PlayStation 2: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ δρθ συνδέσμου commonscat
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
{{παραπομπές}}
{{παραπομπές}}
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}
{{commonscat|PlayStation}}
{{commonscat}}
{{PlayStation}}
{{PlayStation}}



Έκδοση από την 14:36, 13 Φεβρουαρίου 2014

Η αρχική έκδοση του PlayStation 2
Η Slim έκδοση του PlayStation 2

Το PlayStation 2 ή PS2 (Ιαπ:プレイステーション2 Pureisutēshon Tsū) είναι μια 128-bit κονσόλα παιχνιδιών έκτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sony Computer Entertainment. Είναι ο διάδοχος του PlayStation και ο πρόγονος του PlayStation 3. Το PlayStation 2 είναι μια παιχνιδομηχανή της σειράς PlayStation, η οποία περιλαμβάνει κονσόλες και φορητές παιχνιδομηχανές. Η κατασκευή της ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 1999 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα στην Ιαπωνία. Οι κύριοι ανταγωνιστές του ήταν το Dreamcast της Sega, το Xbox της Microsoft και το Gamecube της Nintendo.

Το PS2 είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έως σήμερα, έχοντας φτάσει τα 155,1 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στις 4 Ιανουαρίου η Sony ανακοίνωσε την λήξη της παραγωγής της κονσόλας παγκοσμίως. Ο λόγος είναι το Playstation 4, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 12 Δεκεμβρίου του 2013.


Ιστορία

Τον Απρίλη του 1999 κυκλοφόρησαν οι πρώτες ειδήσεις από τη διάδοχο του PlayStation, λίγο μετά από το λανσάρισμα της Dreamcast. Το επίσημο λανσάρισμα του PS2 έγινε στις 4 Μαρτίου στην Ιαπωνία και στις 26 Οκτωβρίου στις Η.Π.Α. Η είδηση έφτασε με μεγάλη έκταση στους αγοραστές, γεγονός το οποίο προκάλεσε μεγάλη κίνηση από το αγοραστικό κοινό από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Η Sony γνώριζε αυτό που επρόκειτο να συμβεί την ημέρα της κυκλοφορίας του συστήματος αυτού, έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους πωλητές να πουλήσουν αυτόν τον εξοπλισμό στο eBay. Πολύ λίγα άτομα απέκτησαν την κονσόλα τους στα τέλη του 2000 εξαιτίας των καθυστερήσεων της εταιρείας.

Η κυκλοφορία του PlayStation 2 ήταν λιγότερο εντυπωσιακή, αν τη συγκρίνει κάποιος με το καλά σχεδιασμένο λανσάρισμα που πραγματοποίησε η Sega για την Dreamcast, με σκοπό να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Οι αρχικές θεαματικές πωλήσεις του PlayStation 2, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του προκατόχου του, το PlayStation, καθώς και το γεγονός ότι είναι συμβατό με αυτό το παιχνίδι. Μόνο στην Ιαπωνία στην πρώτη εβδομάδα του πωλήθηκαν περίπου 900.000 κονσόλες. