Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2007/Μάιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Diamond~elwiki (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 105: Γραμμή 105:


Eυχαριστώ και για τις μετακινήσεις--[[Χρήστης:Diamond|<font color="blue">Di</font><font color="red">am</font><font color="blue">ond</font>]]<sup> [[Συζήτηση χρήστη:Diamond|<font color="red">συ</font><font color="blue">ζή</font><font color="red">τη</font><font color="blue">ση</font>]]</sup> 19:52, 7 Μαΐου 2007 (UTC)
Eυχαριστώ και για τις μετακινήσεις--[[Χρήστης:Diamond|<font color="blue">Di</font><font color="red">am</font><font color="blue">ond</font>]]<sup> [[Συζήτηση χρήστη:Diamond|<font color="red">συ</font><font color="blue">ζή</font><font color="red">τη</font><font color="blue">ση</font>]]</sup> 19:52, 7 Μαΐου 2007 (UTC)


== Πρότυπο για αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων ==

Υπάρχει μήπως κανένα πρότυπο για τις βιογραφίες αθλητών ολυμπιακών ή άλλων αθλημάτων εκτός από ποδόσφαιρο, μπάσκετ (π.χ. άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, τζούντο, καράτε κλπ.); --[[Χρήστης:Lemur12|Lemur12]] 20:07, 7 Μαΐου 2007 (UTC)

Έκδοση από την 20:07, 7 Μαΐου 2007

0 Περικλής αγορεύων στην Πνύκα

Οι αρχαίοι Έλληνες για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που του είχαν δώσει την ονομασία Αγορά, δηλαδή τόπος συνάθροισης. Παρόλο που στην Αγορά πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως το μέρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν και δημιουργούσαν.

Έτσι και εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε για την κοινότητα μια ψηφιακή Αγορά ώστε να μπορούμε ευκολότερα να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε, να συνεννοούμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Οι δείκτες με τα χρήσιμα, από κάτω, μας μεταφέρουν σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο είναι ευπρόσδεκτοι και παροτρύνονται να το κάνουν.



Χρήσιμα:

Πόλεις - κωμοπόλεις - χωριά

Νομίζω ότι χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα για το τι έχουμε σχετικά με πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία. Καταρχήν έχουμε το πρότυπο Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες πόλεις αλλά και κωμοπόλεις όπως έχω δει. Επίσης υπάρχει το νέο πρότυπο Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό το οποίο αναφέρει στη σελίδα συζήτησής του ότι θα το χρησιμοποιούμε και για χωριά και για κωμοπόλεις(;) Τοποθετεί όμως το άρθρο στην κατηγορία "Χωριά της Ελλάδας", τι γίνεται με τις κωμοπόλεις; Επίσης τι γίνεται με τους νομούς που έχουν ξεχωριστή κατηγορία για τα χωριά τους; Γενικά το θέμα με τις κωμοπόλεις χρειάζεται κάποιο ξεκαθάρισμα, η Δεσφίνα π.χ. με πληθυσμό μόλις πάνω από τις 2.000 βρίσκεται στην κατηγορία "Πόλεις της Ελλάδας". Ποιό πρότυπο πρέπει να χρησιμοποιεί; Πιστεύετε μήπως ότι χρειάζεται κάποια νέα κατηγορία; --Sith Lord Makro 10:01, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]


Νομίζω ότι το μπλέξιμο γίνεται κυρίως λόγω του Καποδίστρια. Έχουμε τις έννοιες:

  • Πόλη : Οικισμός πάνω από 10.000 κάτοικους
  • Κωμόπολη : Οικισμός με 2.000-10.000 κάτοικους
  • Χωριό : Οικισμός με λιγότερο από 2.000 κάτοικους
  • Δήμος :
    • Μπορεί να είναι μια πόλη ή κωμόπολη μόνη της ή συμπεριλαμβάνοντας διπλανά χωριά
    • Μπορεί να περιλαμβάνει πολλά χωριά. Το όνομα του δήμου μπορεί να είναι το όνομα του μεγαλύτερου χωριού ή κωμόπολης, μπορεί και όχι.
  • Κοινότητα : Συνήθως αποτελείται από ένα μόνο χωριό, οπότε εδώ δεν έχουμε πρόβλημα.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν δημιουργούνται άρθρα για χωριά και κωμοπόλεις ξεχωριστά από το άρθρο για τον αντίστοιχο δήμο και μπερδεύονται οι διοικητικές διαιρέσεις με την οντότητα του οικισμού. Ένα χωριό είναι ένα χωριό είτε αποτελεί κοινότητα, είτε είναι μέρος δήμου, και όπως και αν λέγονται αυτά. Αυτό που σκέφτομαι ότι είναι καλή προσέγγιση είναι:

