Σταθμός Ελληνικό (Μετρό Αθήνας): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Επιμέλεια
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
Ο σταθμός είναι υπόγειος και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους εκ των οποίων η ανατολική είναι η συνέχεια του παράδρομου λεωφόρου Βουλιαγμένης προς [[Αθήνα]] και η δυτική βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς [[Γλυφάδα]].
Ο σταθμός είναι υπόγειος και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους εκ των οποίων η ανατολική είναι η συνέχεια του παράδρομου λεωφόρου Βουλιαγμένης προς [[Αθήνα]] και η δυτική βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς [[Γλυφάδα]].


Η κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε το 2007 και προγραμματιζόταν να εγκαινιαστεί το [[2009]], ενώ τελικά κατασκευάστηκε τέλη του [[2010]]<ref name="ametro.gr">http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=1&id=3856</ref> και παραδόθηκε τον Ιούλιο του [[2013]] για χρήση με καθυστέρηση 3,5 ετών, εξαιτίας του [[Σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα|σκανδάλου της Siemens]].
Η κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε το 2007 και προγραμματιζόταν να εγκαινιαστεί το 2009, ενώ τελικά κατασκευάστηκε τέλη του 2010<ref name="ametro.gr">http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=1&id=3856</ref> και παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2013 για χρήση με καθυστέρηση 3,5 ετών, εξαιτίας του [[Σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα|σκανδάλου της Siemens]].


== Ανατομία σταθμού ==
== Ανατομία σταθμού ==

Έκδοση από την 00:00, 23 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνικό
Πληροφορίες
ΠεριοχήΒουλιαγμένης, ύψος Ιασωνίδου
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
ΓραμμέςΑνθούπολη - Ελληνικό
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας2013
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο σταθμός Ελληνικό είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί και τερματικό σταθμό της γραμμής 2. Πήρε το όνομά του από την περιοχή του Ελληνικού, την οποία εξυπηρετεί.

Τοποθεσία

Η τοποθεσία του βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της λεωφόρου Ιασωνίδου, πάνω από το ανατολικό τμήμα του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με τη δυτική να έχει μεταλλικό στέγαστρο και μία πλατεία, ενώ, η ανατολική δεν έχει, πιθανώς λόγο περιορισμένου χώρου.

Ο σταθμός είναι υπόγειος και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους εκ των οποίων η ανατολική είναι η συνέχεια του παράδρομου λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Αθήνα και η δυτική βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα.

Η κατασκευή του σταθμού ξεκίνησε το 2007 και προγραμματιζόταν να εγκαινιαστεί το 2009, ενώ τελικά κατασκευάστηκε τέλη του 2010[1] και παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2013 για χρήση με καθυστέρηση 3,5 ετών, εξαιτίας του σκανδάλου της Siemens.

Ανατομία σταθμού

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Ανθούπολη (Αργυρούπολη)
Αποβάθρα 2 αποβάθρα τερματισμού
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Ανατολική είσοδος σταθμού

Ανταπόκριση με αστικά λεωφορεία

Ο σταθμός εξυπηρετείται από τις εξής λεωφορειακές γραμμές[2][3]:

Από τον Σταθμό «Ελληνικό»:

  • 171 ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΒΑΡΚΙΖΑ
  • Α3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ (ΜΕΣΩ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
  • 122 ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΣΑΡΩΝΙΔΑ
  • Χ97 ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)
  • 790 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ) (00:30 - 04:30)

Από Στροφή Σούρμενων:

  • 124 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ - ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • 154 ΣΤ.ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΟΥΛΑΣ - ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
  • 205 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΣΟΥΡΜΕΝΑ - ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Κατασκευαστικός σχεδιασμός επέκτασης προς Ελληνικό

Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου της επέκτασης του μετρό της Αθήνας προς το Ελληνικό προέβλεπε την κατασκευή γέφυρας κατά μήκος της κεντρικής νησίδας της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με υπέργειους σταθμούς επί της γέφυρας. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε στη συνέχεια, αφού θα δημιουργούνταν σημαντική ηχητική και οπτική όχληση.

Οι σταθμοί της νέας επέκτασης είναι υπόγειοι και διαθέτουν δύο εισόδους/εξόδους με αναγνωρίσιμα στέγαστρα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Διαθέτουν 3 επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι κλίμακες· στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται το γραφείο του υπευθύνου του σταθμού, τα εκδοτήρια και οι αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων και τα επικυρωτικά μηχανήματα· στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι αποβάθρες. Οι αποβάθρες του σταθμών είναι δύο πλευρικές, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιείται από τους συρμούς που θα έχουν κατεύθυνση το σταθμό Ελληνικού και η άλλη από αυτούς που θα έχουν κατεύθυνση το σταθμό Ανθούπολης. Και οι δύο αποβάθρες έχουν μήκος 110μ.

Χρονολόγιο κατασκευής επέκτασης προς Ελληνικό[1]

  • Μάρτιος - Δεκέμβριος 2006

Στις 8 Μαρτίου του 2006 υπογράφεται η σύμβαση για την υπόγεια πλέον επέκταση του Μετρό προς το Ελληνικό· το έργο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2009 και περιλαμβάνει 4 σύγχρονους σταθμούς μαζί με πάρκινγκ και 5,5 χιλιόμετρα νέας γραμμής μαζί με αμαξοστάσιο 8 συρμών.

  • Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2007

Γίνεται η συναρμολόγηση του συστήματος διάνοιξης σηράγγων 400μ πιο πέρα από τον σταθμό Ελληνικού. Τον Φεβρουάριο το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων μετρό δοκιμάζεται και τίθεται σε λειτουργία, γίνεται εκσκαφή του σταθμού του Ελληνικού, ολοκληρώνονται οι μελέτες δομικών έργων και εγκρίνονται οι μελέτες αντιστήριξης για όλους τους σταθμούς.

  • Μάρτιος - Ιούνιος 2007

Γίνεται η κατασκευή της σήραγγας με το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων και κατασκευάζονται οι πάσσαλοι στον σταθμό Αργυρούπολη, επίσης κατασκευάζονται οι πάσσαλοι στο σταθμό Ηλιούπολης και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού. Τον Μάιο η εκσκαφή του Ελληνικού ολοκληρώνεται και ξεκινά η θεμελίωση των υποβάθρων του σταθμού. Στις 30 Μαΐου ο "μετροπόντικας" φτάνει στον σταθμό του Ελληνικού και συνεχίζει την πορεία του προς Άλιμο και Αργυρούπολη, οπότε και τελειώνει η κατασκευή πάσσαλων στην Αργυρούπολη και αρχίζει η εκσκαφή του σταθμού.

  • Ιούλιος - Αύγουστος 2007

Ολοκληρώνεται η πλάκα θεμελίωσης στο φρέαρ του Ελληνικού και η κατασκευή πάσσαλων στην Ηλιούπολη και στο αμαξοστάσιο. Ξεκινάνε οι εργασίες για το άνοιγμα εξόδου του εκσκαφέα σηράγγων ανάμεσα στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Βουλιαγμένης στην περιοχή του Αγίου Δημήτριου, και για δύο χρόνια η λεωφόρος Βουλιαγμένης σε αυτήν την περιοχή στενεύει, έχοντας δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Με την ολοκλήρωση της διάνοιξης των σηράγγων η κατασκευή σκεπάστηκε, και η λεωφόρος απέκτησε ξανά τις λωρίδες που είχε και παλιότερα.

  • Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2007

Συνεχίζεται η εκσκαφή του σταθμού Ηλιούπολης και συνεχίζεται η κατασκευή των δαπέδων στο Ελληνικό. Ακολουθεί η σκυροδέτηση στην Αργυρούπολη, ενώ στον σταθμό Αλίμου, όπου βρέθηκαν αρχαία, ξεκινάνε αρχαιολογικές εργασίες. Τον Δεκέμβριο ο σταθμός του Ελληνικού έχει ολοκληρωθεί έως το επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων.

  • Ιανουάριος - Απρίλιος 2008

Ο σταθμός Αργυρούπολη έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επίπεδο των εισιτηρίων. Το Μάρτιο οι αρχαιολογικές εργασίες τελειώνουν, και τον Απρίλιο ολοκληρώνεται η κατασκευή πασσάλων στον Άλιμο· στη συνέχεια σκάβεται ο σταθμός, τελειώνουν οι τοιχοποιίες στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό.

  • Μάιος - Αύγουστος 2008

Γίνονται εργασίες εκσκαφής και αντιστήριξης στον Αλίμου, ενώ στην Ηλιούπολη είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης. Κατά το καλοκαίρι του 2008 γίνονται εργασίες κατασκευής στην Ηλιούπολη, ενώ η κατασκευή του βασικού χτισίματος έχει τελειώσει στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό, ενώ στο αμαξοστάσιο μαίνονται ακόμα εργασίες σκυροδέτησης. Ακόμη, οι αρχαιολογικές εργασίες στον σταθμό Άλιμο φτάνουν στο τέλος τους.

  • Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2008

Γίνονται εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό. Το Δεκέμβριο το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων έχει τελειώσει την εκσκαφή του και ξεκινά η αποσυναρμολόγηση του συστήματος στο φρέαρ ανάμεσα στις δύο λωρίδες της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Παράλληλα, γίνονται εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

  • Ιανουάριος - Απρίλιος 2009

Ολοκληρώνεται η αποσυναρμολόγηση του "μετροπόντικα" και τοποθετούνται κυλιόμενες κλίμακες στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη, τελειώνουν οι εργασίες μόνιμης επένδυσης στην Ηλιούπολη και γίνονται ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό. Κατά τον Απρίλιο, ολοκληρώνονται οι εργασίες διάνοιξης εισόδου υπογείως της Λ. Βουλιαγμένης για την είσοδο των σταθμών στο ρεύμα προς Αθήνα.

  • Μάιος - Αύγουστος 2009

Τελειώνει η σκυροδέτηση του σταθμού Αλίμου, τελειώνουν οι εργασίες εγκατάστασης σιδηροτροχιών στο τμήμα Ηλιούπολη - Ελληνικό, τοποθετούνται ανελκυστήρες και ανοίγεται υπόγεια διάβαση πεζών για την δεύτερη είσοδο της Ηλιούπολης στο ρεύμα προς Γλυφάδα.

  • Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2009

Ξεκινά η εγκατάσταση σιδηροτροχιών στο αμαξοστάσιο Ελληνικού, γίνονται εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών σε όλους τους σταθμούς. Ολοκληρώνεται η δυτική είσοδος της Ηλιούπολης και ξεκινά η εκσκαφή και κατασκευή της δυτικής εισόδου στον Άλιμο. Γίνονται εργασίες αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου πάνω από το αμαξοστάσιο, και η εγκατάσταση σιδηροτροχιών έχει σχεδόν τελειώσει.

  • Ιανουάριος - Απρίλιος 2010

Ξεκινούν οι κατασκευές ανοξείδωτων επενδύσεων και τοποθετούνται μεταλλικά στέγαστρα σε όλες τους εισόδους για όλους τους σταθμούς, με εξαίρεση την ανατολική είσοδο του σταθμού Ελληνικού, όπου υπάρχει περιορισμένος χώρος. Κατόπιν, ξεκινούν οι αναπλάσεις περιβάλλοντος χώρου.

  • Μαΐου - Αύγουστος 2010

Ξεκινούν οι εργασίες σύνδεσης του έργου με τη γραμμή 2 του μετρό, σε συνεργασία με την ΑΜΕΛ, την εταιρεία που τότε λειτουργούσε το μετρό. Συνεχίζεται η κατασκευή μεταλλικών στεγάστρων, τελειώνει η δυτική είσοδος του Αλίμου, ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της λεωφόρου Βουλιαγμένης, απ' όπου απομακρύνεται το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων μετρό (μετροπόντικας) ώστε να γίνει η τελική σύνδεση με τη γραμμή. Μένουν ακόμη εργασίες αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου σε όλους τους σταθμούς.

  • Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2010

Ολοκληρώνεται η κατασκευή της ανατολικής εισόδου στον Αλίμου, ενώ όλοι άλλοι σταθμοί έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν εργασίες ψευδοροφών σε όλους τους σταθμούς, γίνεται εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης σε όλους τους σταθμούς (κάμερες), και το Δεκέμβριο έχει τελειώσει η φύτευση της κεντρικής νησίδας της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

  • Ιανουάριος - Απρίλιος 2011

Συνεχίζονται αρχιτεκτονικές εργασίες και γίνεται εγκατάσταση φωτισμού, καλωδιώσεων και τηλεπικοινωνιών, ενώ προχωρά η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Γίνεται εγκατάσταση ακυρωτικών μηχανημάτων σε όλους τους σταθμούς, γίνονται σιδηροδρομικές δοκιμές στην νέα επέκταση και τελειώνει η εγκατάσταση ψευδοροφών στους νέους σταθμούς της επέκτασης.

  • Μάιος - Αύγουστος 2011

Γίνονται εργασίες ανάδειξης αρχαίων ευρημάτων στον Άλιμο και στην Αργυρούπολη, και δίνονται στην κυκλοφορία οι οδοί περιμετρικά του αμαξοστασίου. Παράλληλα γίνονται εργασίες δεντροφύτευσης, δοκιμές ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών, και επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους οι χώροι που ήταν χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά ως εργοτάξιο του μετρό· η επέκταση πλέον έχει ολοκληρωθεί.

  • Σεπτέμβριος - Ιανουάριος 2012

Δίνεται στην κυκλοφορία η Β. είσοδος Ηλιούπολης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και η είσοδος στον παράδρομο Βουλιαγμένης από την δυτική πλευρά. Γίνεται εγκατάσταση φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο του Αλίμου, και μένουν εργασίας καθαριότητας σε όλους τους σταθμούς· το έργο έχει ήδη τελειώσει εδώ και μερικούς μήνες.

  • Φεβρουάριος - Μάρτιος - Ιούνιος 2013

Στις 15 Μαρτίου[4] υπογράφεται η σύμβαση Siemens για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης των συρμών του μετρό στις επεκτάσεις προς Ανθούπολη, Ελληνικό και Αγία μαρίνα, η οποία είχε καθυστερήσει λόγο του σκανδάλου της Siemens, ενώ απομένει ακόμη 1 χρόνος και 5 μήνες για την παράδοση των σταθμών προς Ελληνικό στο κοινό.

  • Ιούνιος 2013

Γίνονται δοκιμές για να παραδοθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες η επέκταση. Ο σταθμός Άγιος Δημήτριος / Αλέξανδρος Παναγούλης μένει κλειστός τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Με 3,5 χρόνια καθυστέρηση -που οφείλεται τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στο σύστημα σηματοδότησης των συρμών- οι σταθμοί λειτουργούν πλέον για το κοινό, χωρίς ωστόσο τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.[5]

  • Ιούλιος 2013

Στις 26 Ιουλίου παραδίδεται στο επιβατικό κοινό η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Ελληνικό με τέσσερις νέους σταθμούς, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό.

Πηγές και Παραπομπές