Smart Roadster: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες αυτοκινήτου
{{Πληροφορίες αυτοκινήτου
| image = [[Αρχείο:Smart.roadster.arp.750pix.jpg|300px]] ''Smart Roadster''
| image = [[Αρχείο:Smart.roadster.arp.750pix.jpg|300px]] ''Smart Roadster R 452''
| name = Smart Roadster
| name = Smart Roadster
| manufacturer = [[Smart (αυτοκινητοβιομηχανία)|Smart]]
| manufacturer = [[Smart (αυτοκινητοβιομηχανία)|Smart]]

Έκδοση από την 23:12, 28 Μαρτίου 2014

Smart Roadster
Smart Roadster R 452
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςSmart
Μητρική εταιρείαMercedes-Benz
ΠαραγωγήΑπρίλιος 2003 — Νοέμβριος 2005[1]
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜικρό roadster
Αμάξωμα2-πορτο, 2-θέσιο roadster
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας πίσω, πίσω κίνηση
Σχετική εξέλιξηSmart Fortwo πρώτης γενιάς
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας698 cm³ turbo I3 βενζίνης
Μετάδοση6-τάχυτο αυτόματο / ημι-αυτόματο κιβώτιο
Χωρητικότητα καυσίμου35 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.360 χιλιοστά
Μήκος3.427 χιλιοστά
Πλάτος1.615 χιλιοστά
Ύψος1.192 χιλιοστά
Κενό Βάρος790 - 810 κιλά

Το Smart Roadster ήταν ένα 2-θέσιο σπορ αυτοκίνητο, που παρήχθη από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Smart, από τον Απρίλιο του 2003 έως τον Νοέμβριο του 2005. Το μοντέλο γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία, ιδίως στο νεανικό κοινό, αλλά ένα πρόβλημα στεγανότητας και το επακόλουθο υψηλό κόστος εργοστασιακής επισκευής οδήγησαν στην πρόωρη διακοπή του. Συνολικά κατασκευάστηκαν 43.091 αντίτυπα σειράς Roadster στα μόλις 2,5 έτη παραγωγής του.

Εξέλιξη και παρουσίαση

Κατά την έναρξη των πωλήσεων του 2-θέσιου Smart City-Coupé (το 2004 μετονομάστηκε σε Smart Fortwo) τον Οκτώβριο του 1998, η αγορά αντέδρασε κάπως διστακτικά και οι αρχικές πωλήσεις του πρώτου μοντέλου της νέας τότε αυτοκινητοβιομηχανίας Smart ήταν εμφανώς κατώτερες των προσδοκιών. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αναζήτησε επειγόντως τρόπους να επεκτείνει την παλέτα της και με άλλα μοντέλα. Η πρώτη λύση που προκρίθηκε, ήταν η δημιουργία ενός μικρού πισωκίνητου σπορ αυτοκινήτου, καθώς έγινε αντιληπτό ότι το εξαιρετικά ισχυρό σασί του City-Coupé μπορούσε άμεσα να αποτελέσει τη βάση για κάτι τέτοιο, χωρίς να χρειαστεί η εξέλιξη ενός νέου πλαισίου. Αντιθέτως, η δημιουργία ενός 4-θέσιου μοντέλου θα απαιτούσε πολύ περισσότερα κονδύλια, τα οποία η Smart δεν μπορούσε τότε να διαθέσει, λόγω της αρνητικής οικονομικής της κατάστασης.

Smart Roadster

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1999, είχαν σχεδιαστεί τα πρώτα μοντέλα σε κλίμακα 1/4 και οι μηχανικοί της Smart ξεκίνησαν το πρότζεκτ της δημιουργίας ενός μικρού σπορ αυτοκινήτου, που θα μοιραζόταν κινητήρα και κιβώτιο ταχυτήτων με το City-Coupé, διατηρώντας επίσης και τη διάταξη «κινητήρας πίσω, πίσω κίνηση» και χρησιμοποιώντας την ίδια πλατφόρμα, αλλά με μακρύτερο μεταξόνιο. Παράλληλα, έως τις αρχές του 2000 οι πωλήσεις του City-Coupé είχαν αρχίσει τελικώς να ανεβαίνουν, ενώ τον Μάρτιο του 2000 προστέθηκε η ανοιχτή έκδοση καμπριολέ, η λεγόμενη τότε Smart City-Cabrio. Όλα αυτά βελτίωσαν τα οικονομικά της εταιρείας και την βοήθησαν να επιταχύνει το πρότζεκτ.

