Πρατίνας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
}}
}}


{{Authority control}}

{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Pratinas}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Pratinas}}


{{DEFAULTSORT:Πρατινας}}

[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες τραγικοί ποιητές]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες τραγικοί ποιητές]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες διθυραμβικοί ποιητές]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες διθυραμβικοί ποιητές]]

Έκδοση από την 14:49, 18 Φεβρουαρίου 2015

Ο Πρατίνας υπήρξε από τους πρώτους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας. Έδρασε την εποχή γύρω στην 70ή Ολυμπιάδα και θεωρείται ο εισηγητής του σατυρικού δράματος.[1]

Βιογραφία

Λίγα είναι γνωστά για την ζωή και το έργο του. Γεννήθηκε στους Φλειούς στην βορειοδυτική Αργολίδα. Ήταν σύγχρονος του Χοιρίλου και του Αισχύλου όταν ο Αισχύλος ξεκινούσε την καριέρα του. Είναι αμφίβολο αν ο Πρατίνος ήταν τραγικός ποιητής. Ίσως να ήταν κωμικός, αλλά σίγουρα ήταν ο πρώτος που δημιούργησε έργα που χαρακτηρίζονται ως σατυρικό δράμα με χοντρά αστεία και εξωτικούς χορούς των σατύρων. Σύμφωνα με την μαρτυρία δύο επιγραμμάτων περί του Σοφοκλή γνωρίζουμε ότι ο Πρατίνας εκτιμούσε τον σατυρικό χορό. Φέρεται να έγραψε 18 τραγωδίες και 32 σατυρικά δράματα,[1] αλλά τα έργα του έχουν χαθεί σχεδόν όλα. Εκτός των έργων του έγραψε και διθύραμβους και ωδές, τα λεγόμενα υπορχήματα. Ένα σημαντικό απόσπασμα διασώθηκε από τον Αθήναιο.[2][3]

Γιος του Πρατίνα ήταν ο Αριστέας, προς τιμή του οποίου οι κάτοικοι των Φλοιών του είχαν στήσει ανδριάντα, επειδή πατέρας και γιος θεωρούνταν ως οι μεγαλύτεροι ποιητές μετά τον Αισχύλο.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Βαγγέλης Δρακόπουλος, Γεωργία Ευθυμίου: Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Ιστορίας, Αρχαία Ελλάδα/Μέρος 4ο, Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, σ. 6.
  2. Athenaeus, lib 11
  3. Athenaeus, xiv. 617


Πηγές

  • John William Donaldson, George Paddison, Peter Elmsley, επιμ. (1838). Synopsis of the Greek Drama (στα Αγγλικά). Λονδίνο: W. Tower. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: editors list (link)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pratinas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).