Καθεδρικός Ναός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Geo Ser (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: {{πρόχειρο χρήστη}} <!-- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ --> Ο '''Καθεδρικός Ναός''' είναι ο κεν...
 
Geo Ser (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πρόχειρο χρήστη}}
{{πρόχειρο χρήστη}}
<!-- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ -->
<!-- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ -->
[[File:Bbb München Marienkirche.JPG|μικρογραφία|Ο καθεδρικός Ναός του Μονάχου|250px]]
Ο '''Καθεδρικός Ναός''' είναι ο κεντρικός ναός μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου της περιοχής.
[[File:Basilica San Pietro din Roma12.jpg|μικρογραφία|Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη|250px]]
Οι Καθεδρικοί Ναοί είναι συνήθως μεγαλοπρεπείς κατασκευές που έχουν κτιστεί σηνήθως στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και είναι ορατοί από παντού.
Ο '''Καθεδρικός Ναός''' είναι ο κεντρικός [[Χριστιανικός ναός|ναός]] μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου της περιοχής.
Οι Καθεδρικοί Ναοί είναι συνήθως μεγαλοπρεπείς κατασκευές που έχουν κτιστεί σηνήθως στις κεντρικές πλατείες των [[πόλη|πόλεων]] και είναι ορατοί από παντού.


Καθεδρικοί Ναοί υπάρχουν στα βασικά δόγματα της Χριστιανικής θρησκείας.
Καθεδρικοί Ναοί υπάρχουν στα βασικά [[δόγμα|δόγματα]] της Χριστιανικής θρησκείας.
Αναλόγως με την περιοχή και το δόγμα στο οποίο απευθύνονται, έχουν κτιστεί στους ανάλογους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.
Αναλόγως με την περιοχή και το δόγμα στο οποίο απευθύνονται, έχουν κτιστεί στους ανάλογους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.
Κατά τους πρώτους αιώνες της Χριστιανικής θρησκείας οι Καθερδρικοί Ναοί κτίζονταν σε ρυθμό βασιλικής, τρίκλιτης αρχικά και κατόπιν και πεντάκλιτης.
Κατά τους πρώτους αιώνες της Χριστιανικής θρησκείας οι Καθερδρικοί Ναοί κτίζονταν σε ρυθμό [[Βασιλική (αρχιτεκτονική)|βασιλικής]], τρίκλιτης αρχικά και κατόπιν και πεντάκλιτης.


Με το πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εξέλιξη της ναοδομίας, συναντούμε στην Ανατολική εκκλησία το ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον καθεδρικό Ναό "της του Θεού Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη.
Με το πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με την [[αρχιτεκτονική]] εξέλιξη της ναοδομίας, συναντούμε στην Ανατολική εκκλησία το ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον καθεδρικό Ναό "της του Θεού Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιθέτως στη Δυτική χριστιανική εκκλησία δεν υιοθετήθηκε ποτέ αυτός ο αρχιτεκτονικός ρυθμός. Έτσι οι καθεδρικοί ναοί στη δυτική εκκλησία κτίστηκαν σε διάφορους ρυθμούς που αποτελούσαν την εξέλιξη του ρυθμού της βασιλικής. Έτσι συναντούμε καθεδρικούς Ρωμανικού ρυθμού, γοτθικού, νεογοτθικού ρυθμού.
Αντιθέτως στη Δυτική χριστιανική εκκλησία αυτός ο αρχιτεκτονικός ρυθμός δεν απαντάται ιδιαίτερα συχνά. Έτσι οι περισσότεροι καθεδρικοί ναοί στη δυτική εκκλησία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα κτίστηκαν σε διάφορους ρυθμούς που αποτελούσαν την εξέλιξη του ρυθμού της βασιλικής. Έτσι συναντούμε καθεδρικούς Ρωμανικού ρυθμού, γοτθικού, νεογοτθικού ρυθμού.
Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης όμως χτίστηκαν καθεδρικοί ναοί σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλλου, με το κορυφαίο παράδειγμα τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Έκδοση από την 17:55, 11 Μαρτίου 2015

Ο καθεδρικός Ναός του Μονάχου
Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη

Ο Καθεδρικός Ναός είναι ο κεντρικός ναός μιας πόλης που αποτελεί έδρα του επισκόπου της περιοχής. Οι Καθεδρικοί Ναοί είναι συνήθως μεγαλοπρεπείς κατασκευές που έχουν κτιστεί σηνήθως στις κεντρικές πλατείες των πόλεων και είναι ορατοί από παντού.

Καθεδρικοί Ναοί υπάρχουν στα βασικά δόγματα της Χριστιανικής θρησκείας. Αναλόγως με την περιοχή και το δόγμα στο οποίο απευθύνονται, έχουν κτιστεί στους ανάλογους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατά τους πρώτους αιώνες της Χριστιανικής θρησκείας οι Καθερδρικοί Ναοί κτίζονταν σε ρυθμό βασιλικής, τρίκλιτης αρχικά και κατόπιν και πεντάκλιτης.

Με το πέρασμα των αιώνων και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εξέλιξη της ναοδομίας, συναντούμε στην Ανατολική εκκλησία το ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλλου, με κορυφαίο παράδειγμα τον καθεδρικό Ναό "της του Θεού Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιθέτως στη Δυτική χριστιανική εκκλησία αυτός ο αρχιτεκτονικός ρυθμός δεν απαντάται ιδιαίτερα συχνά. Έτσι οι περισσότεροι καθεδρικοί ναοί στη δυτική εκκλησία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα κτίστηκαν σε διάφορους ρυθμούς που αποτελούσαν την εξέλιξη του ρυθμού της βασιλικής. Έτσι συναντούμε καθεδρικούς Ρωμανικού ρυθμού, γοτθικού, νεογοτθικού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια της αναγέννησης όμως χτίστηκαν καθεδρικοί ναοί σε ρυθμό βασιλικής μετά τρούλλου, με το κορυφαίο παράδειγμα τον ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.