Το αρχικό δοκιμαστικό πρωτότυπο αυτοκίνητο (concept car) παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2000. Η τελική έκδοση παραγωγής, τόσο του Roadster όσο και του Roadster Coupé, αποκαλύφθηκε επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2002, ενώ τότε ξεκίνησαν και οι παραγγελίες, με τις πρώτες παραδόσεις να λαμβάνουν χώρα την άνοιξη του 2003.

Εκδοχές αμαξώματος

Smart Roadster Coupé

Το μοντέλο βασίστηκε στο σασί του Smart Fortwo πρώτης γενιάς, αλλά με μακρύτερο μεταξόνιο και συγκεκριμένα σε μία επιμηκυμένη και χαμηλότερη εκδοχή του κεντρικού κλωβού ασφαλείας του Fortwo, γνωστός ως το πλαίσιο Tridion («Tρίντιον»). Ως αποτέλεσμα, το συνολικό μήκος του Roadster έφτανε τα 3,43 μέτρα, έναντι μόλις 2,50 της πρώτης γενιάς του Fortwo και το ύψος του ήταν μόλις 1,19 μέτρα, έναντι 1,51 του Fortwo.

Smart Roadster Coupé του 2004

Κυκλοφόρησε σε δύο σχεδιαστικές εκδοχές: το Smart Roadster (R 452) και το Smart Roadster Coupé (C 452). Η διαφορά τους εντοπιζόταν μόνο στο πίσω παρμπρίζ, με το Coupé να προσθέτει ένα πίσω κάλυμμα από γυαλί, βελτιώνοντας και την αεροδυναμική, ενώ αντιθέτως οι εξωτερικές τους διαστάσεις ήταν ακριβώς οι ίδιες. Και τα δύο μπορούσαν να παραγγελθούν είτε με αφαιρούμενη οροφή targa, είτε ως convertible, με ηλεκτρική υφασμάτινη οροφή. Η αισθητική τους απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, καθώς συνδύαζε μία δυναμική και φουτουριστική εμφάνιση, με έντονα ρετρό στοιχεία από τα βρετανικά roadsters της δεκαετίας του 1960, όπως τα Triumph Spitfire και MG MGB.

Και οι δύο εκδοχές του ήταν μοναδικές στην αγορά, καθώς ήταν πολύ μικρότερες από άλλα παρόμοια μοντέλα, όπως τα Toyota MR2, Mazda MX-5, Fiat Barchetta και MG TF, προσφέροντας όμως αντίστοιχες επιδόσεις και πρακτικότητα, ενώ ήταν και πολύ πιο οικονομικά, με μέση κατανάλωση της τάξεως των 5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα.

Χρωματισμοί

Το ταμπλό του προηγούμενου Roadster Coupé του 2004

Μία ξεχωριστή ιδιότητα του Smart Roadster, όπως και όλων των μοντέλων της Smart, είναι τα έγχρωμα εξωτερικά πάνελ (body panels). Αποτελούνται από θερμοπλαστικά υλικά, ανακυκλώνονται πλήρως, διαθέτουν ελαστικότητα για να μην παραμορφώνονται σε προσκρούσεις με μικρή ταχύτητα, ενώ είναι και εναλλάξιμα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης του Smart το επιθυμήσει, μπορεί να αλλάξει χρώμα στο αυτοκίνητό του εύκολα, αντκαθιστώντας τα αυθημερόν και με σχετικά μικρό κόστος. Πολλοί ιδιοκτήτες Smart Roadster μάλιστα έχουν προβεί στη βαφή των body panels με άκρως εντυπωσιακούς και ευφάνταστους συνδυσμούς χρωμάτων και αποχρώσεων, αν και στατιστικώς λιγότερο συχνά από τους ιδιοκτήτες Smart Fortwo.

