Τέρο Πιτκαμάκι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: thumb|right|Ο Τέρο Πιτκαμάκι Ο '''Τέρο Πιτκαμάκι''' ('''Tero Kristian Pitkämäki''') (γεν.1982) ε...
 
ANGELPON (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
{{DEFAULTSORT:Πιτκαμάκι Τέρο}}
{{DEFAULTSORT:Πιτκαμάκι Τέρο}}


[[Κατηγορία:Τσέχοι αθλητές]]
[[Κατηγορία:Φινλανδοί αθλητές]]
[[Κατηγορία:Ακοντιστές]]
[[Κατηγορία:Ακοντιστές]]

Έκδοση από την 20:19, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τέρο Πιτκαμάκι

Ο Τέρο Πιτκαμάκι (Tero Kristian Pitkämäki) (γεν.1982) είναι αθλητής του ακοντισμού από την Φινλανδία.

Έχει κερδίσει τρία μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δύο (εκ των οποίων το ένα χρυσό) σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Επίσης έχει κερδίσει ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008.

Βιογραφικό

Ο Τέρο Πιτκαμάκι γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1982 στο Ilmajoki, της δυτικής Φινλανδίας.

Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν 8ος και την επόμενη χρονιά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου που διεξήχθει στο Ελσίνκι, ήταν 4ος.

Το 2006 ήταν δεύτερος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στο Γκέτεμποργκ με βολή στα 86μ. και 44 εκ. [1]. Έχει κερδίσει άλλες δύο φορές μετάλλια (χάλκινα) σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: το 2010 στη Βαρκελώνη και το 2014 στη Ζυρίχη.

Το 2007 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στην Οζάκα με βολή στα 90μ. και 33 εκ. Έξι χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, ήταν δεύτερος με 87 μ. και 7 εκ.

Έχει κερδίσει μια φορά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες: το 2008 στο Πεκίνο κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο ρίχνοντας το ακόντιο στα 86μ. και 16 εκ.

Στις 13 Ιουλίου του 2007 ο Τέρο Πιτκαμάκι συμμετείχε στο Γκόλντεν Λιγκ (IAAF Golden League), στο στάδιο Ολύμπικο της Ρώμης. Σε μια από τις βολές του, έριξε πολύ πλάγια το ακόντιο, με αποτέλεσμα αυτό να φύγει έξω από τον τομέα ρίψης και να τραυματίσει στα πλευρά τον Γάλλο αθλητή του μήκους Salim Sdiri, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. [2] [3]

Τον Οκτώβριο του 2007 του απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου (European Athletics Association -EEA) ο τίτλος του Ευρωπαίου Αθλητή της Χρονιάς.

Παραπομπές

Εξωτερικός σύνδεσμος

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tero Pitkämäki της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).