Αναστάσειο Τείχος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Bot: Migrating 6 langlinks, now provided by Wikidata on d:Q487013
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
[[Κατηγορία:Τείχη]]
[[Κατηγορία:Τείχη]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Κτίρια και κατασκευές στην Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινά κάστρα]]

Έκδοση από την 12:49, 26 Ιουλίου 2014

Το Αναστάσειο Τείχος ή τα Μακρά Τείχη της Θράκης (τούρκ. ουζούν ντουβάρ) είναι αρχαίο οχυρό οικοδόμημα από λίθους και πλίνθους τύρφης που βρίσκεται 64 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς στο τέλος του 5ου αιώνα μ.Χ. Αρχικά είχε μήκος περίπου 56 χλμ και εκτείνονταν στην ανατολική Θράκη από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως την Σηλυβρία στον Εύξεινο Πόντο. Το τείχος ήταν μέρος ενός αμυντικού συστήματος της Κωνσταντινούπολης, της τότε πρωτεύουσας της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πιθανώς ήταν σε λειτουργία μέχρι και τον 7ο αιώνα.

Ιστορική αναδρομή

Η κατασκευή του οχυρού ανέρχεται ήδη στο 469 μ.Χ. την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Λέων Α' (457 - 474 μ.Χ.) καθώς και στο 478 την εποχή του Ζήνωνα (476 - 491 μ.Χ.). Το όνομα του όμως προέρχεται από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α' (491 - 518 μ.Χ.), ο οποίος το συντήρησε και το ανοικοδόμησε τα έτη 507 - 512 μ.Χ. Σκοπός του ήταν η προστασία της Κωνσταντινούπολης από τις απειλές της Δύσης, ιδιαίτερα από τους Ούννους, τους Σλάβους και τους Βουλγάρους. Λόγω του μεγάλου μήκους του, η υπεράσπισή του απαιτούσε πολύ στρατό, και γιαυτό οι επιδρομείς το διαπέρασαν πολλές φορές. Εγκαταλείφτηκε μετά τον 7ο αι. και κατέρρευσε, ενώ τα λεηλατήθηκε για τα οικοδομικά του υλικά που χρησιμοποιήθηκαν με την σειρά τους για άλλα οικοδομήματα. Σήμερα διατηρείται μέρος του, κυρίως στις δύσβατες δασώδεις περιοχές του βορά.

Αρχιτεκτονική δομή

Το τοίχος είχε πάχος 3,30 μ και ύψος άνω των 5 μ. Ήταν πλήρως εξοπλισμένο με οχυρούς πύργους, πύλες, οχυρά φρούρια και τάφρους, ενώ η πρόσβασή του από την Κωνσταντινούπολη γίνονταν από έναν ιδιαίτερο δρόμο, ο οποίος τελούσε ειδικά στρατιωτικούς σκοπούς. Στο μέσο του τείχους ήταν χτισμένο ένα κάστρο διαστάσεων 250 επί 300 μ.

Βιβλιογραφία

  • Schuchhardt, C. Die Anastasius-Mauer bei Constantinopel und die Dobrudcha-Wälle, Jahrbuch des Kaiserlich Deutschen Arhäologischen Instituts, XVI (1901), 107-127
  • Crow, J. G. The Long Walls of Thrace, in C. Mango and G. Dagron, Constantinople and Its Hinterland, (Aldershot, 1995)
  • Crow, J. & Ricci, A. Investigating the hinterland of Constantinople: interim report on the Anastasian Long Wall. Journal of Roman Archaeology 10 (1997), 253-288

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anastasian Wall της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).