Smart Roadster του 2003 στην Πορτογαλία, με μαύρο κλωβό Tridion και κόκκινα εξωτερικά πάνελ.

Όπως και σε όλα τα Smart Fortwo, επίσης και στο Roadster ο κλωβός ασφαλείας Tridion φέρει εργοστασιακή βαφή αποκλειστικά σε μαύρο ή ασημί χρώμα. Σε πολλές χώρες μάλιστα, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ο επίσημος χρωματισμός που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του Smart είναι αυτός του κλωβού ασφαλείας Tridion. Αυτό προσφέρει στα μοντέλα της Smart το πρακτικό πλεονέκτημα ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να αλλάξει χρώμα αμαξώματος χωρίς να εμπλακεί στη διαδικασία αλλαγής της άδειας κυκλοφορίας.

Αντίθετα με το σαλόνι του Smart Fortwo, που ήδη από την πρώτη γενιά του προσφερόταν σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό χρωματισμών και αυτό ισχύει και σήμερα, ο υποψήφιος αγοραστής του Smart Roadster μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μόνο εσωτερικά χρώματα: σκούρο γκρι (με το οποίο κυκλοφόρησαν τα περισσότερα) ή διχρωμία στο σαλόνι, με κόκκινα καθίσματα και κόκκινες πινελιές σε κάποια ακόμα σημεία και σκούρο γκρι στις άλλες επιφάνειες.

Κινητήρες

Η διπλή κεντρική εξάτμιση των Smart Roadster Brabus, σε ένα Smart Roadster Coupé Brabus.

Ο κινητήρας όλων των Smart Roadster ήταν ένας αλουμινένιος 3-κύλινδρος σε σειρά (Ι3) κυβισμού 698 cm³, με turbo, που είχε προέλθει από το Smart Fortwo. Κατά το λανσάρισμα, στις 11 Απριλίου 2003 απέδιδε 82 hp (60 kW) στις 5.250 σ.α.λ. Στις 26 Μαΐου, λανσαρίστηκε μία ακόμα έκδοση, με τον ίδιο κινητήρα, αλλά με ρύθμιση της ισχύος στους 62 hp (45 kW) στις 5.250 σ.α.λ. (δεν συνδυάστηκε ποτέ με το Roadster Coupé). Toν Μάρτιο του 2004, προστέθηκε η έκδοση Smart Roadster Brabus, με ρύθμιση της ισχύος στους 101 hp (74 kW) στις 5.250 σ.α.λ.[2]

Όπως και στο Smart Fortwo, ο κινητήρας ήταν στο πίσω μέρος του αμαξώματος και το μοντέλο ήταν επίσης πισωκίνητο, έχοντας έτσι και αυτό τη διάταξη «όλα πίσω». Αντίθετα όμως με το Fortwo, δεν υπήρξε ηλεκτρονικός κόφτης της τελικής ταχύτητας σε καμία από τις εκδοχές ισχύος του Smart Roadster.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είχε προέλθει επίσης από το Smart Fortwo και ήταν το γνωστό 6-τάχυτο αυτόματο και ημι-αυτόματο. H λειτουργία του σειριακού κιβωτίου ήταν βελτιωμένη ως προς το Fortwo, ενώ προσέφερε και έξτρα δυνατότητα αλλαγών από χειριστήρια στο τιμόνι.

Εμπορική απήχηση και λόγοι διακοπής

Το σαλόνι του Smart Roadster.

Τόσο το Smart Roadster (R 452), όσο και το Smart Roadster Coupé (C 452), γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία, ιδίως στο νεανικό αγοραστικό κοινό, καθώς ενώ η παραγωγή τους είχε προγραμματιστεί στα 8.000 - 10.000 αντίτυπα το χρόνο, οι πωλήσεις του πρώτου έτους έφτασαν σχεδόν το διπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν μία πολύμηνη λίστα αναμονής σε ορισμένες χώρες και ένας άκρως φανατικός κύκλος ιδιοκτητών σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι το έχουν οδηγήσει, έχουν κυριολεκτικά δεθεί με το μοντέλο και δύσκολα το αντικαθιστούν με άλλο, καθώς θεωρείται ένα γνήσιο «driver's car» και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά οικονομικό και συνδυάζει φουτουριστική και ρετρό αισθητική εμφάνιση, μαζί και με έντονη προσωπικότητα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του μοντέλου είναι το χαμηλό του κόστος συντήρησης.