  • Άρθρα για δήμους/πόλεις: Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)
    • στο άρθρο περιλαμβάνονται και τυχόν οικισμοί/χωριά που συμπεριλαμβάνονται στον δήμο.
  • Άρθρα για καποδιστριακούς δήμους: Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)
    • στο άρθρο περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί/χωριά που συμπεριλαμβάνονται στον δήμο.
  • Άρθρα για κωμοπόλεις που ανήκουν σε ευρύτερο δήμο: Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό
  • Άρθρα για χωριά/οικισμούς/δημοτικά διαμερίσματα: Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει λόγος να αποτελούν ξεχωριστό άρθρο από τον δήμο στον οποίο ανήκουν. Αν υπάρχει λόγος για ξεχωριστό άρθρο, τότε Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Φυσικά οι κοινότητες αποτελούν ξεχωριστό άρθρο και μπορεί να χρειαζόμαστε άλλο ένα πρότυπο.

(Φυσικά και το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό μπορεί να μετακινηθεί στο Πρότυπο:Οικισμός (Ελλάδα) αφού δεν αποτελούν διοικητικές διαιρέσεις.) Δεν τοποθετεί πλέον τα άρθρα στην κατηγορία "Χωριά της Ελλάδας", απλώς χρειάζεται διόρθωση η σελίδα συζήτησης. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 10:35Z.

Πιστεύω ότι στο Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά πεδία "πληθυσμός πόλης", "πληθυσμός δήμου", "έκταση πόλης" και "έκταση δήμου" όπως π.χ. στην περίπτωση της Δεσφίνας η οποία αποτελεί πόλη και δήμο. Επίσης πρέπει να αναφέρεται και ο δήμος στον οποίο ανήκει μία πόλη όταν δεν αποτελεί έδρα του ή όταν έχει διαφορετικό όνομα από αυτό του δήμου. Αυτοί ήταν οι λόγοι που δημιούργησα το Πρότυπο:Πόλη 1 που πιστεύω είναι πιο πλήρες. Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε ένα. Επίσης νομίζω ότι για τις κωμοπόλεις (με πληθυσμό 2.000-10.000) όπως και για τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 2.000 που αποτελούν έδρα δήμου (π.χ. Γαλαξίδι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα). Το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται μόνο για χωριά αφού περιλαμβάνει λίγα στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για ένα χωριό. - Κυνίσκος 11:00, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι δεν λες κάτι διαφορετικό. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.
σχόλιοΚαλό είναι ότι γίνει να μην είναι πολύ πολύπλοκο , οι νέοι χρήστες θα δυσκολέυοντε .Δεν νομίζω να υπάρχη τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα πρότυπα, το πρόβλημα παρουσιάστηκε απλά γιατί κάποιοι βάζουν στο χωριό τους το πρότυπο της πόλης , επειδή είναι το χωριό τους,Και Κάποιοι τραβάνε ζόρι με τα άρθρα των χωριών, εγώ έχω ξανά δεχτη πολλές φορές παράπονα ανάλογα, και τα βάζουν συνεχώς για συγχώνευση με τους Καποδιστριακούς Δήμους (δεν αναφέρομε στους παρόντες ούτε την λέω σε κάποιον προσωπικά ) .Εγω προτείνω να παραμείνει το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)για τις πόλεις , το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό για χωριά και κωμοπόλεις (να καθορίστε μέχρι πόσους κατοίκους θεωρήτε κωμόπολη) και να δημιουργηθή ένα νεο πρότυπο για τους καποδιστριακούς δήμους.
Το να δημιουργούνται άρθρα για χωριά και κωμοπόλεις ξεχωριστά από το άρθρο για τον αντίστοιχο δήμο , σωστό είναι , είναι χωριά ανεξάρτητα αλλο ο δήμος άλλο τα χωριά που αποτελούν τον δήμο δοιηκητηκα είναι ένα (Δήμος) είναι εντελώς διαφορετικά .Κάποιοι που μένετε σε πόλεις μπορεί να μην το καταλαβαίνετε .Κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία ,πολλές φορές μάλιστα τα χωριά ενός Καποδιστριακού δήμου απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους, δεν γίνετε να μπουν σε ενα άρθρο.

Αυτό Άρθρα για χωριά/οικισμούς/δημοτικά διαμερίσματα: Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει λόγος να αποτελούν ξεχωριστό άρθρο από τον δήμο στον οποίο ανήκουν είναι λάθος , κάθε χωριό πρέπει να έχει το δικό του άρθρο .

Επίσης το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό καλό είναι να τοποθετεί τα άρθρα στα χωριά της Ελλάδος.

