Παναθηναϊκός (καλαθοσφαίριση ανδρών): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Mousi (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 718: Γραμμή 718:
| [[Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 2013-2014|-]]
| [[Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 2013-2014|-]]
| bgcolor= gold| [[Κύπελλο Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 2013-2014|Κυπελλούχος]]
| bgcolor= gold| [[Κύπελλο Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 2013-2014|Κυπελλούχος]]
| [[Ευρωλίγκα ανδρών|Ευρωλίγκα]] <br />[[Ευρωλίγκα ανδρών 2013-2014|-]]
| [[Ευρωλίγκα ανδρών|Ευρωλίγκα]] <br />[[Ευρωλίγκα ανδρών 2013-2014|Φάση των 8]]
| [[Αργύρης Πεδουλάκης]] [[Φραγκίσκος Αλβέρτης]]
| [[Αργύρης Πεδουλάκης]] [[Φραγκίσκος Αλβέρτης]]
| [[Γιώργος Αποστολίδης]], [[Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς]], [[Δημήτρης Διαμαντίδης]], [[Λουκάς Μαυροκεφαλίδης]], [[Μάικλ Μπράμος]], [[Νίκος Παππάς]], [[Αντώνης Φώτσης]], [[Τζέιμς Γκιστ]], [[Ραμέλ Κάρι]], [[Στεφάν Λάσμε]], [[Γιόνας Ματσιούλις]], [[Μάικ Μπατίστ]], [[Ρόκο Λένι Ούκιτς]], [[Σανγκ Πινγκ]], [[Ζακ Ράιτ]], [[Γιώργος Διαμαντάκος]], [[Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (καλαθοσφαιριστής)|Βασίλης Χαραλαμπόπουλος]], [[Γάιος Σκορδίλης]]
| [[Γιώργος Αποστολίδης]], [[Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς]], [[Δημήτρης Διαμαντίδης]], [[Λουκάς Μαυροκεφαλίδης]], [[Μάικλ Μπράμος]], [[Νίκος Παππάς]], [[Αντώνης Φώτσης]], [[Τζέιμς Γκιστ]], [[Ραμέλ Κάρι]], [[Στεφάν Λάσμε]], [[Γιόνας Ματσιούλις]], [[Μάικ Μπατίστ]], [[Ρόκο Λένι Ούκιτς]], [[Σανγκ Πινγκ]], [[Ζακ Ράιτ]], [[Γιώργος Διαμαντάκος]], [[Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (καλαθοσφαιριστής)|Βασίλης Χαραλαμπόπουλος]], [[Γάιος Σκορδίλης]]

Έκδοση από την 17:50, 25 Απριλίου 2014

Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Παναθηναϊκός Α.Ο.
Παναθηναϊκός Α.Ο.
Αρχείο:PAOBC.PNG
Ταυτότητα
ΨευδώνυμοΑυτοκράτορας, Εξάστερος
Ίδρυση1922
ΧρώματαΠράσινο, Λευκό
         
ΈδραΚλειστό Ο.Α.Κ.Α.
(χωρητικότητα: 19.250)
ΠεριοχήΜαρούσι, Ελλάδα
Ιστότοποςpaobc.gr
Πρόσωπα
Πρόεδρος Δ. Γιαννακόπουλος
Προπονητής Φραγκίσκος Αλβέρτης
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΕυρωλίγκα
Μπάσκετ Λιγκ
Κύπελλο Ελλάδας
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Διηπειρωτικό Κύπελλο
6 Πρωταθλήματα Ευρώπης
2 Τριπλ Κράουν
33 Πρωταθλήματα Ελλάδας
15 Κύπελλα Ελλάδας
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Τρίτη
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα τρία επαγγελματικά τμήματα του Π.Α.Ο. (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος) και η επίσημη ονομασία της είναι0Κ.Α.Ε. Π.Α.Ο. (Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου). Η έδρα της ομάδας είναι το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών 19.250 θέσεων. Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Συνολικά το ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει 33 φορές το ελληνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης,[Σ-1] και 15 φορές το κύπελλο Ελλάδας.[Σ-2] Σε διεθνές επίπεδο έχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα[Σ-3] και ένα διηπειρωτικό κύπελλο. Στην ομάδα έχει απονεμηθεί δύο φορές (1996, 2009) το βραβείο Π.Σ.Α.Τ..

Η καλαθοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους, από την ίδρυση της νέας εποχής του συστήματος Final Four τo 1988.

Ιστορία

1918 - 1945

Ο Παναθηναϊκός το 1922

Το 1919 ο Γιώργος Καλαφάτης παρακολούθησε στο Παρίσι αγώνες καλαθοσφαίρισης, κατά τη διάρκεια των Διασυμμαχικών Αθλητικών Αγώνων. Το άθλημα του μπάσκετ ήταν άγνωστο έως τότε στην Ελλάδα. Επέστρεψε στην Ελλάδα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δημιούργησε την ομάδα καλαθοσφαίρισης, με επικεφαλής τον πολυσύνθετο αθλητή Απόστολο Νικολαΐδη.

Το 1922 στο Παναθηναϊκό Στάδιο δόθηκε ο πρώτος αγώνας μπάσκετ ελληνικών ομάδων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη ΧΑΝΘ. Από τα πρώτα μέλη της ομάδας υπήρξαν οι μεγάλες μορφές του συλλλόγου Καλαφάτης, Νικολαΐδης και Πανουργιάς. Η έλλειψη εξοπλισμού αλλά και ενδιαφέροντος οδήγησε στη διάλυση της ομάδας.

Το 1937 δημιουργήθηκε η επόμενη ομάδα του Παναθηναϊκού και τα επόμενα χρόνια επιχείρησε να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις ήδη έτοιμες ομάδες όπως η ΧΑΝΘ, Εθνικός Αθ., Πανιώνιος, Άρης, Ηρακλής. Οι Άγγελος Φιλίππου και Νίκος Μαντζάρογλου, Λίτσας, Δημητράκος, ήταν οι πρωτεργάτες της ομάδας, ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν οι Τέλης Καραγιώργος, Θύμιος Καραδήμος, Γιώργος Μποφίλιος, Φίλιππος Παπαοικονόμου, Πέτρος και Νίκος Πολυκράτης. Τα χρόνια της κατοχής, ο ΠΑΟ κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα μπάσκετ.

Μεταπολεμική ιστορία

Φ. Ματθαίου

1946 - 1960

Το 1946 στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα, αλλά και το 1947, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλήτης, με τους Λάμπρου, Πανταζόπουλο, Αρβανίτη (οι οποίοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλιο στο Ευρωμπάσκετ 1949) και το Τζακ Νικολαΐδη (ανηψιό του Απόστολου Νικολαΐδη).

Το 1950 και το 1951 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής, ενισχυμένος με τον μεγάλο αθλητή Φαίδων Ματθαίου και το Νίκο Μήλα. Το 1954 επαναλαμβάνει την επιτυχία του. Την επόμενη πενταετία ο ΠΑΟ ήταν αναγκαίο να ανανεωθεί. Το 1959 κατασκευάστηκε στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, γνωστό ως «Τάφος του Ινδού», το οποίο υπήρξε η έδρα της ομάδας μέχρι τις αρχές του 90' και συνδέθηκε με σημαντικές επιτυχίες.

