Πολύλοφο Αχαΐας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
==Ιστορία==
==Ιστορία==


Η παλιά ονασία του χωριού (Μπράτι) έχει μεγάλη ιστορία και προέρχεται από την περίοδο της [[Τουρκοκρατία]]ς, περίπου το 14ο με 15ο αιώνα. Η λέξη ''μπράτι'' σήμαινε ένα είδος συμφωνητικού της εποχής ανάμεσα στους Έλληνες γαιοκτήμονες και τους Οθωμανούς. Στο συμφωνητικό αυτό οι Έλληνες χάριζαν την περιουσία τους στο μοναστήρι του χωριού, την Αγία Μαρίνα, για να γλιτώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επέβαλαν οι κατακτητές διότι τα μοναστήρια της εποχής δεν είχαν μεγάλη επιβάρυνση φόρου. Στην κυριότητα του μοναστηριού επήλθαν όλα τα εκτάρια γης του χωριού αλλά και των τριγύρω περιοχών.
Η παλιά ονομασία του χωριού (Μπράτι) έχει μεγάλη ιστορία και προέρχεται από την περίοδο της [[Τουρκοκρατία]]ς, περίπου το 14ο με 15ο αιώνα. Η λέξη ''μπράτι'' σήμαινε ένα είδος συμφωνητικού της εποχής ανάμεσα στους Έλληνες γαιοκτήμονες και τους Οθωμανούς. Στο συμφωνητικό αυτό οι Έλληνες χάριζαν την περιουσία τους στο μοναστήρι του χωριού, την Αγία Μαρίνα, για να γλιτώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επέβαλαν οι κατακτητές διότι τα μοναστήρια της εποχής δεν είχαν μεγάλη επιβάρυνση φόρου. Στην κυριότητα του μοναστηριού επήλθαν όλα τα εκτάρια γης του χωριού αλλά και των τριγύρω περιοχών.


== Δημογραφικά Στοιχεία ==
== Δημογραφικά Στοιχεία ==

Έκδοση από την 17:28, 26 Φεβρουαρίου 2015

Πολύλοφον
Πολύλοφον is located in Greece
Πολύλοφον
Πολύλοφον
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΔυτικής Αχαΐας
Δημοτική ΕνότηταΩλενίας
Δημοτική ΚοινότηταΣαντομερίου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο512
Πληθυσμός105 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜπράτι, Πράτι

Το Πολύλοφον (ή και Πολύλοφος) είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης σε υψόμετρο 512 μέτρων. Η παλιότερη ονομασία του χωριού είναι Μπράτι. Είναι μέρος του οικισμού Σαντομέρι. Εγγύς του βρίσκονται τα χωριά Αμπελάκια, Νεοχώρι (Μπινιαραίικα) και Πηγάδια (Τζάιλο).

Ιστορία

Η παλιά ονομασία του χωριού (Μπράτι) έχει μεγάλη ιστορία και προέρχεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, περίπου το 14ο με 15ο αιώνα. Η λέξη μπράτι σήμαινε ένα είδος συμφωνητικού της εποχής ανάμεσα στους Έλληνες γαιοκτήμονες και τους Οθωμανούς. Στο συμφωνητικό αυτό οι Έλληνες χάριζαν την περιουσία τους στο μοναστήρι του χωριού, την Αγία Μαρίνα, για να γλιτώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επέβαλαν οι κατακτητές διότι τα μοναστήρια της εποχής δεν είχαν μεγάλη επιβάρυνση φόρου. Στην κυριότητα του μοναστηριού επήλθαν όλα τα εκτάρια γης του χωριού αλλά και των τριγύρω περιοχών.

Δημογραφικά Στοιχεία

Η εξέλιξη του πληθυσμού του οικισμού τον 21ο αιώνα είναι η εξής:

έτος κάτοικοι
2001[1] 115
2011[2] 105

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010