Καλάμι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Efemeros1 (συζήτηση | συνεισφορές)
Καλαθοπλεκτική από καλάμια και ψαθαρκές στις Κύπρο
Efemeros1 (συζήτηση | συνεισφορές)
προσθήκη συνδέσμων
Γραμμή 31: Γραμμή 31:


* '''Σπάργανο ή Σπαργάνιουμ έρεκτουμ''': πολύμορφο φυτό με βλαστούς λεπτούς που φτάνουν τα 2 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι σχήματος σπαθιού και είναι όρθια και λεπτά. Οι ταξιανθίες του μοιάζουν με θαλάσσια ανεμώνη.
* '''Σπάργανο ή Σπαργάνιουμ έρεκτουμ''': πολύμορφο φυτό με βλαστούς λεπτούς που φτάνουν τα 2 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι σχήματος σπαθιού και είναι όρθια και λεπτά. Οι ταξιανθίες του μοιάζουν με θαλάσσια ανεμώνη.
Στην Κύπρο ο καλαμιώνας αναφέρεται στο χώρο που υπάρχουν οι καλαμιές και τα καλάμια χρησιμοποιήθκαν για πλέξιμο καλαθιών ή κοφινιών που είναι μεγάλα καλάθια. Για το μπλέξιμο των κοφινιών υπάρχει ενημερωτικό κείμενο στην ιστοσελίδα της '''Μεσόγης''' (χωριό στη Κύπρο) με τίτλο '''Η Καλαθοπλεκτική στη Μεσόγη. ('''http://www.mesogi.org/gr/html-26-___.html ). Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Πολίτης'', 4 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο '''Η ψαθαρκά''' (υπογράφει Τάσος Γ.Οικονόμου, '''Παραλίμνι'''), περιγράφεται η ομώνυμη κατασκευή που γινόταν από "μισά μπλεγμένα καλάμια" για αποθήκευση της παραγωγής του σιταριού. Σύμφωνα με τον επιστολογράφο η ψαθαρκά ήταν στρογγυλή με διάμετρο 4-5 μέτρα και ύψος 2 μέτρα περίπου.
Στην Κύπρο ο καλαμιώνας αναφέρεται στο χώρο που υπάρχουν οι καλαμιές και τα καλάμια χρησιμοποιήθκαν για πλέξιμο καλαθιών ή κοφινιών που είναι μεγάλα καλάθια. Για το μπλέξιμο των κοφινιών υπάρχει ενημερωτικό κείμενο στην ιστοσελίδα της '''[[:en:Mesogi|Μεσόγης]]''' (χωριό στη Κύπρο) με τίτλο '''Η Καλαθοπλεκτική στη Μεσόγη. ('''http://www.mesogi.org/gr/html-26-___.html ). Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Πολίτης'', 4 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο '''Η ψαθαρκά''' (υπογράφει Τάσος Γ.Οικονόμου, '''[[Παραλίμνι]]'''), περιγράφεται η ομώνυμη κατασκευή που γινόταν από "μισά μπλεγμένα καλάμια" για αποθήκευση της παραγωγής του σιταριού. Σύμφωνα με τον επιστολογράφο η ψαθαρκά ήταν στρογγυλή με διάμετρο 4-5 μέτρα και ύψος 2 μέτρα περίπου.
== Εκφράσεις ==
== Εκφράσεις ==
{{βικιλεξικό}}
{{βικιλεξικό}}

Έκδοση από την 13:41, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καλάμι (αποσαφήνιση).
Καλάμι
Καλάμια
Καλάμια
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Κυπειρώδη (Cyperales)
Οικογένεια: Ποοειδή (Poaceae)
Ψάθα

Το καλάμι ή καλαμιά είναι κοινή ονομασία πολλών μονοκότυλων πολυετών συνήθως φυτών.

Τα καλάμια βρίσκονται σε τέλματα, έλη σε όχθες λιμνών, ποταμών, ρυακιών, χειμάρρων και σε ήρεμα νερά. Όλα γενικά τα φυτά που χαρακτηρίζονται ως καλάμια έχουν ριζώματα ή παραφυάδες, τα φύλλα τους είναι μακριά ταινιοειδή και στο πάνω μέρος τους έχουν μία μακριά ταξιανθία.

