Σεισμολογία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 60 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q83371
Γραμμή 17: Γραμμή 17:


== Πηγές ==
== Πηγές ==
{{commonscat|Seismology}}

* [http://www.geo.auth.gr/211/index.html Εισαγωγή στη Σεισμολογία] τμήμα Γεωλογίας [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Α.Π.Θ.]]
* [http://www.geo.auth.gr/211/index.html Εισαγωγή στη Σεισμολογία] τμήμα Γεωλογίας [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης|Α.Π.Θ.]]



Έκδοση από την 05:44, 4 Ιουνίου 2014

Η Σεισμολογία είναι κλάδος της Γεωφυσικής. Αντικείμενο της είναι η μελέτη των σεισμικών φαινομένων.

Για την καταγραφή των σεισμικών φαινομένων αλλά και για πειραματικές παρατηρήσεις χρησιμοποιείται ο σεισμογράφος. Η θεωρητική ανάλυση της διάδοσης των σεισμικών κυμάτων γίνεται με τη βοήθεια της θεωρίας της ελαστικότητας.

Η Σεισμολογία έχει συμβάλει μεταξύ άλλων, στον προσδιορισμό της δομής του εσωτερικού της γης (αλλά και της σελήνης), στην ανεύρεση γεωλογικών δομών αρχαιολογικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, στον καθορισμό ζωνών σεισμικής επικινδυνότητας και καθορισμό των προδιαγραφών αντισεισμικού σχεδιασμού των κατασκευών.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την πρόγνωση των (ισχυρών) σεισμών, δηλαδή πρόβλεψη του τόπου, χρόνου και έντασης. Οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμη πρόβλεψη με ακρίβεια στο χρόνο της τάξης των λίγων ετών είναι εφικτή, ενώ η ακριβέστερη πρόβλεψη, αν και εφικτή σε μερικές περιπτώσεις, δεν έχει παρά ελάχιστη πρακτική σημασία.

Σημαντικοί σεισμολόγοι: ...


Δείτε επίσης

Πηγές