Λευκή Θάλασσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
[[Κατηγορία:Αρκτικός Ωκεανός]]
[[Κατηγορία:Αρκτικός Ωκεανός]]
[[Κατηγορία:Θάλασσες της Ρωσίας]]
[[Κατηγορία:Θάλασσες της Ρωσίας]]
'''Λευκή Θάλασσα''': Η Μεσόγειος Θάλασσα. Al-bahr al abyad στα Αραβικά. Στους αρχαίους πολιτισμούς απέδιδαν με χρώματα τα σημεία του ορίζοντα. Έτσι έχουμε τη Μαύρη Θάλασσα στο Βορρά, την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία περιλάμβανε και τον Ινδικό Ωκεανό, στην Ανατολή, τη θάλασσα του Ερέβους στη Δύση, όπου εννοούν τον ωκεανό μετά το Γιβραλτάρ. Σε μια σπάνια εκδοχή η Λευκή θάλασσα πήρε το όνομά της από τον "Λευκό Λαό" τους Πελασγούς, τους πρώτους κατοίκους της Ελλάδας. Οι Άραβες διατήρησαν για τη Μεσόγειο τον όρο Λευκή θάλασσα. Το Λευκό είναι το χρώμα της Δύσης. Οι Νοτιοσλάβοι μιλούν για τη Γαλάζια και τη Λευκή Θάλασσα. Και ακόμα, Άσπρη (Λευκή) Θάλασσα ονομάζεται και το Αιγαίο Πέλαγος και αυτός που ταξιδεύει εκεί λέγεται Ασπροθαλασσίτης. Το ίδιο όνομα χρησιμοποιούν και οι Τούρκοι (Ak-Deniz)για το Αιγαίον Πέλαγος. Στο μυθιστόρημα του Βλάσση Τρεχλή: ''Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα'', περιγράφεται μια ιστορία του 10ου αιώνα η οποία διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έκδοση από την 17:11, 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο κόλπος Κανταλάξα στη Λευκή Θάλασσα

Η Λευκή Θάλασσα (ρωσικά Белое Μоре-Μπιέλαγιε Μόριε), είναι ένας νότιος πορθμός της Θάλασσας Μπάρεντς, στις βορειοδυτικές παγωμένες ακτές της Ρωσίας. Περιβάλλεται από την Καρελία στα δυτικά, τη χερσόνησο Κόλα στο Βορρά με το λιμάνι του Μούρμανσκ και τη χερσόνησο Κάνιν στα βορειανατολικά. Τα χωρικά ύδατα της Λευκής Θάλασσας ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία και θεωρούνται τμήμα των εσωτερικών υδάτων της. Είναι μέρος του Αρκτικού Ωκεανού.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα White Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Λευκή Θάλασσα: Η Μεσόγειος Θάλασσα. Al-bahr al abyad στα Αραβικά. Στους αρχαίους πολιτισμούς απέδιδαν με χρώματα τα σημεία του ορίζοντα. Έτσι έχουμε τη Μαύρη Θάλασσα στο Βορρά, την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία περιλάμβανε και τον Ινδικό Ωκεανό, στην Ανατολή, τη θάλασσα του Ερέβους στη Δύση, όπου εννοούν τον ωκεανό μετά το Γιβραλτάρ. Σε μια σπάνια εκδοχή η Λευκή θάλασσα πήρε το όνομά της από τον "Λευκό Λαό" τους Πελασγούς, τους πρώτους κατοίκους της Ελλάδας. Οι Άραβες διατήρησαν για τη Μεσόγειο τον όρο Λευκή θάλασσα. Το Λευκό είναι το χρώμα της Δύσης. Οι Νοτιοσλάβοι μιλούν για τη Γαλάζια και τη Λευκή Θάλασσα. Και ακόμα, Άσπρη (Λευκή) Θάλασσα ονομάζεται και το Αιγαίο Πέλαγος και αυτός που ταξιδεύει εκεί λέγεται Ασπροθαλασσίτης. Το ίδιο όνομα χρησιμοποιούν και οι Τούρκοι (Ak-Deniz)για το Αιγαίον Πέλαγος. Στο μυθιστόρημα του Βλάσση Τρεχλή: Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα, περιγράφεται μια ιστορία του 10ου αιώνα η οποία διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.