--*tony esopiλέγε 11:27, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συμπάθα με αλλά δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα 68000 άρθρα για όλα τα χωριά της Ελλάδας όπως και για οποιδήποτε χωριό του κόσμου. Φυσικά κάποια χωριά μπορεί να είναι σημαντικά και να είναι απαραίτητο ένα ξεχωριστό άρθρο όπου κι αν ανήκει, αλλά όχι όλα. Δεν είμαι ισοπεδοτικός: Μπορεί ένας καποδιστριακός δήμος να περιλαμβάνει 14 χωριά και από αυτά μόνο τα πέντε να αξίζουν ένα άρθρο. Προτιμότερο λοιπόν πέντε καλά άρθρα για τα κυριότερα χωριά + ένα πλήρες άρθρο για ολόκληρο τον δήμο, παρά πέντε καλά άρθρα για τα κυριότερα χωριά + ένα άρθρο δύο γραμμών για ένα δήμο με ιστορία δέκα ετών + οκτώ άρθρα δύο γραμμών για τα υπόλοιπα χωριά. Φυσικά κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία φίλε Τόνυ, όπως και κάθε άνθρωπος, αλλά αν είναι ιστορία δύο γραμμών ή ακριβώς η ίδια με του διπλανού χωριού τότε δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού. Τα γεωγραφικά, οικονομικά και λαογραφικά δεδομένα χωριών της ίδιας περιοχής είναι κατά κανόνα ίδια, και οι όποιες εξαιρέσεις μπορούν να αναφέρονται στο άρθρο. Μην ξεχνάς ότι αυτά που γράφονται θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα (όχι ότι ξέρει κάποιος για το χωριό του, αλλά τι έχει γραφτεί για το χωριό του). Προφανώς το αν το πρότυπο τοποθετεί τα άρθρα σε μια κατηγορία αυτή θα γεμίσει με εκατοντάδες άρθρα. Καλύτερα να κατηγοριοποιούνται κατά νομό. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.


Όντως δεν χρειάζεται να το κάνουμε περίπλοκο. Η μόνη μου ένσταση σε αυτό είναι στις κωμοπόλεις (δηλ. πληθυσμός 2.000-10.000) να χρησιμοποιείται το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) (με τις προσθήκες που χρειάζονται εκτός αν δημιουργηθεί πρότυπο για τους καποδιστριακούς δήμους). Μια κωμόπολη 9.000 κατοίκων δεν είναι σωστό να έχει το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Με αυτή τη λογική η Άμφισσα που έχει επίσημο πληθυσμό 7.000 και είναι πρωτεύουσα νομού θα πρέπει να έχει το πρότυπο Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Το πρότυπο αυτό θα πρέπει να μετονομαστεί σε Πρότυπο:Χωριό, χωρίς περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη έχει και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χωριά (δηλαδή οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους). Κυνίσκος 11:48, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει: Εφ'όσων η Άμφισσα αποτελεί δήμο, μπορεί να έχει το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα). Αν κολλάτε τόσο στο όνομα μπορεί να γίνει Πρότυπο:Δήμος (Ελλάδα). Η διαφορά είναι στο ότι το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό δεν περιλαμβάνει πεδία για Δήμαρχο, Ιστοσελίδα κλπ. που αφορούν τον δήμο ως διοικητική οντότητα. Δεν είναι τόσο απλό όσο το λες. Υπάρχουν και έδρες δήμων με λιγότερο από 2.000 κατοίκους. Απλά λοιπόν θεωρούμε ότι ως σύνολο ένας καποδιστριακός δήμος διοικητικά είναι το ίδιο με τον δήμο που αποτελείται από μία μόνο πόλη. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.


Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν δύο λύσεις. 1) Γιατί δεν φτιάχνουμε ένα πρότυπο το οποίο να περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται μία πόλη ή ένα χωριό ή μια κωμόπολη και να το βάλουμε σε όλα τα άρθρα. Όπου δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε πεδία μέσα στο πρότυπο, τότε δεν θα τα συμπληρώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο ένα πρότυπο και δεν θα μπερδεύετε κανείς (αρκεί στην σελίδα συζήτησης του προτύπου να αναφερθεί ο τρόπος που χρησιμοποιείται το πρότυπο). 2) Θα μπορούσαμε επίσης να φτιάξουμε ένα πρότυπο για το καθένα αλλά με τον προυπόθεση ότι στα πρότυπα θα συμπεριλαμβάνονται χάρτες, εμβλήματα και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοιο πρότυπο).