1960 - 1970

Ο Γιώργος Κολοκυθάς

Το 1961 ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στους τίτλους με νέους ηγέτες τους Βασιλακόπουλο, Ταβουλάρη, Παναγιωταράκο και επαναλαμβάνει την επιτυχία το 1962. Το 1962 αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση αντιμετωπίζοντας τη Χάποελ Τελ Αβίβ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το 1967 ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής ενώ αγωνίζεται ήδη στις τάξεις του ο Γιώργος Κολοκυθάς, ένας από τους μεγαλύτερους καλαθοσφαιριστές της εποχής του. Το 1969 η κατάκτηση του Πρωταθλήματος συνοδεύεται από την πρώτη ευρωπαϊκή επιτυχία της ομάδας, την είσοδο στην τετράδα του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Τιφλίδας. Το 1970 ο ΠΑΟ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που χρησιμοποιεί ξένο παίκτη για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο οποίος ήταν ο αμερικανός Κραιγκ Γκρήνγουντ.

Η Χρυσή εποχή 1970 - 1984

Στα επόμενα 14 χρόνια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος με ηγέτη τον ικανό σκόρερ Απόστολο Κόντο, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην τετράδα το 1972 και στην πεντάδα το 1982, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1971 - 1975

Ο Απόστολος Κόντος

Ο Κώστας Μουρούζης, γνωστός και ως «αλεπού των πάγκων», διαχειρίστηκε την «ομάδα των τεσσάρων Κ». Οι νέοι Κόντος, Κορωναίος, Κοκολάκης, Κέφαλος μαζί με τον Ιορδανίδη, που λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος με τους παλιούς, κατέκτησαν 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα και το 1972 έκαναν τη σημαντική για την εποχή τους επιτυχία της συμμετοχής στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πλαισιωμένοι από τον αμερικάνο Γουίλι Κέρκλαντ. Εκεί η Ίνις Βαρέζε, μιας από τις ισχυρότερες ομάδες της εποχής, στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό.

1976 - 1979

Τις επόμενες 4 περιόδους ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα το 1977 ενώ έχει αποκτηθεί ο Μέμος Ιωάννου από το 1974. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο του Κύπελλο Ελλάδος το 1979, χρονιά που αγωνίζεται για πρώτη φορά στη ομάδα του ο ελληνοαμερικανός Ντέιβιντ Στεργάκος, παίκτης με σημαντική προσφορά τα επόμενα χρόνια.

1980 - 1984

Την πενταετία που ακολούθησε ο Παναθηναϊκός κατακτά 4 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982, 1984) και δύο κύπελλα (1982, 1983). Με προπονητή τον Κώστα Πολίτη το 1982 κατακτά το πρώτο νταμπλ αλλά και πετυχαίνει να κατακτήσει την 5η θέση στην Ευρώπη αγωνιζόμενος σε όμιλο, αφού είχε πρωτίστως αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ. Το 1984 με πρωταγωνιστές τους Ανδρίτσο και Κάππο, κατέκτησε στον αγώνα μπαράζ της Κέρκυρας, το τελευταίο πρωτάθλημα πριν τη μεγάλη αγωνιστική κρίση που θα ακολουθούσε. Λίγο νωρίτερα έχει ενταχθεί στην ομάδα ο Ρόνι Σεϊκέλι ο οποίος αν και δικαιούταν την ελληνική υποκοότητα, δεν την απέκτησε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, για να αγωνιστεί αργότερα στο ΝΒΑ, στερώντας έτσι από το σύλλογο την ευκαιρία να αποφύγει τα πέτρινα χρόνια.

Η μεγάλη κρίση 1985 - 1992

Ο Αντόνιο Ντέιβις

1985 - 1988

Το 1985 ο ΠΑΟ κατατάσεται 3ος στο πρωτάθλημα, οι Στεργάκος, Ιωάννου, Βίδας Ανδρίτσος, έχουν καθιερωθεί, ενώ ο Κορωναίος θα αποχωρήσει την επόμενη χρονιά. Οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει και ο Παναθηναϊκός παύει να αποτελεί φόβητρο και περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο. Παρ΄ όλα αυτά αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο. Το 1986 κάνει την έκπληξη και αποκλείει τον ισχυρό Άρη από το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ στο τελικό νικά τον Ολυμπιακό. Αυτός ήταν ο τελευταίος τίτλος του έως το 1993. Τις επόμενες 2 χρονιές κατετάγη 5ος.

Από το 1987 ανέλαβαν την προεδρία του τμήματος οι φαρμακοβιομήχανοι και παλιά μέλη του συλλόγου, αδελφοί Γιαννακόπουλοι.

1989 - 1992

Από το 1988 επιτρέπεται η χρήση ξένου στο πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Έντγκαρ Τζόουνς από το ΝΒΑ. Ικανός σουτέρ, ριμπάουντερ και σκόρερ, τα επόμενα 2 χρόνια είναι ο πρωταγωνιστής της ομάδας. Ο ΠΑΟ προκαλεί σημαντικές απώλειες στις πρωταγωνίστριες ομάδες, όμως απέχει από τη διάκριση. Την επόμενη διετία ο Αντόνιο Ντέιβις παίκτης που θα κάνει στη συνέχεια μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ αντικαθιστά τον Τζόουνς στον ηγετικό ρόλο. Έχουν αποκτηθεί πλέον οι πιο ταλαντούχοι νέοι παίκτες Αλβέρτης, Οικονόμου, Μυριούνης, όμως ο ΠΑΟ διανύει τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του αφού από την 7η θέση το 1991 πέφτει στην 8η το 1992 και μένει για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης μετά το 1967.

Η επιστροφή στις διακρίσεις 1993 - 1995

1993 - 1995

Ο Νίκος Γκάλης

Το καλοκαίρι του 1992 επιχειρείται πλήρης ανασυγκρότηση στον Παναθηναϊκό. Ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης εντάσεται στην ομάδα και πλαισιωμένος από τους Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τιτ Σοκ, Άριαν Κόμαζετς οδηγεί τον ΠΑΟ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και στους τελικούς του Πρωταθλήματος όπου ηττάται, αν και είχε πλεονέκτημα έδρας. Η επόμενη χρονιά 1993-94 βρίσκει τον Παναθηναϊκό στην τρίτη θέση της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του και θεωρείται επιτυχημένη, αν και στην Ελλάδα δεν κατάφερε να διακριθεί.

Η σεζόν 1994-95 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προυποθέσεις και την απόκτηση των Παναγιώτη Γιαννάκη και Ζάρκο Πάσπαλι. Ο ΠΑΟ ήταν το απόλυτο φαβορί για όλους τους τίτλους. Απέκλεισε τον Ολυμπιακό από το κύπελλο Ελλάδας πριν αρχίσει το Πρωτάθλημα. Ο Νίκος Γκάλης (πρωταγωνιστής των προκριματικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό) αποχώρησε από την ομάδα μετά τις πρώτες αγωνιστικές του Πρωταθλήματος Ελλάδας. Έτσι ο ΠΑΟ αν και έκανε σπουδαίες εμφανίσεις κατάφερε μόνο να διατηρήσει την τρίτη θέση στην Ευρώπη και να αγωνιστεί στον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

Πρωταθλητής Ευρώπης, Ηπείρων και Ελλαδος 1996-1998

Η τριετία 1996-98 ήταν η περίοδος που ο ΠΑΟ αναδείχθηκε διαδοχικά Πρωταθλητής Ευρώπης, Ηπείρων και Ελλάδας, εκπληρώνοντας έτσι όλους τους στόχους που είχε θέσει.

