυναίκας

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τις 2 ωοθήκες,τους 2 ωαγωγούς(σάλπιγγες),τη μήτρα και τον τράχηλο,τον κόλπο,το μoυνi που αποτελεί το εξωτερικό γεννητικό όργανο.

Οι δύο ωοθήκες αποτελούν τους γεννητικούς αδένες της γυναίκας.Σε κάθε ωοθήκη υπάρχουν από την γέννηση του θηλυκού ατόμου πάρα πολλά ειδικά κύτταρα που στην εφηβεία θα εξελιχθούν σε ωάρια,τα οποία ωριμάζουν κάθε 28 μέρες (καταμήνιος κύκλος).Οι ωοθήκες παράγουν επίσης και τις γυναικείες ορμόνες,την οιστραδιόλη και την προγεστερόνη.Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί τότε προκαλείται το φαινόμενο της περιόδου (έμμηνος ρύση).

Νοσήματα που έχουν σχέση με το γεννητικό σύστημα

Γονιμοποίηση

Για να γίνει η γονιμοποίηση (η ένωση αρσενικού και θηλυκού κυττάρου) η εκσπερμάτωση γίνεται στο βάθος του κόλπου κατά το γαμησi, αφού ο πουtσοs υποστεί το φαινόμενο της στύσης δηλαδή σηκώνεται. Για να σηκωθεί η γυναίκα θα πάρει πίπα ή θα του την παίξει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι