Πυρπόληση Καταφυγίου Κοζάνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Nipapadim (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: '''Πυρπόληση Καταφυγίου Κοζάνης''' Στις 19 Δεκεμβρίου 1943, μία εβδομάδα μετά την [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 20:53, 20 Δεκεμβρίου 2014

Πυρπόληση Καταφυγίου Κοζάνης Στις 19 Δεκεμβρίου 1943, μία εβδομάδα μετά την πυρπόληση του Παλαιογρατσάνου, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ανεβαίνουν ξανά τον ορεινό όγκο των Πιερίων για να επιτεθούν στο Καταφύγι Κοζάνης, στο οποίο εκείνες τις ημέρες βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, ηγέτης του ΕΑΜ.

Όταν φτάνουν οι Γερμανοί στην περιοχή Καγκέλια Καταφυγίου δέχονται επίθεση από Έλληνες αγωνιστές της αντίστασης και γίνεται ολιγόωρη μάχη. Κατά τη διάρκεια της μάχης οι κάτοικοι εκκενώνουν το χωριό και μαζί τους φεύγει και ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Μετά το τέλος της μάχης τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν και κατευθύνονται προς την Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη).

Την 21 Δεκέμβρη 1943 επιστρέφουν και μπαίνουν σε σπίτια και αρχοντικά με σκοπό να λεηλατήσουν. Στο αρχοντικό του Μιρλιαούντα, βρίσκουν τον νεαρό Παύλο Μιρλιαούντα και ένας γερμανός αξιωματικός προσπαθεί να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της οικογενείας, τότε βρίσκει την ευκαιρία ο νεαρός Παύλος να αρπάξει το πιστόλι του αξιωματικού και να τον σκοτώσει. Συλλαμβάνεται από τους γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι τον απαγχονίζουν στην πλατεία του χωριού.

Την επόμενη μέρα βάζουν φωτιά στο χωριό, το οποίο καταστρέφεται ολοκληρωτικά και το μόνο κτήριο που δεν καίγεται είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είκοσι δύο κάτοικοι του χωριού έχασαν τη ζωή τους και όσοι επέζησαν εκδιώχτηκαν στα χωριά πέρα του ποταμού Αλιάκμονα.