1995 - 1996

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς

Ο πήχης είχε ανέβει πλέον ψηλά για την ομάδα του Παναθηναϊκού και ήταν επιτακτική η ανάγκη για την απόκτηση ενός σημαντικού τίτλου. Το καλοκαίρι του 1995 αποκτάται ο Ντομινίκ Γουίλκινς, ένας από τους κορυφαίους Αμερικάνους που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Μαζί με τους Γιαννάκη, Βράνκοβιτς, Αλβέρτη, Παταβούκα, Οικονόμου, συνθέτουν μια πολύ έμπειρη ομάδα και αναδεικνύονται στο Παρίσι, πρωταθλητές Ευρώπης, επιτυχία πρωτόγνωρη για ελληνικό σύλλογο μπάσκετ. Στην Ελλάδα η φυγή του Ντομινίκ Γουίλκινς σε συνδυασμό με την κόπωση από το Φάιναλ Φορ, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό, στους τελικούς του Πρωταθλήματος, σε μία οδυνηρή ήττα.

1996 - 1997

Την επόμενη σεζόν ο Μάλκοβιτς απομακρύνει όλους τους αστέρες της ομάδας και επιχειρεί να συνθέσει μια ομάδα συνόλου. Με την έναρξη της σεζόν ο ΠΑΟ στέφεται Πρωταθλητής Ηπείρων νικώντας την Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο, πρωταθλήτρια Νοτίας Αμερικής. Όμως η ανανέωση αποτυγχάνει και ο Παναθηναϊκός αποτυγχάνει να συμμετάσχει στο Φάιναλ Φορ και να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τίτλο του. Στο πρωτάθλημα τερματίζει πέμπτος χάνοντας το δικαίωμα να συμμετάσχει στην Ευρωλίγκα την επομενη χρονιά και έτσι ο μόνος τίτλος που θα ήταν ιδανικός στόχος για να ξεπεραστεί η κρίση την επόμενη περίοδο, ήταν το πρωτάθλημα Ελλάδας.

1997 - 1998

Ο Ντίνο Ράτζα

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία και πείθει τον Ντίνο Ράτζα να μεταγραφεί στον ΠΑΟ. Ο Μπάιρον Σκοτ και ο Φάνης Χριστοδούλου ήταν σημαντικές επιπλέον μεταγραφικές κινήσεις και. μαζί με τους καταξιωμένους πλέον Αλβέρτη, Οικονόμου, Κοχ και άλλους, οδηγούν τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα Ελλάδος. μετά από 14 χρόνια. Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός παρουσίασε εντυπωσιακή εικόνα και κέρδισε στους τελικούς τον ΠΑΟΚ με 3 νίκες έναντι 2.

1999 - Το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ

Σημαντική αποδείχθηκε για τον Παναθηναϊκό η περίοδος 1998-99 καθώς ο Ολυμπιακός, με πλεονέκτημα έδρας, ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην κορυφή. Το πρωτάθλημα κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ και ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκτός έδρας απέναντι στον Ολυμπιακό σημειώνοντας μια από τις αποφασιστικές νίκες του. Έτσι, όχι μόνο διατήρησε τον τίτλο του αλλά οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης η οποία δεν καρποφόρησε στη συνέχεια.

Εποχή Ομπράντοβιτς - Η καταξίωση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό συνοδεύτηκε με μια περιόδο σημαντικότατων επιτυχιών που καταξίωσαν την ομάδα και την ανέδειξαν σε μια από τις ισχυρότερες της Ευρώπης σε βάθος χρόνου.

2000 - 2002

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Πρώτη κίνηση του Ομπράντοβιτς ήταν να προσαρμόσει τον Παναθηναϊκό στον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον παίκτη πάνω στον οποίο θα «έκτιζε» όλη την ομάδα. Ο Μποντιρόγκα έγινε ο απόλυτος ηγέτης Παναθηναϊκού και τον οδήγησε σε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα 1999, 2000, 2001 και τρεις συνεχόμενους τελικούς Πρωταθλητριών Ευρώπης (2000, 2001 (Σουπρολίγκα), 2002) εκ των οποίων κατέκτησε τους 2 (2000, 2002 στην Ευρωλίγκα). Δεν κατάφερε να κατακτήσει κύπελλο Ελλάδος αν και αγωνίστηκε σε δυο τελικούς. Οι Ράτζα, Ρέμπρατσα, Ρότζερς, Μίντλετον, Αλβέρτης, Κουτλουάι ήταν μερικοί από τους παίκτες που διακρίθηκαν στο διάστημα αυτό. Η κυριαρχία στο ελληνικό πρωτάθλημα διακόπηκε το 2002, χρονιά που κατέκτησε το 3ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο τέλος της οποίας σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές, με αφετηρία τη φυγή του Μποντιρόγκα και την επακόλουθη αναγκαία ανανέωση της ομάδας.

2003 - 2011

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Τη σεζόν 2002-03 ο Ομπράντοβιτς έπρεπε να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ελλάδας ξεκινώντας από νέα βάση. Πέτυχε το στόχο του, αφού τα επόμενα 7 χρόνια κατέκτησε 6 νταμπλ και 2 τριπλ κράουν. Ο Παναθηναϊκός άλλαξε ριζικά τον τρόπο παιχνιδιού του μετά την αντικατάσταση του Μποντιρόγκα. Το συγκεντρωτικό παιχνίδι του Σέρβου αθλητή αντικαταστάθηκε από ένα πρωτόγνωρο μοντέλο ομαδικού παιχνιδιού που αποδείχθηκε ότι αντιπροσώπευε την εξέλιξη του αθλήματος, που περνούσε σε πιο ομαδική μορφή. Παίκτες όπως οι Λάκοβιτς, ΜακΝτόναλντ, Αλβέρτης στη συνέχεια οι Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Σκεπάνοβιτς, Μπατίστ και αργότερα Σπανούλης, Σισκάουσκας, Γιασικεβίτσιους, αγωνίστηκαν με γνώμονα το ομαδικό μπάσκετ και τη συνολική επιτυχία της ομάδας. Ο ΠΑΟ έτσι εξελίχθηκε σε ένα μηχανισμό κατάκτησης τίτλων όπου δεν υπήρξε ποτέ ανατικατάστατος παίκτης και οι διακρίσεις ταυτίστηκαν με την ομάδα. Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 η ομάδα του ΠΑΟ αναδείχθηκε κορυφαία ομάδα για το 2009 στην ψηφοφορία του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών , με 1.291 ψήφους.

Τέλος εποχής Ομπράντοβιτς

Στις 12 Ιουνίου του 2012 ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον προπονητή Ομπράντοβιτς ύστερα από 13 χρόνια επιτυχιών και 5 Ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ο νέος Παναθηναϊκός αποφασίστηκε να χτιστεί με περισσότερους Έλληνες και το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση του εγχειρήματος έγινε με την πρόσληψη του προπονητή, και πρώην παίχτη της ομάδας, Αργύρη Πεδουλάκη. Η νέα διοίκηση δεν είχε τα αδέρφια Παύλο και Θανάση στην σύνθεσή της ενώ οι μετοχές του Παναθηναϊκού στις 26 Ιουλίου πέρασαν στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΑΕ με αντιπρόεδρο τον επί χρόνια μάνατζερ της ομάδας Μάνο Παπαδόπουλο. Ο Παναθηναϊκός έβαλε στην ομάδα του μερικούς από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες μπασκετμπολίστες (Βασίλης Ξανθόπουλος, Μάικλ Μπράμος, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης) ενώ διατήρησε στο ροστερ του τον αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη και τον εμπειρο Κώστα Τσαρτσαρή. Παράλληλα όμως έγιναν και προσθήκες νεαρών παικτών ως μελλοντικές επενδύσεις.

2012-

Κατά την διάρκεια της χρονιάς η ομάδα άλλαξε, ενώ κατάφερε να κερδίσει το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον ΟΣΦΠ επικρατώντας, σε έναν επεισοδιακό τελικό, 81 - 78. Στην Ευρωλίγκα κατάφερε να περάσει στην φάση των 8, όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη με 64-53 στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Ο πρώτος αγώνας στη Βαρκελώνη έληξε 72-70 υπέρ των Καταλανών, στη συνέχεια στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει νικηφόρα την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη με 65-66 με το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη στα τελευταία δευτερόλεπτα της τέταρτης περιόδου. Στη Αθήνα, στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπαρτσελόνα με 65-63. Οι Καταλανοί, στον τέταρτο αγώνα της σειράς, επικράτησαν των Πράσινων στην Αθήνα με σκορ 60-70. Τον Ιούνιο του 2013, η ομάδα έσπασε δύο φορές την έδρα του Ολυμπιακού και κατάφερε να κατακτήσει το 33ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, κάνοντας ταυτόχρονα και το double, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος.

Τίτλοι

Τα νικηφόρα φάιναλ φορ
Οι εμφανίσεις του Παναθηναϊκού

Διεθνείς

Εθνικοί

Ακαδημίες

Οι Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Χρονιά Διάκριση Πληροφορίες
Κύπελλο Πρωταθλητριών
1971-72 Ημιτελικός αποκλείστηκε από τη Βαρέζε, 78-70 στην Αθήνα, 55-69 στη Βαρέζε
1981-82 Τελικός γύρος 6η θέση
1993-94 Φάιναλ φορ 3η θέση στο Τελ Αβίβ
1994-95 Φάιναλ φορ 3η θέση στη Σαραγόσα
1995-96 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στη Μπαρτσελόνα 67-66 στο Παρίσι
1996-97 Προημιτελικός αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, 49-69 εντός, 57-65 εκτός
1998-99 Προημιτελικός αποκλείστηκε από τη Τίμσιστεμ Μπολόνια, 58-63 στην Αθήνα, 64-88 στη Μπολόνια
1999-00 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67 στη Θεσσαλονίκη
Σουπρολίγκα
2000-01 Τελικός ηττήθηκε 81-67 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Παρίσι
Ευρωλίγκα
2001-02 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στη Κίντερ Μπολόνια 89-83 στη Μπολόνια
2004-05 Φάιναλ φορ 3η θέση στη Μόσχα
2005-06 Προημιτελικός αποκλείστηκε από την Ταουγκρές, 84-72 στην Αθήνα, 79-85 στη Βιτώρια, 71-74 στην Αθήνα
2006-07 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην ΤΣΣΚΑ 93-91 στην Αθήνα
2008-09 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην ΤΣΣΚΑ 73-71 στο Βερολίνο
2010-11 Πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70 στη Βαρκελώνη
2011-12 Φάιναλ φορ 4η θέση στη Κωνσταντινούπολη
2012-13 Προημιτελικός αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα, 72–70 στη Βαρκελώνη,

65–66 στη Βαρκελώνη, 65–63 στην Αθήνα, 60–70 στην Αθήνα, 64−53 στη Βαρκελώνη

Κύπελλο Κυπελλούχων (Σαπόρτα)
1968-69 Ημιτελικός αποκλείστηκε από τη Δυναμό Τυφλίδας, 81-67 στην Αθήνα, 71-103 στην Τυφλίδα
1997-98 Ημιτελικός αποκλείστηκε από την Στεφανελ Μιλάνο, 77-58 στην Αθήνα, 61-86 στο Μιλάνο
Διηπειρωτικό Κύπελλο
1996 Πρωταθλητής Ηπείρων 2-1 νίκες απέναντι στην Ολίμπια Βενάντο Τουέρτο


Σεζόν

Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο Ευρώπη Προπονητής Σύνθεση
1945-46 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Μίσσας Πανταζόπουλος Γιάννης Λάμπρου, Μίσσας Πανταζόπουλος, Στέλιος Αρβανίτης, Τζακ Νικολαΐδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Θύμιος Καραδήμος
1946-47 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Μίσσας Πανταζόπουλος Γιάννης Λάμπρου, Μίσσας Πανταζόπουλος, Στέλιος Αρβανίτης, Τζακ Νικολαΐδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Δημητρακόπουλος
1948-49 4η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Μίσσας Πανταζόπουλος Γιάννης Λάμπρου, Στέλιος Αρβανίτης, Μίσσας Πανταζόπουλος, Νίκος Μήλας, Πέτρος Δημητρόπουλος, Χρήστος Θεοφάνης, Αλέκος Καράλης, Δημητρακόπουλος
1949-50 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Μίσσας Πανταζόπουλος Φαίδων Ματθαίου, Γιάννης Λάμπρου, Μίσσας Πανταζόπουλος, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Μήλας, Πάνος Κουκόπουλος, Θανάσης Κουκόπουλος, Αλέκος Καράλης, Χρήστος Θεοφάνης, Πέτρος Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Βιθυπούλιας, Αλέκος Καλλιγγέρης, Παπαθεοχάρης, Γιαξίμης, Γεννηματάς
1950-51 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Μίσσας Πανταζόπουλος Φαίδων Ματθαίου, Γιάννης Λάμπρου, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Μήλας, Γιώργος Όβεν, Χρήστος Θεοφάνης, Αλέκος Καλλιγγέρης, Παναγιώτης Βιθυπούλιας, Παπαθεοχάρης, Τρύπος, Κονίδης, Φιλίππου, Γιαξίμης, Γεννηματάς
1952-53 2η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Φαίδων Ματθαίου, Γιάννης Λάμπρου, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Μήλας, Αλέκος Καράλης, Πάνος Κουκόπουλος, Βασίλης Ευταξίας, Αλέκος Καλλιγέρης, Γιαξίμης, Κονίδης
1953-54 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Φαίδων Ματθαίου, Στέλιος Αρβανίτης, Νίκος Μήλας, Πάνος Κουκόπουλος, Στέλιος Ταβουλάρης, Γιάννης Μαλακατές, Γιώργος Όβεν, Αλέκος Καράλης, Γιαξίμης, Βαριάς, Κονίδης, Γιαννόπουλος, Σταματίου, Κυμάνης
1954-55 4η θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση
1957-58 5η θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση
1958-59 Δε συμμετείχε Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Λιάμμης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Αντωνιάδης, Μουζακιώτης, Παπαδημητρίου, Μακρίδης, Κατσικίδης, Σαμπάνης, Κουκόπουλος, Κοντογιάννης, Σιτζάκης, Τάκης Παπακωνσταντόπουλος
1960-61 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δεν υπήρξε διοργάνωση Νίκος Μήλας Πέτρος Παναγιωταράκος, Πάνος Κουκόπουλος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Στέλιος Ταβουλάρης, Γιάννης Μακρίδης, Γιώργος Λιαμής, Γιώργος Ζάννος, Πέτρος Σιτζάκης, Τάκης Παπακωνσταντόπουλος, Κουτσούκος, Μανδηλάρης, Δέδες, Κατσικίδης, Νάκιος
1961-62 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 32
Κίμων Αγάθος Πέτρος Παναγιωταράκος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Πάνος Κουκόπουλος, Στέλιος Ταβουλάρης, Κώστας Πολίτης, Γιώργος Λιαμής, Γιάννης Μακρίδης, Κατσικίδης, Ζάνος, Αντωνιάδης, Μανδηλάρης, Παναγιωτίδης, Παπαδημητρίου
1962-63 3η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Πάνος Κουκόπουλος Πέτρος Παναγιωταράκος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Πάνος Κουκόπουλος, Στέλιος Ταβουλάρης, Γιώργος Λιαμής, Κατσικίδης, Ζάννης
1963-64 3η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δε συμμετείχε Νίκος Μήλας Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Κυρίτσης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Ανδρέας Χαϊκάλης, Γαβρίλος Αντωνιάδης, Χρήστος Αντωνιάδης, Στέλιος Ταβουλάρης, Κώστας Πολίτης, Παπαδημητρίου
1964-65 6η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δε συμμετείχε Νίκος Μήλας Πέτρος Παναγιωταράκος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Κυρίτσης, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χρήστος Ιορδανίδης
1965-66 3η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Δε συμμετείχε Μιο Στεφάνοβιτς Γιώργος Κολοκυθάς, Πέτρος Παναγιωταράκος, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Κυρίτσης, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χρήστος Ιορδανίδης
1966-67 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Δε συμμετείχε Κώστας Μουρούζης Γιώργος Κολοκυθάς, Κώστας Πολίτης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Μιχάλης Κυρίτσης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χρήστος Ιορδανίδης, Γιώργος Λιαμής, Μανώλης Λεκκάκης, Κουζούπης, Στεφάνου
1967-68 2η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Κώστας Μουρούζης Γιώργος Κολοκυθάς, Κώστας Πολίτης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Μιχάλης Κυρίτσης, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Μανώλης Λεκάκης
1968-69 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 4
Κώστας Μουρούζης Γιώργος Κολοκυθάς, Κώστας Πολίτης, Χρήστος Ιορδανίδης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Μιχάλης Κυρίτσης, Μανώλης Λεκάκης, Κόνσολας, Κουζούπης, Γιώργος Μοσχούς, Τάκης Κορωναίος, Χατζηγεωργίου
1969-70 2η Θέση Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Κώστας Μουρούζης Απόστολος Κόντος, Γιώργος Κολοκυθάς, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Κώστας Πολίτης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Ανδρέας Παπαντωνίου, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Τάκης Κορωναίος, Δημήτρης Κοκολάκης, Γιωργος Δραζίνος, Κανονίδης, Κραιγκ Γκρήνγουντ
1970-71 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 16
Κώστας Μουρούζης Γιώργος Κολοκυθάς, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Απόστολος Κόντος, Κώστας Πολίτης, Δημήτρης Κοκολάκης, Πέτρος Παναγιωταράκος, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Μανώλης Λεκάκης, Γιωργος Δραζίνος, Ανάγνος, Ζωγράφος, Ζεγκλέρης
1971-72 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 4
Κώστας Μουρούζης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Γιώργος Κολοκυθάς, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Κέφαλος, Χρήστος Ιορδανίδης, Μιχάλης Κυρίτσης, Γιάννης Δημαράς, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Πέτρος Παναγιωταράκος, Θανάσης Πέππας, Ανδρέας Χαϊκάλης, Γουίλι Κέρκλαντ, Ζωγράφος, Ζεγκλέρης, Παρασκεύας
1972-73 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 32
Κώστας Μουρούζης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Ανδρέας Παπαντωνίου, Γιάννης Δημαράς, Ανδρέας Χαϊκάλης, Χάρης Παπάζογλου, Χουσέας, Σίγκας, Μπρούτσος, Μπογδάνος, Πουλίδης, Μιχελής
1973-74 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Κώστας Μουρούζης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Χαϊκάλης, Ανδρέας Παπαντωνίου, Γιάννης Δημαράς, Πουλίδης, Κουμανάκος, Μπογδάνος, Χουσέας
1974-75 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε διοργάνωση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Ρίτσαρντ Ντουξάιρ Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Μέμος Ιωάννου, Κώστας Μπατής, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Σ. Κόντος, Καμπουράκης, Σπηλιόπουλος
1975-76 3η Θέση Δ΄ φάση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Νίκος Μήλας Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Μέμος Ιωάννου, Κώστας Μπατής, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Ανδρέας Χαϊκάλης, Καμπουράκης, Σ. Κόντος
1976-77 Πρωταθλητής Δ΄ φάση Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 16
Κώστας Αναστασάτος Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Κέφαλος, Μέμος Ιωάννου, Κώστας Μπατής, Ανδρέας Παπαντωνίου, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Χαϊκάλης, Σ. Κόντος, Κακογεωργίου, Καμπουράκης, Πετρακάκης
1977-78 2η Θέση Φάση των 4 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 8
Κώστας Αναστασάτος Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Χρήστος Ιορδανίδης, Μέμος Ιωάννου, Χρήστος Κέφαλος, Κώστας Μπατής, Ανδρέας Παπαντωνίου, Χάρης Παπάζογλου, Ανδρέας Χαϊκάλης, Παναγιώτης Κακογεωργίου, Παναγιώτης Πετρακάκης
1978-79 3η Θέση Κυπελλούχος Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 16
Κώστας Πολίτης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Κώστας Μπατής, Ανδρέας Παπαντωνίου, Χάρης Παπάζογλου, Χρήστος Ιορδανίδης, Χρήστος Κέφαλος, Παναγιώτης Σιγάς, Παναγιώτης Κακογεωργίου, Παναγιώτης Πετρακάκης
1979-80 Πρωταθλητής Φάση των 8 Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 8
Κώστας Πολίτης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου, Κυριάκος Βίδας, Κώστας Μπατής, Ανδρέας Παπαντωνίου, Χάρης Παπάζογλου, Γκαρός, Γεωργανάς, Καλογερόπουλος
1980-81 Πρωταθλητής Φάση των 8 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 8
Κώστας Πολίτης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Κυριάκος Βίδας, Μέμος Ιωάννου, Ανδρέας Παπαντωνίου, Κατσίνης, Γκαρός, Γεωργανάς, Καλογερόπουλος, Μεταξάς
1981-82 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Κύπελλο Πρωταθλητριών
6η Θέση
Κώστας Πολίτης Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Κυριάκος Βίδας, Μέμος Ιωάννου, Τόμπσον, Γούλποκ, Κώστας Μπατής, Κατσίνης, Ανδρέας Παπαντωνίου, Γεωργανάς, Βενιέρης, Καλογερόπουλος, Γκαρός, Καρανάσος
1982-83 3η Θέση Κυπελλούχος Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 24
Χρήστος Κέφαλος Απόστολος Κόντος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Κυριάκος Βίδας, Τομ Κάππος, Μανώλης Καλογερόπουλος, Χριστόφορος Καρανάσος
1983-84 Πρωταθλητής Φάση των 4 Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 8
Μιχάλης Κυρίτσης Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Μέμος Ιωάννου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Κυριάκος Βίδας, Γιώργος Σκροπολίθας, Τομ Κάππος, Νίκος Τόλιας, Μανώλης Καλογερόπουλος, Σταμάτης Πολίτης, Παναγιώτης Τσαντίλης, Δημήτρης Σωτηρίου
1984-85 3η Θέση Φιναλίστ Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φάση των 8
Μιχάλης Κυρίτσης Τάκης Κορωναίος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Κυριάκος Βίδας, Μέμος Ιωάννου, Γιώργος Σκροπολίθας, Τομ Κάππος, Αργύρης Παπαπέτρου, Νίκος Τόλιας,Σταμάτης Πολίτης, Παναγιώτης Τσαντίλης, Δημήτρης Σωτηρίου, Δημήτρης Δαβάκης, Χριστόφορος Καρανάσος, Άγγελος Ματζακάκης
1985-86 4η Θέση Κυπελλούχος Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 16
Μιχάλης Κυρίτσης Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Κυριάκος Βίδας, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Μανώλης Πετρουδάκης, Διονύσης Φραγκισκάτος, Νίκος Δαρίβας, Άγγελος Ματζακάκης, Χριστόφορος Καρανάσος, Γρηγόρης Πετράκος
1986-87 5η Θέση Φάση των 32 Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 32
Κώστας Μουρούζης Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Τάκης Κορωναίος, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Κώστας Μίσσας, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Διονύσης Φραγκισκάτος, Μανώλης Πετρουδάκης
1987-88 5η Θέση Φάση των 16 Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 32
Ρίτσαρντ Ντουξάιρ Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Τάκης Κορωναίος, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Κώστας Μίσσας, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Διονύσης Φραγκισκάτος
1988-89 3η Θέση Φάση των 4 Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 16
Μιχάλης Κυρίτσης Έντγκαρ Τζόουνς, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Τάκης Κορωναίος, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Διονύσης Φραγκισκάτος
1989-90 5η Θέση Φάση των 8 Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 64
Χρήστος Ιορδανίδης Έντγκαρ Τζόουνς, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μέμος Ιωάννου, Τάκης Κορωναίος, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Αργύρης Πεδουλάκης, Δημήτρης Δημακόπουλος, Διονύσης Φραγκισκάτος
1990-91 7η Θέση Φάση των 4 Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 16
Χρήστος Ιορδανίδης Αντόνιο Ντέιβις, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Γιώργος Σκροπολίθας, Αργύρης Πεδουλάκης, Αργύρης Παπαπέτρου, Δημήτρης Δημακόπουλος, Γουέην Γίαργουντ, Ντίνος Καλαμπάκος, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Μπράιαν Πλακουράκης
1991-92 8η Θέση Φάση των 4 Κύπελλο Κόρατς
Φάση των 16
Ζέλικο Παβλίσεβιτς Αντόνιο Ντέιβις, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Χρήστος Μυριούνης, Μηνάς Γκέκος, Ντέιβιντ Στεργάκος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιώργος Σκροπολίθας, Αργύρης Πεδουλάκης, Ντίνος Καλαμπάκος Γιάννης Γεωργικόπουλος, Γκρεγκ Οικονόμου, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Σκοτ Ροθ
1992-93 2η Θέση Κυπελλούχος Δε συμμετείχε Ζέλικο Παβλίσεβιτς Νίκος Γκάλης, Άριαν Κόμαζετς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τιτ Σοκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Χρήστος Μυριούνης, Αργύρης Παπαπέτρου, Γιάννης Γεωργικόπουλος
1993-94 3η Θέση Φάση των 16 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
3η Θέση
Κώστας Πολίτης Νίκος Γκάλης, Αλεξάντερ Βολκώφ, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τιτ Σοκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Χρήστος Μυριούνης, Κώστας Παταβούκας, Γιάννης Παπαγιάννης, Γιάννης Γεωργικόπουλος, Μηνάς Γκέκος, Άιβαρ Κούσμα, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Διονύσης Κουρλής
1994-95 2η Θέση Φάση των 16 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
3η Θέση
Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Τιτ Σοκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Χρήστος Μυριούνης, Κώστας Παταβούκας, Γιάννης Παπαγιάννης, Γιάννης Γεωργικόπουλος, Άιβαρ Κούσμα, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Διονύσης Κουρλής
1995-96 2η Θέση Κυπελλούχος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Πρωταθλητής
Μπόζινταρ Μάλκοβιτς Ντομινίκ Γουίλκινς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Κώστας Παταβούκας, Τζον Κόρφας, Τζαννής Σταυρακόπουλος, Μίροσλαβ Πετσάρσκι, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Χρήστος Μυριούνης
1996-97 5η Θέση 4η Θέση Διηπειρωτικό Κύπελλο Κυπελλούχος Μπόζινταρ Μάλκοβιτς Μιχάλης Κυρίτσης Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Μπάιρον Ντίνκινς, Μίκαελ Κοχ, Τζον Κόρφας, Μαρτσέλο Νικόλα, Ούγκο Σκονοκίνι, Φεράν Μαρτίνεζ, Τζούλιους Νουόσου, Τζον Αμίτσι, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Γιάννης Γεωργικόπουλος, Τζον Σάλεϊ, Σάσα Μάρκοβιτς, Λεωνίδας Σκούταρης
Ευρωλίγκα Φάση των 8
1997-98 Πρωταθλητής 4η Θέση Ευρωκύπελλο
Φάση των 4
Λευτέρης Σούμποτιτς Ντίνο Ράτζα, Μπάιρον Σκοτ, Φάνης Χριστοδούλου, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Αντώνης Φώτσης, Μίκαελ Κοχ, Φεράν Μαρτίνεζ, Κώστας Παταβούκας, Σάσα Χούπμαν, Γιώργος Καλαϊτζής, Τζώνυ Μπραντς, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Βαγγέλης Βουρτζούμης
1998-99 Πρωταθλητής Φάση των 8 Ευρωλίγκα
Φάση των 16
Λευτέρης Σούμποτιτς Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ντίνο Ράτζα, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Φερνάντο Τζεντίλε, Μίκαελ Κοχ, Κώστας Παταβούκας, Νίκος Μπουντούρης, Πάτρικ Μπερκ, Σάσα Χούπμαν, Γιώργος Καλαϊτζής, Κώστας Μάγλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Αλέξανδρος Ανθής
1999-00 Πρωταθλητής Φιναλίστ Ευρωλίγκα
Πρωταθλητής
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Τζόνι Ρότζερς, Όντεντ Κάτας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Αντώνης Φώτσης, Φερνάντο Τζεντίλε, Νίκος Μπουντούρης, Πάτρικ Μπερκ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης
2000-01 Πρωταθλητής Φιναλίστ Σουπρολίγκα
Φιναλίστ
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Τζόνι Ρότζερς, Πάτρικ Μπερκ, Αντώνης Φώτσης, Φερνάντο Τζεντίλε, Γιώργος Καλαϊτζής, Όντεντ Κάτας, Μίκαελ Κοχ, Ντάριλ Μίντλετον, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Γιάννης Ροδόστογλου, Μάριος Βουλγαρίδης
2001-02 3η Θέση 3η Θέση Ευρωλίγκα
Πρωταθλητής
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Τζόνι Ρότζερς, Ντάριλ Μίντλετον, Γιώργος Καλαϊτζής, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Πέπε Σάντσεζ, Γιάννης Σιούτης, Γιώργος Μπαλογιάννης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Ρόντνεϊ Μπιούφορντ, Χρήστος Βιδάλης, Μιχάλης Σβωρόνος, Σεραφείμ Θέος, Κόρεϊ Αλμπάνο
2002-03 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Φάση των 8
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Γιάκα Λάκοβιτς, Άριελ Μακντόναλντ, Ντάριλ Μίντλετον, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Κώστας Τσαρτσαρής, Γιώργος Μπαλογιάννης, Γιώργος Καλαϊτζής, Αντώνης Φώτσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Ρόντεϊ Μπιούφορντ, Ζούριτσα Ζούζα, Χρήστος Βιδάλης, Ιμπραήμ Κουτλουάι
2003-04 Πρωταθλητής Φάση των 16 Ευρωλίγκα
Φάση των 16
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ντάριλ Μίντλετον, Μάικλ Μπατίστ, Άριελ Μακντόναλντ, Γιάκα Λάκοβιτς, Νίκος Χατζηβρέττας, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Γιώργος Καλαϊτζής, Ντούσαν Σάκοτα, Γιώργος Μασλαρινός, Αρτέμης Κούβαρης, Χάρις Μουγεζίνοβιτς
2004-05 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
3η Θέση
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιάκα Λάκοβιτς, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Βλάντο Σκεπάνοβιτς, Νίκος Χατζηβρέττας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μάικλ Μπατίστ, Κώστας Τσαρτσαρής, Λόνι Μπάξτερ, Ντάριλ Μίντλετον, Πάτρικ Φέμερλιγκ, Ντούσαν Σάκοτα, Βασίλης Ξανθόπουλος
2005-06 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Φάση των 8
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιάκα Λάκοβιτς, Βασίλης Σπανούλης, Βλάντο Σκεπάνοβιτς, Νίκος Χατζηβρέττας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Ντούσαν Σάκοτα, Μάικλ Μπατίστ, Κώστας Τσαρτσαρής, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Πάτρικ Φέμερλιγκ, Μπράντον Χάντερ
2006-07 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Πρωταθλητής
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Σάνι Μπετσίροβιτς, Μάικλ Μπατίστ, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Τόνι Ντελκ, Δημήτρης Παπανικολάου, Βασίλης Ξανθόπουλος, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ντούσαν Σάκοτα, Μίλος Βούγιανιτς, Ρομπέρτας Γιαβτόκας
2007-08 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Φάση των 16
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Φραγκίσκος Αλβέρτης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Μάικλ Μπατίστ, Κώστας Τσαρτσαρής, Σάνι Μπετσίροβιτς, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κένεντι Ουίνστον, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Στράτος Περπέρογλου, Νίκολα Πρκάτσιν, Άντρια Ζίζιτς, Άρης Ταταρούνης
2008-09 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Πρωταθλητής
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Νίκολα Πέκοβιτς, Στράτος Περπέρογλου, Μάικλ Μπατίστ, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Ντρου Νίκολας, Κώστας Τσαρτσαρής, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ντούσαν Κέτσμαν, Ντούσαν Σάκοτα, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Δημήτρης Βεργίνης
2009-10 Πρωταθλητής Φιναλίστ Ευρωλίγκα
Φάση των 16
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Νίκολα Πέκοβιτς, Στράτος Περπέρογλου, Μάικλ Μπατίστ, Μιλένκο Τέπιτς, Αντώνης Φώτσης, Ντρου Νίκολας, Νικ Καλάθης, Κώστας Τσαρτσαρής, Γκιόργκι Σερμαντίνι, Γιούριτσα Γκόλεματς, Μάρκους Χάισλιπ, Δημήτρης Βεργίνης, Γιώργος Μπόγρης
2010-11 Πρωταθλητής Φιναλίστ Ευρωλίγκα
Πρωταθλητής
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Μάικ Μπατίστ, Δημήτρης Διαμαντίδης, Στράτος Περπέρογλου, Ντρου Νίκολας, Νικ Καλάθης, Μιλένκο Τέπιτς, Γιώργος Μπόγρης, Ρομέιν Σάτο, Άλεκς Μάριτς, Κώστας Καϊμακόγλου, Ίαν Βουγιούκας, Φώτης Ζούμπος, Γιάννης Καραμαλέγκος
2011-12 2η Θέση Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
4η Θέση
Ζέλικο Ομπράντοβιτς Στίβεν Σμιθ, Κώστας Τσαρτσαρής, Μάικ Μπατίστ, Δημήτρης Διαμαντίδης, Στράτος Περπέρογλου, Ντέιβιντ Λόγκαν, Αλέξης Κυρίτσης, Νικ Καλάθης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Πατ Καλάθης, Ρομέιν Σάτο, Άλεκς Μάριτς, Κώστας Καϊμακόγλου, Ίαν Βουγιούκας, Φώτης Ζούμπος, Γιάννης Καραμαλέγκος
2012-13 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Φάση των 8
Αργύρης Πεδουλάκης Χάρης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Διαμαντίδης, Μάικλ Μπράμος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γάιος Σκορδίλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Τσαρτσαρής, Τζέιμς Γκιστ, Ρίτσαρντ Τόμας Γκουίν, Ραμέλ Κάρι, Στεφάν Λάσμε, Γιόνας Ματσιούλις, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Γιώργος Διαμαντάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χίλτον Άρμστρονγκ, Τζέισον Καπόνο, Ντέργουην Κίτσεν, Μάρκους Μπανκς, Άντι Πάνκο
2013-14 - Κυπελλούχος Ευρωλίγκα
Φάση των 8
Αργύρης Πεδουλάκης Φραγκίσκος Αλβέρτης Γιώργος Αποστολίδης, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Μάικλ Μπράμος, Νίκος Παππάς, Αντώνης Φώτσης, Τζέιμς Γκιστ, Ραμέλ Κάρι, Στεφάν Λάσμε, Γιόνας Ματσιούλις, Μάικ Μπατίστ, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Σανγκ Πινγκ, Ζακ Ράιτ, Γιώργος Διαμαντάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γάιος Σκορδίλης

