Σωματοφύλακες (αρχαία Μακεδονία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ επιμέλεια
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
*Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Πευκέστας (''θάνατος Ηφαιστίωνα'')
*Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Πευκέστας (''θάνατος Ηφαιστίωνα'')


== Μετέπειτα ==
Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., και τους [[Διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου|πολέμους των Διαδόχων]] που ακολούθησαν, το πιο επιτυχημένο μέλος των σωματοφυλάκων, ήταν ο [[Πτολεμαίος ο Σωτήρ|Πτολεμαίος]] όπου απέκτησε τη σατραπεία της Αιγύπτου και την εξέλιξε σε πολύ υπολογίσιμη δύναμη, επέκτεινε την πόλη της [[Αλεξάνδρεια|Αλεξάνδρειας]] και τα θεμέλια της διάσημης [[Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας|βιβλιοθήκη]] της, και ήταν αυτός που απέκτησε το σώμα του Αλέξανδρου από τους άλλους Διαδόχους και το τοποθέτησε στη [[Μέμφις (Αίγυπτος)|Μέμφιδα]] κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Ο Πτολεμαίος αποτελεί τον πρώτο ηγεμόνα της [[Δυναστεία των Πτολεμαίων|δυναστείας των Πτολεμαίων]] που πήρε το όνομα του, και η οποία συνέχισε έως την [[Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου|Κλεοπάτρα Ζ]] το 30 π.Χ., και την πτώση της δυναστείας στους Ρωμαίους.

Ο [[Λυσίμαχος]] μπορεί επίσης να υπολογιστεί ως επιτυχημένος, μια και απέκτησε τη δική του περιοχή στην επαρχία της Θράκης, στην οποία και βασίλεψε για 42 χρόνια, πεθαίνοντας σε μάχη εναντίον του [[Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ|Σέλευκου]] το 281 π.Χ., και με τον Πτολεμαίο να έχει πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα το 282 π.Χ. από βαθύ γήρας, ο Λυσίμαχος αποτελεί τον τελευταίο εν ζωή πρώην σωματοφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==



Έκδοση από την 17:49, 23 Νοεμβρίου 2014

Προτομή Αλεξάνδρου, Βρετανικό Μουσείο

Η βασιλική Σωματοφυλακή ήταν στρατιωτική παράδοση της Μακεδονίας την οποία ακολουθούσε ο Φίλιππος Β΄ και συνεχίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.[1]

Δομή και καθήκοντα

Στελεχώνονταν από επτά άνδρες, οι οποίοι ήταν μέλη της μακεδονικής αριστοκρατίας και κατείχαν υψηλό στρατιωτικό βαθμό, έχοντας θέσεις όπως αυτή του χιλίαρχου ή του στρατηγού. Κατ'εξαίρεση ο Αλέξανδρος είχε διορίσει τον Ηφαιστίωνα ως όγδοο σωματοφύλακα το 333 π.Χ., όπως και έκανε αργότερα και με τον Πευκέστα το 326 π.Χ. μετά την εκστρατεία εναντίον των Μαλλίων στην Ινδία όπου του έσωσε τη ζωή

Στην πραγματικότητα οι σωματοφύλακες δεν περιορίζονταν μόνο στα καθήκοντα της φυσικής προστασίας, αλλά είχαν και ρόλο συμβούλου. Επίσης, στην ουσία αποτελούσαν τους επίλεκτους των επιλέκτων, καθώς στελεχώνονταν από τους πιο επίλεκτους εταίρους, οι οποίοι ήταν το επίλεκτο βαρύ ιππικό των Μακεδόνων.

Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Ηφαιστίωνα και Αλέξανδρο κατά την διάρκεια κυνηγιού

Εξέλιξη

Η εξέλιξη των σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου ήταν η παρακάτω:

336 – 334 π.Χ.
333 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Αρύββας, Βάλακρος, Δημήτριος, Ηφαιστίωνας, Πτολεμαίος (προσθήκη Ηφαιστίωνα ως 8ου)
332 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Αρύββας, Μένης, Δημήτριος, Ηφαιστίωνας (θάνατος Βάλακρου και αντικατάσταση από Μένη, προσωρινή αποχώρηση Πτολεμαίου)
331 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Μένης, Δημήτριος, Ηφαιστίωνας (θάνατος Αρύββα και αντικατάσταση από Λεοννάτο)
330 – 327 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Ηφαιστίωνας (θάνατος Μένη και αντικατάσταση από Περδίκκα, θάνατος Δημήτριου και επιστροφή Πτολεμαίου)
326 – 324 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Ηφαιστίωνας, Πευκέστας (προσθήκη Πευκέστα ως 8ου σωματοφύλακα)
323 π.Χ.
  • Αριστόνους, Λυσίμαχος, Πείθων, Λεοννάτος, Περδίκκας, Πτολεμαίος, Πευκέστας (θάνατος Ηφαιστίωνα)

Μετέπειτα

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., και τους πολέμους των Διαδόχων που ακολούθησαν, το πιο επιτυχημένο μέλος των σωματοφυλάκων, ήταν ο Πτολεμαίος όπου απέκτησε τη σατραπεία της Αιγύπτου και την εξέλιξε σε πολύ υπολογίσιμη δύναμη, επέκτεινε την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα θεμέλια της διάσημης βιβλιοθήκη της, και ήταν αυτός που απέκτησε το σώμα του Αλέξανδρου από τους άλλους Διαδόχους και το τοποθέτησε στη Μέμφιδα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Ο Πτολεμαίος αποτελεί τον πρώτο ηγεμόνα της δυναστείας των Πτολεμαίων που πήρε το όνομα του, και η οποία συνέχισε έως την Κλεοπάτρα Ζ το 30 π.Χ., και την πτώση της δυναστείας στους Ρωμαίους.

Ο Λυσίμαχος μπορεί επίσης να υπολογιστεί ως επιτυχημένος, μια και απέκτησε τη δική του περιοχή στην επαρχία της Θράκης, στην οποία και βασίλεψε για 42 χρόνια, πεθαίνοντας σε μάχη εναντίον του Σέλευκου το 281 π.Χ., και με τον Πτολεμαίο να έχει πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα το 282 π.Χ. από βαθύ γήρας, ο Λυσίμαχος αποτελεί τον τελευταίο εν ζωή πρώην σωματοφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παραπομπές