Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Νέα σελίδα: Ο '''Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης''' (1806-1868) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στη [...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης''' ([[1806]]-[[1868]]) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός.
Ο '''Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης''' ([[1806]]-[[1868]]) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός.


Γεννήθηκε στη [[Ζάκυνθος|Ζάκυνθο]] και ήταν γιός του [[Θεόδωρος Κολοκοτρώνης|Θεόδωρου Κολοκοτρώνη]] και της Αικατερίνης Καρούσου. Σε πολύ μικρή ηλικία πολέμησε μαζί με τον πατέρα του σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις στη [[Πελοπόννησος|Πελοπόννησο]] γι'αυτο και απέκτησε το παρωνύμιο ''«Γενναίος»''. Την περίοδο του εμφυλίου συνελλήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα του. Το [[1830]] έγινε συνταγματάρχης και την περίοδο της Αντιβασιλείας φυλακίστηκε. Με την άνοδο του [Όθων|Όθωνα]] στην εξουσία, ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης διορίστηκε υπασπιστής του και έγινε υποστράτηγος. Διορίστηκε γερουσιαστής χωρίς όμως να αποχωρήσει απο τον στρατό. Το [[1852]] κατέστειλε με επιτυχία την εξέγερση του [[Χριστόφορος Παπουλάκος|Παπουλάκου]] στην [[Μάνη]] και το [[1862]] κατέπνιξε την ανταρσία του Ναυπλίου. Τον Μάϊο του [[1862]] ανέλαβε πρωθυπουργός διατηρώντας για τον ευατό του το υπουργείο εσωτερικών αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό εξαιτίας της έξωσης του Όθωνα. Το [[1863]] επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αποσύρθηκε οριστικά απο την πολιτική. Το [[1866]] δέχτηκε να εκπροσωπήσει τον [[Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας|Γεώργιο Α΄]] στους γάμους του διαδόχου της [[Ρωσία|Ρωσίας]].
Γεννήθηκε στη [[Ζάκυνθος|Ζάκυνθο]] και ήταν γιός του [[Θεόδωρος Κολοκοτρώνης|Θεόδωρου Κολοκοτρώνη]] και της Αικατερίνης Καρούσου. Σε πολύ μικρή ηλικία πολέμησε μαζί με τον πατέρα του σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις στη [[Πελοπόννησος|Πελοπόννησο]] γι'αυτο και απέκτησε το παρωνύμιο ''«Γενναίος»''. Την περίοδο του εμφυλίου συνελλήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα του. Το [[1830]] έγινε συνταγματάρχης και την περίοδο της Αντιβασιλείας φυλακίστηκε. Με την άνοδο του [[Όθων|Όθωνα]] στην εξουσία, ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης διορίστηκε υπασπιστής του και έγινε υποστράτηγος. Διορίστηκε γερουσιαστής χωρίς όμως να αποχωρήσει απο τον στρατό. Το [[1852]] κατέστειλε με επιτυχία την εξέγερση του [[Χριστόφορος Παπουλάκος|Παπουλάκου]] στην [[Μάνη]] και το [[1862]] κατέπνιξε την ανταρσία του [[Ναύπλιο|Ναυπλίου]]. Τον Μάϊο του [[1862]] ανέλαβε πρωθυπουργός διατηρώντας για τον ευατό του το υπουργείο εσωτερικών αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό εξαιτίας της έξωσης του Όθωνα. Το [[1863]] επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αποσύρθηκε οριστικά απο την πολιτική. Το [[1866]] δέχτηκε να εκπροσωπήσει τον [[Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας|Γεώργιο Α΄]] στους γάμους του διαδόχου της [[Ρωσία|Ρωσίας]].


Απεβίωσε απο ανίατη ασθένεια στις 23 Μαΐου του [[1868]]. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το [[Σούλι]] και απέκτησε μαζί της δύο γιους τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.
Απεβίωσε απο ανίατη ασθένεια στις 23 Μαΐου του [[1868]]. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το [[Σούλι]] και απέκτησε μαζί της δύο γιους τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.

Έκδοση από την 19:26, 10 Απριλίου 2007

Ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης (1806-1868) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και ήταν γιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Αικατερίνης Καρούσου. Σε πολύ μικρή ηλικία πολέμησε μαζί με τον πατέρα του σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις στη Πελοπόννησο γι'αυτο και απέκτησε το παρωνύμιο «Γενναίος». Την περίοδο του εμφυλίου συνελλήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα του. Το 1830 έγινε συνταγματάρχης και την περίοδο της Αντιβασιλείας φυλακίστηκε. Με την άνοδο του Όθωνα στην εξουσία, ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης διορίστηκε υπασπιστής του και έγινε υποστράτηγος. Διορίστηκε γερουσιαστής χωρίς όμως να αποχωρήσει απο τον στρατό. Το 1852 κατέστειλε με επιτυχία την εξέγερση του Παπουλάκου στην Μάνη και το 1862 κατέπνιξε την ανταρσία του Ναυπλίου. Τον Μάϊο του 1862 ανέλαβε πρωθυπουργός διατηρώντας για τον ευατό του το υπουργείο εσωτερικών αλλά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό εξαιτίας της έξωσης του Όθωνα. Το 1863 επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αποσύρθηκε οριστικά απο την πολιτική. Το 1866 δέχτηκε να εκπροσωπήσει τον Γεώργιο Α΄ στους γάμους του διαδόχου της Ρωσίας.

Απεβίωσε απο ανίατη ασθένεια στις 23 Μαΐου του 1868. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιους τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.