Η πορεία στην Α' και Α1 εθνική συνοπτικά

Ο Παναθηναϊκός είναι η μία από τις δύο ομάδες που δεν έχουν απουσιάσει από καμία διοργάνωση του πρωταθλήματος Α' και Α1 κατηγορίας, από την θέσπισή της την περίοδο 1963–64. Από τις 48 αυτές διοργανώσεις, ήταν μέσα στην πρώτη τετράδα της τελικής κατάταξης 42 φορές.

Η χειρότερη θέση που κατέκτησε ήταν η 8η την περίοδο 1991-92. Η μέτρια αυτή θέση (η οποία σε σημαντικό βαθμό επηρεάστηκε κι από ένα μηδενισμό σε αγώνα με τον Πανιώνιο, μηδενισμός ο οποίος μεταφέρθηκε και στη διαδικασία των play off), σήμανε και τη μοναδική φορά από την περίοδο 1967–68 που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο, χάνοντας την ευκαιρία για ένα σερί 46 συνεχών συμμετοχών (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012–13).

Θ. 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4
5 5 5 5
6 6
7 7
8 8
9
10
11
12
13
14

Διακεκριμένοι αθλητές

Πρώτοι σε συμμετοχές, πόντους και ριμπάουντς στην Α1

  • * Εν ενεργεία παίχτης.
  • Τελευταία ενημέρωση: 21.06.2011.
Θέση Παίχτης Συμμετοχές
1 Φραγκίσκος Αλβέρτης 525
2 Κώστας Τσαρτσαρής 288
3 Μάικ Μπατίστ* 258
4 Νίκος Οικονόμου 243
5 Δημήτρης Διαμαντίδης* 235
6 Γιώργος Καλαϊτζής 221
7 Αντώνης Φώτσης* 215
8 Νίκος Χατζηβρέττας 204
9 Αργύρης Παπαπέτρου 169
Θέση Παίχτης Πόντοι
1 Φραγκίσκος Αλβέρτης 4.698
2 Μάικ Μπατίστ* 2.648
3 Ντέγιαν Μποντιρόγκα 2.285
4 Νίκος Οικονόμου 2.207
5 Λιβέρης Ανδρίτσος 2.088
6 Κώστας Τσαρτσαρής 2.011
7 Δημήτρης Διαμαντίδης* 2.002
8 Αντώνης Φώτσης* 1.639
9 Γιάκα Λάκοβιτς 1.596
10 Νίκος Γκάλης 1.586
11 Νίκος Χατζηβρέττας 1.507
12 Στόγιαν Βράνκοβιτς 1.497
Θέση Παίχτης Ριμπάουντς
1 Στόγιαν Βράνκοβιτς 1.871
2 Μάικ Μπατίστ* 1.406
3 Φραγκίσκος Αλβέρτης 1.399
4 Κώστας Τσαρτσαρής 1.181
5 Δημήτρης Διαμαντίδης* 0931
6 Αντώνης Φώτσης* 0895


Ρόστερ

Λίστα Καλαθοσφαιριστών

Νο Παίκτης
Πόιντ Γκάρντ
Γιώργος Αποστολίδης
13 Δημήτρης Διαμαντίδης
10 Ρόκο Λένι Ούκιτς
Σούτινγκ Γκάρντ
15 Νίκος Παππάς
6 Μάικλ Μπράμος
7 Ραμέλ Κάρι
Ζακ Ράιτ
Σμολ Φόργουορντ
18 Γιόνας Ματσιούλις
16 Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς
21 Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Πάουερ Φόργουορντ
14 Τζέιμς Γκιστ
9 Αντώνης Φώτσης
12 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
Σέντερ
11 Στέφαν Λάσμε
8 Μάικ Μπατίστ
17 Σανγκ Πινγκ
22 Γιώργος Διαμαντάκος
Προπονητής
C Φραγκίσκος Αλβέρτης

Ενημέρωση: 8 Μαρτίου 2014

Στοιχεία Καλαθοσφαιριστών

Αριθμός Παίκτης Θέση Ύψος(m) Βάρος(kg) Ημ. Γέννησης
13 Δημήτρης Διαμαντίδης Πλέι μέικερ 1.96 89 06/05/1980
10 Ρόκο Λένι Ούκιτς Πλέι μέικερ 1.96 86 05/12/1984
7 Ραμέλ Κάρι Πλέι μέικερ 1.92 91 17/04/1980
Ζακ Ράιτ 1.88 86 05/02/1985
6 Μάικλ Μπράμος Σούτινγκ γκαρντ 1.98 102 27/05/1987
15 Νίκος Παππάς Σούτινγκ γκαρντ 1.95 98 11/07/1990
Γιώργος Αποστολίδης Σούτινγκ γκαρντ 2.00 22/06/1984
18 Γιόνας Ματσιούλις Σμολ φόργουορντ 2.00 107 10/02/1985
16 Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς Σμολ φόργουορντ 2.02 100 04/03/1990
21 Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Σμολ φόργουορντ 2.02 107 06/01/1997
14 Τζέιμς Γκιστ Πάουερ φόργουορντ 2.06 107 26/08/1986
9 Αντώνης Φώτσης Πάουερ φόργουορντ 2.09 113 01/04/1981
12 Λουκάς Μαυροκεφαλίδης Πάουερ φόργουορντ 2.10 112 25/07/1984
11 Στέφαν Λάσμε Σέντερ 2.03 98 17/12/1982
8 Μάικ Μπατίστ Σέντερ 2.04 111 21/11/1977
22 Γιώργος Διαμαντάκος Σέντερ 2.14 117 14/01/1995
17 Σανγκ Πινγκ Σέντερ 2.09 109 23/12/1984

Διάγραμμα Ομάδας

Θέση Βασικός Αναπληρωματικός Αναπληρωματικός Εφεδρικός
Σέντερ Στέφαν Λάσμε Μάικ Μπατίστ Γιώργος Διαμαντάκος
Πάουερ φόργουορντ Τζέιμς Γκιστ Αντώνης Φώτσης Λουκάς Μαυροκεφαλίδης Σανγκ Πινγκ
Σμολ φόργουορντ Γιόνας Ματσιούλις Μάικλ Μπράμος Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Σούτινγκ γκαρντ Ρόκο Λένι Ούκιτς Ραμέλ Κάρι Ζακ Ραιτ Γιώργος Αποστολίδης
Πόιντ γκαρντ Δημήτρης Διαμαντίδης Νίκος Παππάς

Πηγές

  • 100 Χρόνια Παναθηναϊκός - Η Ιστορία 1908-2008, Εκδόσεις Λιβάνη, 2008
  • 100 Χρόνια, Επετειακή έκδοση του GOAL NEWS, 2008
  • Glory Days - Τα χρυσά χρόνια 1992 - 2007, ΚΑΕ Παναθηναϊκός, 2007
  • 100 χρόνια Μπάσκετ 1891-1991, Περιοδικό Τρίποντο, 1991
  • Για Πάντα Πρωταθλητές, Εκδόσεις ΣΚΑΪ Βιβλίο, 2009

Παραπομπές

  1. «Ιστορία τμήματος καλαθοσφαίρισης Παναθηναϊκού 1937-1950». Ιστότοπος leoforos.gr. 3 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Παναθηναϊκός Α.Ο. της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).