Μονοδένδρι Ιωαννίνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
επεξεργασία
επεξεργασία δομής
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
Το '''Μονοδένδρι''' είναι ορεινό χωριό της [[Ήπειρος|Ηπείρου]]. Βρίσκεται στο [[Δήμος Ζαγορίου|δήμο Ζαγορίου]] του [[νομός Ιωαννίνων|νομού Ιωαννίνων]] και γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.
Το '''Μονοδένδρι''' είναι ορεινό χωριό της [[Ήπειρος|Ηπείρου]]. Βρίσκεται στο [[Δήμος Ζαγορίου|δήμο Ζαγορίου]] του [[νομός Ιωαννίνων|νομού Ιωαννίνων]] και γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.


== Γενικά Στοιχεία ==
== Γενικά στοιχεία ==


Το Μονοδένδρι είναι κτισμένο στο βόρειο άκρο του [[Ζαγόρι|Ζαγορίου]] σε υψόμετρο 1060 [[Μέτρο|μέτρων]]<ref>[http://www.zagoroxoria.gr/horia/kentriko-zagori/monodendri.html Ζαγοροχώρια: Μονοδένδρι.]</ref>, κοντά στον παραπόταμο του [[Αώος|Αώου]], [[Βοϊδομάτης|Βοϊδομάτη]]<ref>Ελπινίκης Μ. Μαυρογορδάτου, ''Ήπειρος - Λεύκωμα ετήσιον'', Τυπογραφικά Καταστήματα "Η Ανατολή", Εν Κωνσταντινουπόλει 1910, σελ. 31.</ref> και απέχει 41 [[Χιλιόμετρο|χλμ]] από τα [[Ιωάννινα]]<ref>[http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Ioanninon/Monodendri.htm teipir: Μονοδένδρι.]</ref>.
Το Μονοδένδρι είναι κτισμένο στο βόρειο άκρο του [[Ζαγόρι|Ζαγορίου]] σε υψόμετρο 1060 [[Μέτρο|μέτρων]]<ref name=Zagoroxoria>[http://www.zagoroxoria.gr/horia/kentriko-zagori/monodendri.html Ζαγοροχώρια: Μονοδένδρι.]</ref>, κοντά στον παραπόταμο του [[Αώος|Αώου]], [[Βοϊδομάτης|Βοϊδομάτη]]<ref>Ελπινίκης Μ. Μαυρογορδάτου, ''Ήπειρος - Λεύκωμα ετήσιον'', Τυπογραφικά Καταστήματα "Η Ανατολή", Εν Κωνσταντινουπόλει 1910, σελ. 31.</ref> και απέχει 41 [[Χιλιόμετρο|χλμ]] από τα [[Ιωάννινα]]<ref>[http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Ioanninon/Monodendri.htm teipir: Μονοδένδρι.]</ref>.


Αξιοθέατα της περιοχής είναι η - ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατασκευής - εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι) του χωριού, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το [[1412]] από τον βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανό και βρίσκεται στο χείλος του [[Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου#Φαράγγι του Βίκου|φαραγγιού του Βίκου]], ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Γενίτσαρη και οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξιά. Το χωριό διαθέτει και ένα αμφιθεατρικά κτισμένο πέτρινο θέατρο όπου την θερινή περίοδο αποτελεί χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων<ref name=Zagoroxoria></ref>. Στο Μονοδένδρι υπάρχει επίσης εκθεσιακό κέντρο καθώς και χειροτεχνική σχολή.

Την περίοδο ακμής του Μονοδενδρίου, ανεγέρθηκαν σχολεία, εκκλησίες και αρχοντικές οικίες που κοσμούν σήμερα τους μαχαλάδες του χωριού. Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι) του χωριού. Σημαντική είναι και η συμβολή των κληροδοτημάτων των Ριζάρηδων με το εκθεσιακό κέντρο και την χειροτεχνική σχολή. Το αμφιθεατρικά κτισμένο πέτρινο θέατρο, στα όρια του οικισμού, αποτελεί χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την θερινή περίοδο.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στο χωριό, κτισμένο στο χείλος του [[Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου#Φαράγγι του Βίκου|φαραγγιού του Βίκου]], προσφέρει απίστευτης ομορφιάς πανοραμική θέα. Είναι από τις παλαιότερες μονές στην περιοχή του Ζαγορίου, ιδρύθηκε το 1412 με δαπάνη του βοεβόδα [[Μιχαήλ Θεριανός|Μιχαήλ Θεριανού]], όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από την εξουσία του [[Δεσποτάτο της Ηπείρου|Δεσπότη της Ηπείρου]] [[Κάρολος Α’ Τόκκος|Καρόλου Α' Τόκκου]]. Αποτελεί ένα από τα ιστορικά μνημεία του [[1821]]. Στη τεχνητή κρυψώνα του μοναστηριού αυτού έβρισκαν άσυλο οι μοναχές και οι γυναίκες του Ζαγοριού κατά τις συχνές επιθέσεις που επιχειρούσαν στην περιοχή οι Τουρκαλβανοί. Στην περιοχή δεσπόζουν οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξιά και οι παράπλευρες σπηλιές στα βράχια του φαραγγιού, που αποτελούσαν καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της τουρκοκρατίας.


Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.

Έκδοση από την 18:00, 23 Νοεμβρίου 2014

Συντεταγμένες: 39°52′15″N 20°46′30″E / 39.87083°N 20.77500°E / 39.87083; 20.77500

Μονοδένδρι
Μονοδένδρι is located in Greece
Μονοδένδρι
Μονοδένδρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚεντρικού Ζαγορίου
Γεωγραφία
ΝομόςΙωαννίνων
Υψόμετρο1.060
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας440 07

Το Μονοδένδρι είναι ορεινό χωριό της Ηπείρου. Βρίσκεται στο δήμο Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων και γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Γενικά στοιχεία

Το Μονοδένδρι είναι κτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1060 μέτρων[1], κοντά στον παραπόταμο του Αώου, Βοϊδομάτη[2] και απέχει 41 χλμ από τα Ιωάννινα[3].

Αξιοθέατα της περιοχής είναι η - ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατασκευής - εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που αναστηλώθηκε με δαπάνη των αδελφών Ριζάρη και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι) του χωριού, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1412 από τον βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανό και βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Γενίτσαρη και οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξιά. Το χωριό διαθέτει και ένα αμφιθεατρικά κτισμένο πέτρινο θέατρο όπου την θερινή περίοδο αποτελεί χώρο τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων[1]. Στο Μονοδένδρι υπάρχει επίσης εκθεσιακό κέντρο καθώς και χειροτεχνική σχολή.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό.

Επιφανείς κάτοικοι

Το Μονοδένδρι υπήρξε η γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, του λόγιου Αναστασίου Τάγη[4] και του πανεπιστημιακού Δημητρίου Σεμιτέλου.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Ζαγοροχώρια: Μονοδένδρι.
  2. Ελπινίκης Μ. Μαυρογορδάτου, Ήπειρος - Λεύκωμα ετήσιον, Τυπογραφικά Καταστήματα "Η Ανατολή", Εν Κωνσταντινουπόλει 1910, σελ. 31.
  3. teipir: Μονοδένδρι.
  4. Μαυρογορδάτου, 1910, σελ. 11.

Βιβλιογραφία

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.25ος,σελ.294.
  • "Γεωτρόπιο", τεύχος 141 (21-12-2002) "Γεω-οδοιπορικό: πέτρινη γοητεία", σελ.27-38.

Εξωτερικές συνδέσεις