Βικιπαίδεια:Είμαστε όλοι Diu: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kantale (συζήτηση | συνεισφορές)
Philologus (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 116: Γραμμή 116:
# Προσυπογράφω το σχόλιο της Atlantia και δηλώνω αλληλεγγύη στον Diu. --[[Χρήστης:Omnipaedista|Omnipaedista]] ([[Συζήτηση χρήστη:Omnipaedista|συζήτηση]]) 16:27, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
# Προσυπογράφω το σχόλιο της Atlantia και δηλώνω αλληλεγγύη στον Diu. --[[Χρήστης:Omnipaedista|Omnipaedista]] ([[Συζήτηση χρήστη:Omnipaedista|συζήτηση]]) 16:27, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
# Aλληλεγγύη. [[:en:Streisand effect|Streisand effect]] FTW. [[Χρήστης:Kantale|Kantale]] ([[Συζήτηση χρήστη:Kantale|συζήτηση]]) 17:29, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
# Aλληλεγγύη. [[:en:Streisand effect|Streisand effect]] FTW. [[Χρήστης:Kantale|Kantale]] ([[Συζήτηση χρήστη:Kantale|συζήτηση]]) 17:29, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
# Είμαι Diu! --[[Χρήστης:Philologus|Philologus]] ([[Συζήτηση χρήστη:Philologus|συζήτηση]]) 17:54, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)


== Ερωτήσεις και απαντήσεις ==
== Ερωτήσεις και απαντήσεις ==

Έκδοση από την 17:54, 14 Φεβρουαρίου 2014

Languages: CatalàΕλληνικάEnglishItalianoNederlands

Το ιστορικό

Πριν από δυο χρόνια, ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, έστειλε εξώδικο στον χρήστη/συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu, απαιτώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις νόμιμες αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Ο Κατσανέβας στράφηκε κατά του χρήστη Diu επειδή αυτός ήταν που έβαλε τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα. Σύμφωνα με τις αρχές και την πολιτική της Βικιπαίδειας, ο Diu είχε τεκμηριώσει τις σχετικές πληροφορίες πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος του Τύπου είχε ασχοληθεί με το γεγονός. Ο Κατσανέβας επίσης στράφηκε με εξώδικο και κατά της ΕΕΛ/ΛΑΚ πιστεύοντας ότι έχει κάποια θεσμική σχέση με την Βικιπαίδεια. Αυτή ευθύς δήλωσε αναρμόδια (όπως πράγματι είναι) και παρέπεμψε προς τον ίδιο τον χρήστη και το Ίδρυμα Wikimedia (στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Βικιπαίδεια).

Στις 26 Ιουνίου 2013 δικαστικός επιμελητής επέδωσε αγωγή εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά του χρήστη Diu και της ΕΕΛ/ΛΑΚ. Στην αγωγή ο τελευταίος κατηγορεί τον χρήστη Diu μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα» και ζητάει από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως». Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδιδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί (ο Diu και η ΕΛΛΑΚ) «σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής» καθώς και να επιβληθεί στον Diu «προσωπική κράτηση ενός μήνα.» Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πριν λίγες ημέρες δικαστικός κλητήρας παρέδωσε στον Diu,αίτηση προσωρινής διαταγής εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα ζήτησε «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να υποχρεώνει τους καθ’ων να απαλείψουν προσωρινά από την περιγραφή του βιογραφικού μου στης Wikipedia τις προσβλητικές της τιμής και της υπολήψεώς μου λέξεις και φράσεις που αναφέρονται στο ιστορικό, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεώς μου και να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη». Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, ο χρήστης Diu εμφανίστηκε ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής.

Την επόμενη ημέρα έγινε γνωστό ότι η Πρόεδρος έκανε δεκτή την αίτηση του Θεόδωρου Κατσανέβα. Ως εκ τούτου ο χρήστης Diu υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να διαγράψει προσωρινά από το βιογραφικό σημείωμα του Θ. Κατσανέβα την αναφορά στην ιδιόχειρη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται περί αποφάσεως - δεν έχει αιτιολογία - αλλά διαταγής και ότι απευθύνεται προς το πρόσωπο του Diu αποκλειστικά. Ο ίδιος προχώρησε πάραυτα στην εφαρμογή της διαταγής, αν και δεν του είχε κοινοποιηθεί ακόμα. Όπως είναι εμφανές από το ιστορικό του λήμματος, ο χρήστης Diu προσπαθώντας να εφαρμόσει την διαταγή του δικαστηρίου αφαίρεσε τις σχετικές πληροφορίες δέκα φορές (όπως εδώ. Αλλά κάθε φορά άλλοι χρήστες επανέφεραν το σχετικό περιεχόμενο. Όμως επειδή ο Diu είχε αφαιρέσει πολλές φορές περιεχόμενο που θεωρείται τεκμηριωμένο αλλά επίσης επειδή είχε παραβεί πάρα πολύ τον κανόνα τριών επαναφορών, του επιβλήθηκε φραγή τριών ημερών (αποκλεισμός από την δυνατότητα επεξεργασίας) [1].


