Πομερανική γλώσσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 9 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q149588
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Pomeranian language}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Pomeranian language}}
{{Σλαβική γλώσσα}}


[[Κατηγορία:Δυτικές Σλαβικές γλώσσες]]
[[Κατηγορία:Δυτικές Σλαβικές γλώσσες]]

Έκδοση από την 11:52, 1 Δεκεμβρίου 2014

Stefan Ramułt, Λεξικό της Πομερανικής (Κασουμπιανής) γλώσσας, δημοσιευθέν στην Κρακοβία, 1893.

Η Πομερανική είναι μια ομάδα των Λεχιτικών διαλέκτων που μιλιούνταν στον Μεσαίωνα στην γεωγραγική περιοχή της Πομερανίας. Σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με Πολαμπιανές διαλέκτους, οι οποίες βρίσκονται δυτικότερα, και με τις Πολωνικές διαλέκτους, οι οποίες βρίσκονται νοτιότερα γεωγραφικά.

Ακολουθώντας την γερμανοποίηση της Πομερανίας λόγω της ενσωμάτωσής της στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την μαζική εισδοχή γερμανών και άλλων γερμανόφωνων εποίκων στα ύστερα Μεσαιωνικά χρόνια, ο πληθυσμός αφομοίωσε της παραλλαγές της Κάτω Γερμανικής γλώσσας (αγγλ.: Pommersch) και οι περισσότερες από τις Σλαβικές διαλέκτους της Πομερανικής εξαφανίστηκαν. Η μοναδική ζώσα απόγονος της Πομερανικής γλώσσας είναι η Κασουμπιανή γλώσσα που μιλιέται στην Ανατολική Πομερανία. Μια άλλη παραλλαγή της Πομερανικής, η Σλοβινσιανή, εξαφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Άλλες Σλαβικές διάλεκτοι που χρησιμοποιούνταν από ιθαγενείς πληθυσμούς στην Πομερανία περιλαμβάνουν την Kociewiacy, Borowiacy, και την Krajniacy. Οι διάλεκτοι αυτοί, εντούτοις, ανήκουν στην Πολωνική γλώσσα, αλλά έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά με την Πομερανική γλώσσα. Ο Friedrich Lorentz θεωρεί ότι τουλάχιστον οι διάλεκτοι της Kociewiacy και της Borowiacy ήταν παραδοσιακά Πομερανικές, αλλά εκπολωνίστικαν λόγω του Πολωνικού εποικισμού των περιοχών. Από την άλλη, η διάλεκτος του Krajniacy, σύμφωνα με τον Lorentz, ήταν κατά πάσα πιθανότητα παραδοσιακά Πολωνική.


Η Πομερανική γλώσσα, και η μόνη μορφή της που επιβιώνει, η Κασουμπιανή, παραδοσιακά δεν έχει αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των Πολωνών γλωσσολόγων και έχει αντιμετωπιστεί στην Πολωνία ως "η πιο ξεχωριστή διάλεκτος της Πολωνικής γλώσσας". Μάλιστα κάποιοι Πολωνοί γλωσσολόγοι προσπάθησαν να φαιδρύνουν τα εγχειρήματα για δημιουργία μιας πρότυπης μορφής της Κασουμπιανής/Πομερανικής γλώσσας, και να υποτιμήσουν εκείνους τους Κασουμπιανούς συγγραφείς που εργάστηκαν για αυτό. Εντούτοις, υπήρξαν και κάποιοι Πολωνοί γλωσσολόγοι που αναγνώρισαν την Πομερανική ως ξεχωριστή γλώσσα. Ο πιο εξέχων από αυτούς ήταν ο Stefan Ramułt, συγγραφέας ενός Πομερανό-Πολωνικού λεξικού από τα τέλη του 19ου αιώνα, και ο Alfred Majewicz που ανοιχτά αποκάλεσε γλώσσα την Κασουμπιανή την δεκαετία του 1980.


Ακολουθώντας την κατάρρευση της Κομμουνιστικής Πολωνίας, η στάση της Πολωνίας σχετικά με το status της Κασουμπιανής γλώσσας άλλαξε σταδιακά. Όλο και περισσότερο αντιμετωπίστηκε ως μια πλήρως αναπτυγμένη γλώσσα, καθώς διδάσκεται σε κρατικά σχολεία και έχει μια περιορισμένη χρήση στη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ένας νόμος που πέρασε από το Πολωνικό κοινοβούλιο το 2005 αναγνωρίζει την Κασουμπιανή ως την μοναδική περιφερειακή γλώσσα στην Δημοκρατία της Πολωνίας και παρέχει το δικαίωμα για την επίσημη χρήση της σε δέκα κοινότητες όπου οι ομιλητές της Κασουμπιανής γλώσσας συνιστούν τουλάχιστον το 10 τοις εκατό του πληθυσμού.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Friedhelm Hinze, Wörterbuch und Lautlehre der deutschen Lehnwörter im Pomoranischen (Kaschubischen), Βερολίνο 1965
  • Friedrich Lorentz, Geschichte der Pomoranischen (Kaschubischen) Sprache, Βερολίνο και Λειψία, 1925
  • Friedrich Lorentz, Pomoranisches Wörterbuch, Τόμος I-V, Βερολίνο 1958-1983
  • Stefan Ramułt, Słownik języka pomorskiego, czyli kaszubskiego, Κρακοβία, 1893


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pomeranian language της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Σλαβική γλώσσα