Ο βλαστός είναι συμπαγής ή κοίλος, ξυλώδης, λυγίζει από τον αέρα και αυτό βοηθάει στη διασπορά των διαφόρων σπόρων του. Υπάρχουν πολλά είδη καλαμιών. Στην Ελλάδα βρίσκουμε τα εξής :

  • Το κοινό καλάμι (Φραγμίτης ο νότιος, Phragmites australis): Ιθαγενές της Ευρώπης, πολυετές φυτό που μοιάζει με μπαμπού έχει δε την επιστημονική ονομασία Αρούντο Ντόναξ. Οι βλαστοί του είναι όρθιοι, με πολλά φύλλα, ξυλώδεις που φτάνουν σε ύψος και τα 8 μέτρα και αναπτύσσονται με πολλά υπόγεια ριζώματα. Τα φύλλα του φτάνουν σε μήκος τα 60-70 εκατοστά. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό βρίσκεται κατά μήκος των ακτών, ποταμών, υδροβιότοπων και γενικά αρέσκεται σε υγρά εδάφη. Μπορεί όμως να υπάρξει και σε άνυδρα, ξηρά και χαλικώδη εδάφη. Mπορεί να καλλιεργηθεί για να προστατεύσει τη γη από τη διάβρωση, για τη δημιουργία διαφόρων ανεμοφρακτών, προστασία διαφόρων καλλιεργειών, σαν καλλωπιστικό, για τη δημιουργία στεγάστρων και πρόχειρων καταλυμάτων (καλύβες). Οι βλαστοί του χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή ξύλινων πνευστών οργάνων και καλαμιών ψαρέματος. Από τα φύλλα του κατασκευάζονται διάφορες ψάθες.
  • Φραγμίτης ή αγριοκάλαμο: Πολυετές ζιζάνιο των αγρών, με λείους μη ξυλώδεις βλαστούς και ύψος που δε ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Βρίσκεται επίσης σε διάφορους υδροβιότοπους, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και μοιάζει με το κοινό καλάμι.
  • Ψάθα ή Ψαθί: πολυετή φυτά με φυλλώδεις μαλακούς βλαστούς και ύψος 2,5 μέτρα.Βρίσκονται συνήθως σε λιμνώδεις περιοχές και έλη.
  • Σπάργανο ή Σπαργάνιουμ έρεκτουμ: πολύμορφο φυτό με βλαστούς λεπτούς που φτάνουν τα 2 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι σχήματος σπαθιού και είναι όρθια και λεπτά. Οι ταξιανθίες του μοιάζουν με θαλάσσια ανεμώνη.

Στην Κύπρο ο καλαμιώνας αναφέρεται στο χώρο που υπάρχουν οι καλαμιές και τα καλάμια χρησιμοποιήθκαν για πλέξιμο καλαθιών ή κοφινιών που είναι μεγάλα καλάθια. Για το μπλέξιμο των κοφινιών υπάρχει ενημερωτικό κείμενο στην ιστοσελίδα της Μεσόγης (χωριό στη Κύπρο) με τίτλο Η Καλαθοπλεκτική στη Μεσόγη. (http://www.mesogi.org/gr/html-26-___.html ). Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης, 4 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο Η ψαθαρκά (υπογράφει Τάσος Γ.Οικονόμου, Παραλίμνι), περιγράφεται η ομώνυμη κατασκευή που γινόταν από "μισά μπλεγμένα καλάμια" για αποθήκευση της παραγωγής του σιταριού. Σύμφωνα με τον επιστολογράφο η ψαθαρκά ήταν στρογγυλή με διάμετρο 4-5 μέτρα και ύψος 2 μέτρα περίπου.

Εκφράσεις

Λέμε ότι κάποιος "έχει καβαλήσει το καλάμι" όταν πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι πολύ σπουδαίος.