Η άποψη της κοινότητας

Γεγονός είναι βέβαια ότι παρότι εκδόθηκε σχετική προσωρινή διαταγή που να δικαιώνει τον Θεόδωρο Κατσανέβα μέχρι την επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης, είναι αδύνατον στο χρήστη να προχωρήσει σε άρση των επίμαχων φράσεων καθώς δεν έχει την δυνατότητα να παραβιάσει την πολιτική χωρίς τις ανάλογες συνέπειες (επαναφορά, αναίρεση, φραγή) εντός της Βικιπαίδειας. Αλλά πολύ περισσότερο, το ίδιο περιεχόμενο μπορεί να επαναδημοσιευθεί από οποιονδήποτε άλλο χρήστη εκτός του αρχικού. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα λήμματα της Βικιπαίδειας είναι ανοιχτά για επεξεργασία από οποιονδήποτε και δεν υπάρχει καμία έγκριση από «αρχισυντάκτες». Είναι εμφανές από το ιστορικό του λήμματος, ότι πολλές φορές συνεργάτες και δικηγόροι του Θεόδωρου Κατσανέβα (προφανώς) έχουν αφαιρέσει το επίμαχο περιεχόμενο, αλλά το ίδιο ή και περισσότερο εκτεταμένο έχει επαναφερθεί από άλλους χρήστες πλην του Diu. Αυτό κάνει ξεκάθαρο ότι ακόμη και αν ο οποιοσδήποτε χρήστης εξαναγκάζονταν νομικά ή με άλλους τρόπους να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει ένα λήμμα, αυτό δεν μπορεί να εξαναγκάσει οποιονδήποτε άλλο να μην το επαναφέρει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός απαίτησε είτε με νομικές απειλές είτε με εξώδικα κατά αγνώστων να επιβάλλουν τα «εγκεκριμένα από τους ίδιους βιογραφικά τους». Είναι όμως η μοναδική περίπτωση στην οποία ένας πολιτικός έχει προχωρήσει σε μια πραγματική μήνυση κατά ενός συγκεκριμένου χρήστη. Η πρακτική του Θεόδωρου Κατσανέβα να προχωρήσει σε αγωγή απευθείας προς έναν χρήστη του Wikipedia παρακάμπτοντας το προφανές, τις ίδιες τις εφημερίδες – παραπομπές, το περιεχόμενο των οποίων είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, και πάνω στις οποίες βασίζεται το λήμμα, φαίνεται το λιγότερο απαράδεκτη και υποκριτική.

Εννοείται πως στο συγκεκριμένο ζήτημα ο χρήστης της Βικιπαίδειας έπραξε βάσει των κανόνων του εγχειρήματος έχοντας μάλιστα αιτιολογήσει τις κινήσεις του σε σχετικές συζητήσεις. Πέρα από το προσωπικό ζήτημα, για την θετική έκβαση του οποίου η κοινότητα είναι αρκετά αισιόδοξη, η συγκεκριμένη αγωγή θεωρούμε ότι στρέφεται γενικότερα κατά του εγχειρήματος άσχετα αν στη θέση του κατηγορουμένου τυχαίνει να βρίσκεται μόνο ένας χρήστης. Είμαστε όλοι Diu!

Υπογραφές

  1. Είμαστε όλοι Diu! --*tony esopiλέγε 16:17, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  2. Όπως έγραψα και αλλού, πιστεύω ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρα εκμετάλλευσης ενός ανθρώπου από κάποιους που τον έχουν πείσει ότι η δικαστική οδός θα του κάνει καλό. Προφανώς, ο άνθρωπος αυτός έχει παραπλανηθεί να πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή να απομακρυνθεί ο χαρακτηρισμός «όνειδος» από το λήμμα Θεόδωρος Κατσανέβας θα έχει κάποιο θετικό για αυτόν αποτέλεσμα. Είναι ηλίου φαεινότερο για εμένα ότι πρόκειται για εκμετάλλευση ενός πικραμένου ανθρώπου (γιατί βέβαια ο καθένας θα ήταν πικραμένος αν τον αποκαλούσε «όνειδος» ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς του 20ου αιώνα και μάλιστα όχι σε μια συνήθη φραστική επίθεση, αλλά στην διαθήκη του!), τον οποίο έχουν πείσει ότι αν χρηματοδοτήσει έναν ή περισσότερους δικηγόρους ή ένα δικηγορικό γραφείο, θα μπορέσει να λογοκρίνει έναν οργανισμό που έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και γράφεται από ελληνόφωνους από όλο τον κόσμο. Λυπηρή κατάσταση που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανηθεί ακόμη και ένας ηλικιωμένος (και συνεπώς έμπειρος) πολιτικός και αρχηγός κόμματος, με μια υπόθεση που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμεί. Σαφέστατα στο όλο αυτό σκηνικό, δεν έχει καμιά σχέση ο χρήστης Diu, ο οποίος έχει την υποστήριξή μου. --Focal Point 16:25, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  3. Είμαι κι εγώ Diu!- Αχρήστηςσυζήτηση 16:32, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  4. Στηρίζω ως μέλος της κοινότητας της Βικιπαίδειας, τον Diu. ----Lemur12να'στε καλά 16:34, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  5. Είμαι κι εγώ Diu. -Geraki (συζήτηση) 16:40, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  6. Κ. Καλογερόπουλος --The Elder (συζήτηση) 16:52, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  7. Είμαι κι εγώ Diu! -- Montjoie-Saint-Denis !!! sus aux faux-nez !!! 16:56, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  8. Είμαι κι εγώ Diu! --Divineale (συζήτηση) 17:31, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  9. Στηρίζω κι εγώ Diu. Πολύ καλά τα λες Focal..(Ewiki (συζήτηση) 17:38, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC))[απάντηση]
  10. Και εγώ. Ggia (συζήτηση) 17:39, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  11. Στηρίζω τον Diu. Ο καθένας που κάνει σωστά τη δουλειά του εδώ θα μπορούσε να είναι στη θέση του. →Geilamir (συζήτηση) 17:57, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  12. Και εγώ. Ασμοδαίος (συζήτηση) 18:05, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  13. Και εγώ. Niki81 (συζήτηση) 12 Φεβρουαρίου 2014
  14. Είμαι κι εγώ Diu!--Nikosguard συζήτηση 18:42, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  15. Είμαι κι εγώ Diu!- Badseed απάντηση 19:16, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  16. Δεν είμαστε εδώ ούτε για να αμαυρώνουμε υπολήψεις, ούτε για να συντάσσουμε ύμνους κι αγιογραφίες. Είμαστε εδώ για να καταγράφουμε - στο μέτρο που μπορούμε ως άνθρωποι που κάποτε σφάλλουν και που κάποτε κάνουν το σωστό - γεγονότα όπως έγιναν, απογυμνωμένα από το προσωπικό μας σχόλιο. Δεν μας αφορά αν ο συγκεκριμένος πολιτικός σωστά ή άδικα κακοχαρακτηρίστηκε. Μας αφορά το γεγονός ότι αρκετές σοβαρές εφημερίδες υποστήριξαν ότι κακοχαρακτηρίστηκε και αυτό αφήνουμε σαν πληροφορία στον ιστορικό του μέλλοντος.
    Και κάτι ακόμη: Από τη στιγμή που πολιτικοί της ισχύος και της εμβέλειας του Dominique Strauss-Kahn, του Bill Clinton και του Silvio Berlusconi άντεξαν να βλέπουν να καταγράφεται στη Βικιπαίδεια αυτό που όλος ο κόσμος είχε μάθει μέσω του Τύπου, τότε νομίζω πως ο μέσος Έλληνας πολιτικός μπορεί να προσπεράσει επίσης το γεγονός. Κι αν δεν είμαστε ακόμη Diu, άμα περάσει αυτό θα γίνουμε αύριο ένας ένας. Atlantia talk 19:23, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  17. Εννοείται ότι κάθε τέτοια απόπειρα λογοκρισίας είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σκληρά και με αποφασιστικότητα. Είμαστε όλοι Diu! -- ArielGlenn μετά το μπιπ 19:37, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  18. Είμαι κι εγώ Diu!--Xoristzatziki (συζήτηση) 19:49, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  19. Κι εγώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:59, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  20. Κι εγώ φυσικά Diu. --Γλαύκος κοινώς ρίχτο 20:38, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  21. My personal solidarity. That information has been also published on the most important Italian newspaper, how can it be considered "a secret"? --Vituzzu (συζήτηση) 22:22, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  22. Είμαι και εγώ ένας Diu. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 22:27, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  23. Κι εγώ είμαι Diu. --Protnet (συζήτηση) 22:38, 12 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  24. Είμαι κι εγώ Diu. --aliendna51
  25. Είμαι και εγώ Diu. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Aknet (συζήτησησυνεισφορά) .
  26. Κι εγώ είμαι Diu. Η Βικιπαίδεια δεν είναι χώρος κατά παραγγελίαν βιογραφικών. Στηρίζεται σε ξεκάθαρη πολιτική πηγών και ουδτερότητας και θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Πιστεύω η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα προχωρήσει σε παγκόσμια πρωτοτυπία που, και άδικη ταλαιπωρία θα επιφέρει σε χρήστη και θα μας εκθέσει ως χώρα.--Dipa1965 (συζήτηση) 01:13, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  27. Και εγώ -- Dkoukoul 01:15, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
  28. Όχι ότι χρειαζόμουν επιπλέον επιχειρήματα για την υποστήριξη του Diu, αλλά εκείνο στη 2η παράγραφο της Atlantia... σπάει κυριολεκτικά κόκκαλα. Στέλιος Πετρουλάκης --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 03:01, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  29. Και εγώ. --cubic[*]star 06:08, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  30. Στη Βικιπαίδεια μπορεί ο οποιοσδήποτε όχι να λογοκρίνει αλλά να διατυπώσει το επαληθεύσιμο σε εγκυκλοπαιδικά πλαίσια και να επιχειρηματολογήσει επ' αυτού. Το ακραίο της μήνυσης μας κάνει όλους Diu.   ManosHacker 07:42, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  31. Ένας Diu ακόμη. Sniebow (συζήτηση) 12:30, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  32. Κι εγώ, κι εγώ! --Chrysalifourfour (συζήτηση) 10:46, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  33. Όλοι Diu στη Βικιπαίδεια.--Dimth (συζήτηση) 10:53, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  34. --C Messier 11:18, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  35. Είμαι κι εγώ Diu! Bastias--Bastias (συζήτηση) 11:26, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  36. Είμαι κι εγώ Diu. --Αφησιανός (συζήτηση) 12:06, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  37. Υποστηρίζουμε τον Diu. Tryfonaration (συζήτηση) 12:25, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  38. Από την στιγμή που μπορεί να δώσει πηγές και να διαψεύσει (αφού είναι επεξεργάσιμη η σελίδα) το γεγονός δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνει η δικαιοσύνη στην μέση! Βέβαια (κατά την γνώμη μου) η αναφορά κάπου τρίτου δεν είναι εγκλυκλοπεδικό γεγονός (ειδικά εάν δεν μπορεί να διασταυρωθεί) άρα πρέπει να διαγραφεί για να μην υπάρχουν τέτοιες ιστορίες! ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 188.4.255.227 (συζήτησησυνεισφορά) .