Smart Roadster Coupé convertible.

Ωστόσο, σε μερικά από τα αντίτυπα των πρώτων 12 - 15 μηνών, εμφανίστηκε ένα πρόβλημα στεγανότητας, με αποτέλεσμα υπό ισχυρή βροχόπτωση να στάζουν στα καθίσματα, στις πόρτες και στον χώρο των πεντάλ. Η Smart προέβη τότε σε άμεση βελτίωση στα στεγανοποιητικά λαστιχάκια γύρω από τις πόρτες, την οροφή και τους καθρέπτες, ενώ και όσα είχαν ήδη κυκλοφορήσει, ανακλήθηκαν και επισκευάστηκαν στα πλαίσια της επίσημης εγγύησης. Όσα Smart Roadster διατέθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2004, είχαν βελτιωθεί κατά πολύ και όλα τα αντίτυπα του 2005 ήταν εμφανώς ακόμα πιο προσεγμένα. Τελικώς όμως, η παραγωγή τους διακόπηκε πρόωρα και άδοξα στις 4 Νοεμβρίου 2005, λόγω του καταστροφικά υψηλού κόστους της εργοστασιακής επισκευής, που έφτασε κατά μέσον όρο τα 3.000 € ανά όχημα. Ως αποτέλεσμα, αν και εμπορικώς ήταν μία μεγάλη επιτυχία, το Smart Roadster προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στην εταιρεία και επιδείνωσε περαιτέρω τις τότε οικονομικές δυσκολίες της Smart.

Από την άλλη, ο μικρός κύκλος ζωής του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, σε συνδυασμό και με το φανατικό του κοινό, έχουν κάνει σήμερα τα Roadster και Roadster Coupé περιζήτητα, σχεδόν θρυλικά, ενώ αναμένεται στο μέλλον να γίνουν άκρως συλλεκτικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Smart Roadster Coupé Brabus / εμπρός.
Smart Roadster Coupé Brabus / πίσω.
62 hp 82 hp 101 hp Brabus
Παραγωγή 05/2003–11/2005 04/2003–11/2005 03/2004–02/2005
Κινητήρας 3-κύλινδρος σε σειρά, βενζίνης
Τροφοδοσία Turbo
Κυβισμός 698 cm³
Ισχύς 45 kW (62 hp)
στις 5.250 rpm
60 kW (82 hp)
στις 5.250 rpm
74 kW (101 hp)
στις 5.250 rpm
Ροπή 95 N·m στις 2.000–4.000 rpm 110 N·m στις 2.250–4.500 rpm 130 N·m στις 2.500–5.300 rpm
Διάταξη Κινητήρας πίσω, πίσω κίνηση
Kιβώτιο
ταχυτήτων
6-τάχυτο αυτόματο & ημι-αυτόματο σειριακό
Επιτάχυνση
0–100 km/h
15,5 sec 10,9 sec 9,8 sec
Μέγιστη
ταχύτητα
160 km/h 175 km/h (roadster)
180 km/h (roadster-coupé)
190 km/h
195 km/h (Brabus Xclusive)
Βάρος (κιλά) 790 790 (810) 832 (852)
Μέση
κατανάλωση
στα 100 km
και καύσιμο
4,9 l Super 5,1 l Super 5,2 l Super
Εκπομπές CO2 116 g/km 121 g/km 122 g/km
Προδιαγραφές
ρύπων
Euro 4

Αναφορές

Βιβιογραφία

  • Smart GmbH (Hrsg.): Betriebsanleitung Smart Roadster und Smart Roadster-Coupé. 2003.
  • Bernhard Reichel: Der Smart Roadster Eine Hommage. Verlag Brüder Hollinek, Purkersdorf 2010, ISBN 978-3-85119-322-0.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι