Άννα Μεγάλη Κομνηνή Αναχουτλού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Άννα''' η '''Μεγάλη Κομνηνή''' (-1342), επονομαζόμενη και Αναχουτλού, υπήρξε [[Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας|Αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας]] από τις 17 Ιουλίου 1341 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 1342. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Αυτοκράτορα [[Αλέξιος Β' Μέγας Κομνηνός|Αλέξιου Β']].
Η '''Άννα Μεγάλη Κομνηνή''' (;-1342), επονομαζόμενη και Αναχουτλού, υπήρξε [[Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας|αυτοκράτειρα της Τραπεζούντος]] από τις 17 Ιουλίου 1341 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 1342. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του αυτοκράτορα [[Αλέξιος Β' Μέγας Κομνηνός|Αλεξίου Β']].
{{Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας}}
{{Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας}}
Η Άννα σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχή, όμως το 1341 εγκατέληψε τον μοναχικό βίο και επαναστάτησε εναντίον της Αυτοκράτειρας [[Ειρήνη Παλαιολογίνα|Ειρήνης Παλαιολογίνας]], χήρα του αδελφού της [[Βασίλειος Α' Μέγας Κομνηνός|Βασίλειου]]. Με την βοήθεια ορισμένων Τραπεζούντιων ευγενών και Λαζών επικράτησε και κατέλαβε την εξουσία.
Η Άννα σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχή, όμως το 1341 εγκατέληψε τον μοναχικό βίο και επαναστάτησε εναντίον της αυτοκράτειρας [[Ειρήνη Παλαιολογίνα|Ειρήνης Παλαιολογίνας]], χήρα του αδελφού της [[Βασίλειος Α' Μέγας Κομνηνός|Βασιλείου]]. Με την βοήθεια ορισμένων Τραπεζουντίων ευγενών και Λαζών επικράτησε και κατέλαβε την εξουσία.


Λίγες μέρες αργότερα έφτασε στην Τραπεζούντα ο θείος της Άννας, [[Μιχαήλ Α' Μέγας Κομνηνός|Μιχαήλ]], ο οποίος είχε σταλεί από την [[Κωνσταντινούπολη]] για να παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα και να συμβασυλεύσει μαζί της, όπως η ίδια είχε ζητήσει πριν από την ανατροπή της. Οι οπαδοί της Άννας συνέλαβαν αμέσως και φυλάκισαν τον Μιχαήλ με τον ερχομό του και ταυτόχρονα έστειλαν την Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε στην Τραπεζούντα ο θείος της Άννας, [[Μιχαήλ Α' Μέγας Κομνηνός|Μιχαήλ]], ο οποίος είχε σταλεί από την [[Κωνσταντινούπολη]] για να παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα και να συμβασυλεύσει μαζί της, όπως η ίδια είχε ζητήσει πριν από την ανατροπή της. Οι οπαδοί της Άννας συνέλαβαν αμέσως και φυλάκισαν τον Μιχαήλ με τον ερχομό του και ταυτόχρονα έστειλαν την Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη.


Ένα χρόνο αργότερα ο γιος του Βασίλειου, [[Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός|Ιωάννης]], εκστράτευσε εναντίον της και με την βοήθεια των Γενοβέζων την ανέτρεψε. Με διαταγή του Ιωάννη, η Άννα θανατώθηκε με στραγγαλισμό.
Ένα χρόνο αργότερα ο γιος του Βασιλείου, [[Ιωάννης Γ' Μέγας Κομνηνός|Ιωάννης]], εξεστράτευσε εναντίον της και με την βοήθεια των Γενοβέζων την ανέτρεψε. Με διαταγή του Ιωάννη Γ' η Άννα θανατώθηκε με στραγγαλισμό.
==Πηγές==
==Πηγές==
*Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
*Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.

Έκδοση από την 09:36, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η Άννα Μεγάλη Κομνηνή (;-1342), επονομαζόμενη και Αναχουτλού, υπήρξε αυτοκράτειρα της Τραπεζούντος από τις 17 Ιουλίου 1341 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 1342. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του αυτοκράτορα Αλεξίου Β'.

Η Άννα σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχή, όμως το 1341 εγκατέληψε τον μοναχικό βίο και επαναστάτησε εναντίον της αυτοκράτειρας Ειρήνης Παλαιολογίνας, χήρα του αδελφού της Βασιλείου. Με την βοήθεια ορισμένων Τραπεζουντίων ευγενών και Λαζών επικράτησε και κατέλαβε την εξουσία.

Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε στην Τραπεζούντα ο θείος της Άννας, Μιχαήλ, ο οποίος είχε σταλεί από την Κωνσταντινούπολη για να παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα και να συμβασυλεύσει μαζί της, όπως η ίδια είχε ζητήσει πριν από την ανατροπή της. Οι οπαδοί της Άννας συνέλαβαν αμέσως και φυλάκισαν τον Μιχαήλ με τον ερχομό του και ταυτόχρονα έστειλαν την Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα χρόνο αργότερα ο γιος του Βασιλείου, Ιωάννης, εξεστράτευσε εναντίον της και με την βοήθεια των Γενοβέζων την ανέτρεψε. Με διαταγή του Ιωάννη Γ' η Άννα θανατώθηκε με στραγγαλισμό.

Πηγές

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ειρήνη
Αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας
1341 - 1342
Επόμενος
Ιωάννης Γ'