Σεβαστοκράτωρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
εικόνες
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
*[[Στέφανος ο Πρωτόστεπτος]], Σέρβος
*[[Στέφανος ο Πρωτόστεπτος]], Σέρβος
*[[Γιοβάν Όλιβερ Γκρτσκιτς]], Σέρβος
*[[Γιοβάν Όλιβερ Γκρτσκιτς]], Σέρβος
*[[Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (αδερφός του Μιχαήλ Η΄)]], Βυζαντινός
*[[Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (αδερφός του Μιχαήλ Η΄)|Κωνσταντίνος Παλαιολόγος]], Βυζαντινός, ετεροθαλής αδερφός του [[Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος|Μιχαήλ Η´]]
*[[Ιωάννης Παλαιολόγος (αδερφός του Μιχαήλ Η΄)]], Βυζαντινός
*[[Ιωάννης Παλαιολόγος (αδερφός του Μιχαήλ Η΄)]], Βυζαντινός
*[[Βλάτκο Πάσκατσιτς]], Σέρβος
*[[Βλάτκο Πάσκατσιτς]], Σέρβος
Γραμμή 42: Γραμμή 42:
*[[Στρεζ]], Βούλγαρος
*[[Στρεζ]], Βούλγαρος
*[[Βλάσιος Ματαράνγκο]] (1358–67), Αλβανός ευγενής στην υπηρεσία των Σέρβων
*[[Βλάσιος Ματαράνγκο]] (1358–67), Αλβανός ευγενής στην υπηρεσία των Σέρβων

==Εικόνες==
<center>
<gallery>
File:Kalojan desislava.jpg|Ο Βούλγαρος σεβαστοκράτωρ Καλογιάν και η σύζυγός του Ντεσισλάβα, τοιχογραφία στην [[Εκκλησία της Μπογιάνα]] ([[1259]]).
File:Constantine Palaiologos sebastokrator and Eirene.jpg|Ο σεβαστοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (ετεροθαλής αδερφός του Μιχαήλ Η´) και η σύζυγός του Ειρήνη, από [[Τυπικό]] Μονής του 14ου αιώνα<ref>Παρατηρήστε το ξεχωριστό διάδημα (''στέφανο'') και την πορφυρά χλαμύδα, κεντημένη με [[Δικέφαλος αετός|δικέφαλους αετούς]], που φοριέται πάνω από το ''καββάδιον''</ref>
File:Isaac Komnenos the Porphyrogennetos.jpg|Βυζαντινή τοιχογραφία στη [[Μονή της Χώρας]] που απεικονίζει τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό (γιο του Αλεξίου Α΄)
File:Jovan Oliver.jpg|Ο σεβαστοκράτωρ Γιοβάν Όλιβερ Γκρτσκιτς, τοιχογραφία από τη Μονή του Λέσνοβο, [[ΠΓΔΜ]]
</gallery>
</center>


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 22:54, 17 Ιουλίου 2014

Σεβαστοκράτωρ ήταν ανώτερος τίτλος της Αυλής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και από άλλους ηγεμόνες, τα Κράτη των οποίων συνόρευαν με την Αυτοκρατορία ή ήταν εντός της σφαίρας επιρροής της (Βουλγαρική και Σερβική Αυτοκρατορία). Η λέξη προέρχεται από σύνθεση των λέξεων σεβαστός (αντίστοιχο του λατινικού Augustus, Αύγουστος) και κράτωρ (κυβερνήτης, ηγεμόνας). Η σύζυγος ενός σεβαστοκράτορα ονομαζόταν σεβαστοκρατόρισσα.

Ιστορία

Ο τίτλος δημιουργήθηκε από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό (1081–1118) προς τιμήν του μεγαλύτερου αδερφού του, Ισαάκιου[1]. Σύμφωνα με την Άννα Κομνηνή, ο Αλέξιος το έκανε αυτό για να εξυψώσει τον Ισαάκιο πάνω από την τάξη του Καίσαρα, τον οποίο είχε ήδη υποσχεθεί στον γαμπρό του, Νικηφόρο Μελισσηνό. Η Άννα Κομνηνή συγκρίνει τον βαθμό του «σεβαστοκράτορα» με «δεύτερο αυτοκράτορα» και επίσης αναφέρει ότι παράλληλα με τον Καίσαρα, ο σεβαστοκράτωρ είχε το δικαίωμα να φέρει στέμμα (αλλά όχι αυτοκρατορικό διάδημα)[2]. Κατά τη Δυναστεία των Κομνηνών (1081–1185), ο τίτλος συνέχισε να είναι ο υψηλότερος αμέσως μετά του Αυτοκράτορα μέχρι το 1163, όταν ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός δημιούργησε τον τίτλο του δεσπότη. Κατά την περίοδο αυτή, ο τίτλος δινόταν αποκλειστικά σε μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, κυρίως νεότερους γιους του Αυτοκράτορα[1].

Μετά τον διαμελισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από την Δ' Σταυροφορία το 1204, ο τίτλος υιοθετήθηκε από την Λατινική Αυτοκρατορία, την Αυτοκρατορία της Νίκαιας και την Βουλγαρική Αυτοκρατορία. Στη Νίκαια και στην μετά το 1261 επανορθωμένη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ο τίτλος παρέμεινε από τους πιο τιμητικούς και περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. Ο τελευταίος γνωστός κάτοχος του τίτλου ήταν ο Δημήτριος Α΄ Καντακουζηνός, ηγεμόνας της Πελοποννήσου στα τέλη του 14ου αιώνα[1].

Σύμφωνα με τις πηγές, το διακριτικό χρώμα του τίτλου ήταν το κυανό: η επίσημη στολή του σεβαστοκράτορα περιελάμβανε κυανές κάλτσες και μπότες. Γύρω στο 1260, σύμφωνα με τον Γεώργιο Ακροπολίτη, οι σεβαστοκράτορες που ήταν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας διακρίνονταν από εκείνους που δεν ήταν, με κεντημένους χρυσούς αετούς στα υποδήματά τους[3]. Ως την εποχή του ψευδο-Κωδινού στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κεντητοί αετοί σε κόκκινο φόντο συνιστούσαν έμβλημα. Σύμφωνα με τον Κωδινό, η επίσημη στολή περιελάμβανε επίσης κόκκινη χλαμύδα και κοκκινόχρυσο διάδημα (στέφανο)[4]. Ο σεβαστοκράτωρ είχε επίσης το προνόμιο να υπογράφει έγγραφα με ειδικό κυανό μελάνι[1].

Βουλγαρία

Ο Καλογιάν κληρονόμησε πιθανώς τον τίτλο από τον πατέρα του, Αλεξάνταρ (πέθανε μετά το 1232), γιο του Ιβάν Ασέν Α΄ (1189–1196)[5].

Σερβία

Ο τίτλος υιοθετήθηκε από την Αυλή της Μεσαιωνικής Σερβίας, από τη Δυναστεία Νέμανιτς, Σέρβους Βασιλείς και Αυτοκράτορες (1217–1346, 1346–1371).

Κατάλογος κατόχων του τίτλου

Εικόνες

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Kazhdan 1991, σελ. 1862.
  2. Άννα Κομνηνή. Αλεξιάδα, 3.4.
  3. Macrides 2007, σελίδες 350, 366–367.
  4. Parani 2003, σελίδες 63, 67–69, 72.
  5. Bakalov, Georgi (2003). «КАЛОЯН (неизв.-след 1259)». Електронно издание "История на България" (στα βουλγαρικά). Σόφια: Trud, Sirma. ISBN 954528613X.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  6. Παρατηρήστε το ξεχωριστό διάδημα (στέφανο) και την πορφυρά χλαμύδα, κεντημένη με δικέφαλους αετούς, που φοριέται πάνω από το καββάδιον

Πηγές