Με τις δύο παραπάνω λύσεις που αναφέρω θα λυθούν όλα τα προβλήματα.. Επίσης θα λυθεί το πρόβλημα με τους δήμους που έχουν έδρα πόλη ή χωριό με διαφορετικό όνομα. Περιμένω γνώμες.. --Geomanjo 13:04, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]


Ευχές του Λεμούριου

Καλή Πρωτομαγιά σε όλες τις ΒΠστριες και σε όλους τους ΒΠστές. Αν και ζω στη Μαδαγασκάρη, θα πάω να πιάσω το Μάη στο Γαλαξείδι ή στη Ναύπακτο με την παρέα μου.Αλήθεια, εσείς πού θα πάτε ή πήγατε Πρωτομαγιά ; Lemur12 Απάντηση


Εικόνες εξωφύλλων

Έβαλα μια νέα εικόνα του Σαρμπέλ στο βιογραφικό του, στη θέση της χωρίς πηγής διαγραφείσας. Ήθελα να ρωτήσω αν η αναφορά στην πηγή επάνω στην εικόνα αποτελεί νομιμότητα από άποψη πνευματικών δικαιωμάτων. Παράδειγμα: η εικόνα στο λήμμα του Σαρμπέλ στην αγγλική Βικιπαίδεια (αναφέρει ότι προέρχεται από συγκεκριμένη ιστοσελίδα) είναι νόμιμη ή χρήζει διαγραφής; Με το ίδιο σκεπτικό, μπορώ να βάλω εικόνες και να αναφέρω την πηγή (π.χ. Reuters, AP, BBC) ; Lemur12 Απάντηση
--Lemur12 19:22, 1 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όχι, γενικώς πρέπει να καλύπτονται τα κριτήρια εύλογης χρήσης. Η αναφορά στην πηγή είναι ένα μόνο από τα κριτήρια. Το κυριότερο κριτήριο είναι αν η εικόνα είναι απαραίτητη (π.χ. για ένα ποιητή δεν είναι απαραίτητη η φωτογραφία αφού η ιδιότητά του είναι άσχετη με την εξωτερική του εμφάνιση). Με την ευκαιρία η υπογραφή σου πιάνει 7 γραμμές στο πλαίσιο επεξεργασίας, καλύτερα να την αλλάξεις. — Geraki ΣΜ - 2007-05-01T 19:58Z.


Βοήθεια για πρότυπο

Επειδή είναι τα καλλιστεία, έφτιαξα τρία άρθρα για διαγωνισμούς ομορφιάς. Ωστόσο, νομίζω ότι μου λείπουν τα πρότυπα της Σκωτίας και της Ουαλίας. Επίσης, θα ήθελα και ένα πρότυπο για την Αγγλία. Αν κάποιος μπορεί, ας βοηθήσει και ακόμα καλύτερα ας αντικαταστήσει κατά την επεξεργασία τις λέξεις Σκωτία και Ουαλία στο άρθρο Μις Ευρώπη. Ευχαριστώ, --Lemur12 22:12, 3 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Κύπελλο

Αν θέλει κάποιος ας κοιτάξει το άρθρο Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου αντρών και την σελίδα συζήτησης και ας μας πει τη γνώμη του - Κυνίσκος 19:18, 5 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Σημαντική πηγή για τα άρθρα είναι τα αντίστοιχα σε ξένες βικπαίδειες. Η Βικιεπιχείρηση Interwiki έχει σκοπό να συμπληρωθούν τα interwiki στα άρθρα της Βικιπαίδειας και εδώ και μερικές ημέρες έχει ένα νέο εργαλείο: Την ειδική σελίδα Σελίδες χωρίς γλωσσικούς συνδέσμους, η οποία ενημερώνεται καθημερινά. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετάσχει.--Focal Point 08:22, 6 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το χωριό Ψαρή Φοράδα στο Νομό Ηρακλείου. Όποιος βικιπαιδιστής ή βικιπαιδίστρια είναι από το Ηράκλειο και γνωρίζει, παρακαλώ να μου στείλει ένα μήνυμα στη σελίδα χρήστη μου.Χρήστης:Lemur12 --Lemur12 17:02, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Φαντάζομαι ότι και αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί στο Πρότυπο:Πύλες. Πήγα να το κάνω, αλλά αρνείται και βγάζει "κλειδώμενη σελίδα" στα κόκκινα. --Valentin 19:22, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχει και το Πρότυπο:Βικιπύλη που θέλει μετακίνηση, αλλά αυτό, φαντάζομαι, αφού μετα κινηθούν όλες οι βικιπύλες για να μη δημιουργηθούν κόκκινα λινκς. --Valentin 19:33, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Γιατί δεν εμφανίζονται τα κουτιά σε αυτην την πύλη; Μήπως έχω κάτι κάνει λάθος; Ευχαριστώ. --Diamond συζήτηση 19:43, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πρέπει να μετακινήσεις και τα επιμέρους κουτιά στη νέα διεύθυνση--ΗΠΣΤΓ 19:46, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Eυχαριστώ και για τις μετακινήσεις--Diamond συζήτηση 19:52, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Πρότυπο για αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων

Υπάρχει μήπως κανένα πρότυπο για τις βιογραφίες αθλητών ολυμπιακών ή άλλων αθλημάτων εκτός από ποδόσφαιρο, μπάσκετ (π.χ. άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, τζούντο, καράτε κλπ.); --Lemur12 20:07, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]