  39. Είμαι κι εγώ Diu. --thanough (συζήτηση) 14:48, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  40. Και εγώ. Aurilios (συζήτηση) 12:50, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  41. VJSC263IO (συζήτηση) 12:51, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  42. --Dada* 13:10, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  43. George23820 Συζήτηση‎ 13:25, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  44. Και εγώ.--Enpatrais (συζήτηση) 13:31, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  45. Προσυπογράφω --Mimis Amimitos (συζήτηση) 13:43, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  46. Και εγώ φυσικά! -- Gulliverrr 13:51, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
  47. Πέρα από την ανακοίνωση με την οποία συμφωνώ 100%, νομίζω ότι το σχόλιο του Atlantia τα λέει όλα. Προσυπογράφω. -- Nessus 14:00, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  48. Καλά κουράγια στον Ντίου. Προσυπογράφω, Βασίλης (συζήτηση) 14:16, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  49. Αν και κάθε προσωπικότητα είναι μοναδική και ως εκ τούτου αναντικατάστατη, εφόσον πρόκειται για ψευδώνυμο, ναι οποιοσδήποτε από εμάς είτε είναι είτε μπορεί να γίνει Diu, ή και να βρεθεί στη θέση του Diu, γιατί αλλίμονο αν ο καθένας που δεν του αρέσει κάτι τεκμηριωμένο καταφεύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτών που απλά το αναπαράγουν. Αν τυχόν υπάρχει σφάλμα, αυτό βαραίνει την πρωτογενή πηγή ή ας τεκμηριώσουν μια διάψευση. Εάν διαθέτουν τέτοια τεκμήρια, οφείλουν να τα παρουσιάσουν. Αλλιώς πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι μάταιο να προσπαθούν να λογοκρίνουν ένα wiki και μάλιστα ένα με μια τέτοια παγκόσμια κοινωνική προσφορά. Με αυτήν την πράξη τους εκθέτουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τη χώρα μας... --Vchorozopoulos (συζήτηση) 14:55, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  50. Σε πάρα πολλά είχε άδικο και έκανε λανθασμένες ενέργειες ο μακαρίτης ο Ανδρέας. Σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως είχε δίκαιο! Προσυπογράφουμε... --sVlioras (συζήτηση) 16:00, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  51. We all are Diu! It would be very nice if someone can translate the alleged offending page into English, so it could be easily translated in many more languages. Streisand effect is in my opinion an exellent answer in such cases. --Phyrexian ɸ 16:05, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  52. Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν τιμωρηθεί ο Diu, τιμωρείται η αντικειμενική αλήθεια. 46.251.123.178 16:23, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  53. Lfdder (συζήτηση) 16:53, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  54. Το να κανει μυνηση εδώ για κατι που εχει γραφεί στις εφημερίδες δείχνει πνευμα πραγματικά οπισθοδρομικό. Οι Ακαδημαικοι στην Ελλάδα είναι πραγματικά οχυρο της αγνοιας και της μετριοτητας. Ντροπή του
  55. Θεωρώ απίθανο να συνεχιστεί αυτή η δίωξη. Όπως και να 'χει ο Diu πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας μέχρι το τέλος. Εκτιμώ κι εγώ πως ο κ. Κατσανέβας έχει παραπλανηθεί με βάση και τη στρεβλή, όπως φαίνεται, άποψή του για τη Wikipedia ως εγχείρημα. Κώστας Κατσαρός (συζήτηση) 17:28, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  56. Είμαι και εγώ Diu!--Zambér send a message here 17:49, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  57. Είμαι κι εγώ Diu! +1 στο σχόλιο/υπογραφή 16 --[azemscapes]
  58. Απίστευτη ιστορία που πρέπει να ακουστεί περισσότερο! Ελπίζω να επιδικαστεί αποζημίωση στον Diu για την ταλαιπωρία. --Sisyphos23συζήτηση 18:19, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  59. Η ενέργεια του Θ. Κατσανέβα είχε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκε. Αν άφηνε το γεγονός ως έχει, πολλοί λίγοι θα γνώριζαν τη επίμαχη φράση με το σχετικό χαρακτηρισμό, γιατί ελάχιστοι θα είχαν την περιέργεια να δουν τι γράφει η Βικιπαίδεια για το πρόσωπό του. Με την ενέργεια να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, το μόνο που κατάφερε είναι να κινήσει την περιέργεια χιλιάδων αναγνωστών της Ελληνικής Βικιπαίδειας, μεταξύ των οποίων και εγώ και να γίνει το γεγονός ευρύτερα γνωστό. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 2.84.136.204 (συζήτησησυνεισφορά) .
  60. Η Βικιπαίδεια δεν έχει κανένα λόγο να κατηγορηθεί. Ακόμη και αν η είδηση είναι ψευδής, τότε την αποκλειστική ευθύνη έχει η εφημερίδα που τη δημοσίευσε. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί να κυνηγούν αυτούς που κάνουν αναδημοσίευση και σε αυτό έχει ευθύνη και το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει κάτι τέτοιο και η δικαστική εξουσία που δεν τερματίζει τέτοιου είδους υποθέσεις από την αρχή. Πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτήν την παράνοια!--exc (συζήτηση) 18:59, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  61. Είμαι κι εγώ Diu! --ANGELPON (συζήτηση) 19:21, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  62. Diu καλο κουραγιο, ειμαστε μαζι σου ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.64.145.115 (συζήτησησυνεισφορά) .
  63. Ακόμη ένας Diu, θα επικρατήσει η δικαιοσύνη!
  64. Diu είμαστε μαζί σου !!! Pavlos1988 (συζήτηση) 20:52, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  65. Diu καλή δύναμη. Εννοείται κάθε απόπειρα ενάντια στην Αλήθεια είναι απόπειρα ενάντια στην Ελευθερία Istoria1944 (συζήτηση) 20:59, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  66. Είμαστε μαζί με τον Diu και αντίθετοι με την λογοκρισία της αλήθειας. Έχω προσωπική πείρα από το τι άτομο είναι ο Κατσανέβας. AnKo96X (συζήτηση) 22:12, 13 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  67. Είμαι κι εγώ Diu. --GhostFace1234S C R E A M 00:13, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  68. I am Diu. From the bottom of my heart.
    The Italian-speaking Wikipedians are following with the deepest attention, so will soon do other Collegues from many other countries as soon as the news will spread. We are all Diu, and we are all together! --Gianfranco (συζήτηση) 00:53, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC) (sorry for writing in English)[απάντηση]
  69. --Francois-Pier (συζήτηση) 00:57, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  70. Εγώ είμαι με τον Κατσανέβα. Πειράζει; Πλάκα κάνω, με τον Diu είμαι, για μία και μοναδική φορά. Συμπαθητική η παρατήρηση στη συνέντευξη της lifo ότι ο ενάγων ζητάει τα χρήματα σε ευρώ και όχι σε δραχμές (αν και το Wikimedia πληρώνει σε δολάρια φαντάζομαι). Αρκετά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του ζητήματος από τον Νίκο Σαραντάκο στο ιστολόγιό του και απολαυστικά ορισμένα από τα σχόλια των αναγνωστών του. Το όνειδος της Βικιπαίδειας 02:50, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  71. Κουράγιο Diu. Είμαστε μαζί σου! MakTheBet (συζήτηση) 03:32, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  72. Στηρίζω τον Diu 101%. Μή φοβάσαι τίποτα. Harrygouvas 05:35, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)
  73. Είμαι κι εγώ Diu!--Vagrand (συζήτηση) 06:45, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  74. Ανεπιφύλακτα στηρίζω και υποστηρίζω Diu Sotkil (συζήτηση) 07:13, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  75. Είμαι και εγώ Diu --Assoscoupa (συζήτηση) 07:33, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  76. --Alaniaris (συζήτηση) 08:59, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  77. Παρότι η συμπεριφορά της κοινότητας απέναντί μου δεν ήταν η δέουσα, λόγος για τον οποίο έχω δηλώσει ότι αποχωρώ από το εγχείρημα, τάσσομαι, φυσικά, στο πλευρό του χρήστη Diu. Η ενέργεια του πολιτικού να στραφεί ευθέως εναντίον ενός απλού συντάκτη μιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, ο οποίος κατέγραψε ένα στοιχείο το οποίο έχει τεκμηριωθεί από πλείστες πηγές, υποκρύπτει εμπάθεια αλλά και άγνοια. Ως ομοιοπαθής με τον χρήστη, συμπάσχω και εκφράζω τη συμπαράστασή μου. Αν χρειασθεί μάρτυρα στη δίκη του, προσφέρομαι να καταθέσω ενόρκως υπέρ του. --ΑΝώΔυΝος (συζήτηση) 09:24, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
    1. Θα ξημεροβραδιαστούν οι δικηγόροι του Κατσανέβα, θα ψάξουν να βρουν όλα όσα σου έχουν σύρει διάφοροι διαχειριστές στο παρελθόν, και θα σε βγάλουν αναξιόπιστο. Θα τον κάψεις τον κατηγορούμενο από πάνω. Τέτοιες μαλακίες έκαναν για χρόνια οι διαχειριστές απέναντι σε χρήστες με διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Και φτάσαμε σήμερα μ' αυτές τις αθλιότητες των αγωγών, όχι απλά να είμαστε όλοι εν δυνάμει Diu όπως σωστά αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά μέχρι και για κακουργήματα θα μας κατηγορήσει όποιος γουστάρει, όποτε γουστάρει. 94.68.23.12 14:53, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  78. Είμαι και εγώ Diu, και ενεργοποιώ, στο μέτρο των δυνάμεών μου, το Streisand effect που ανέφερε παραπάνω ο Phyrexian --XenoVon (συζήτηση) 10:23, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  79. Στην ελληνική βικιπαίδεια έχει παραγίνει η παραπομπή σε εφημερίδες ως "πηγές". Ο καθένας εκδίδει ένα έντυπο και γράφει οτιδήποτε. Μετά κάποιος χρήστης ψάχνει μέσα στον οχετό του τύπου και επιλέγει ό,τι τον βολεύει. Παραβιάζεται και ο κανονισμός της αγγλόφωνης ΒΠ που λέει ότι "οι στήλες (εφημερίδων) δεν είναι πηγές". Σύμφωνα με τα ελληνικά έντυπα, το 90% των δημοσίων προσώπων είναι "κλέφτες, λαμόγια, προδότες, φασίστες, πού..δες, πόρνες, ψυχοπαθείς, πράκτορες" κτλ. Η ευθύνη πέφτει στους διαχειριστές. Ας σταματήσει η πολιτική χρήση της ΒΠ.--Skylax30 (συζήτηση) 10:36, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  80. From Italy Jalo 11:10, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  81. From Italy too --Horcrux92 (συζήτηση) 11:37, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  82. --Trikos (συζήτηση) 12:00, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  83. Aλληλεγγύη από την Ιταλία. Rrronny (συζήτηση) 12:29, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  84. Είμαι και εγώ Diu! --патриот8790Τενεκές 15:35, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  85. Παρομοίως! --Costas78 (συζήτηση) 15:37, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  86. Από τη στιγμή που η πληροφορία έχει δημοσιευθεί από μεγάλα δημοσιογραφικά σάιτ είναι παράλογο, εάν κριθεί πως κάποιος πρέπει να μηνυθεί, να μηνύεται εκείνος που αναδημοσιεύει την πληροφορία και όχι εκείνος που έκανε την αρχική δημοσίευση (Θυμίζει κάπως τη μήνυση του Δ. Λιακόπουλου εναντίον του Τσιπρόπουλου, ο οποίος και αθωώθηκε). Θεωρώ πως αν ο Θ. Κατσανέβας είχε αντιληφθεί τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η κίνηση στην οποία προέβη στη δημόσια εικόνα του, δεν θα κατέθετε μήνυση. Είμαι κι εγώ Diu!--Alien ? 15:41, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  87. Προσυπογράφω το σχόλιο της Atlantia και δηλώνω αλληλεγγύη στον Diu. --Omnipaedista (συζήτηση) 16:27, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  88. Aλληλεγγύη. Streisand effect FTW. Kantale (συζήτηση) 17:29, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]
  89. Είμαι Diu! --Philologus (συζήτηση) 17:54, 14 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Είναι το επίμαχο λήμμα κλειδωμένο;
Σαφέστατα όχι! Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας πηγαίνοντας στην σελίδα του λήμματος Θεόδωρος Κατσανέβας, στην κορυφή υπάρχει η καρτέλα "Επεξεργασία" η οποία επιτρέπει την τροποποίηση του λήμματος από οποιονδήποτε, ακόμη και αν δεν έχει λογαριασμό.
Η αγωγή είναι εναντίον της Wikipedia;
Όχι. Είναι εναντίον συγκεκριμένου χρήστη.
Αυτός ο χρήστης ελέγχει το λήμμα;
Όχι. Κανένα λήμμα δεν είναι το έργο ενός μόνου συντάκτη. Στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος χρήστης έχει πάνω από δύο χρόνια να ασχοληθεί με το επίμαχο λήμμα. Το επίμαχο περιεχόμενο διατηρείται από άλλους χρήστες οι οποίοι δεν είναι κατηγορούμενοι και η διαταγή δεν απευθύνεται προς αυτούς.
Η Wikipedia υποστηρίζει οποιονδήποτε χρήστη;
Η υποστήριξη δεν είναι εν λευκώ. Η κοινότητα της Βικιπαίδειας και το Ίδρυμα Wikimedia στηρίζουν οποιονδήποτε συνεισφέρει μόνο όταν αυτή η συνεισφορά γίνεται σύμφωνα με τις αρχές αξιοπιστίας της Βικιπαίδειας και τους σχετικούς νόμους. Όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Έχει η κοινότητα της Wikipedia κάποια πληροφόρηση για το πώς ο κ. Κατσανέβας ταυτοποίησε το χρήστη;
Όχι. Δεν είναι γνωστό πως έγινε η ταυτοποίηση.Δεν έγινε όμως μέσω του ιδρύματος Wikimedia.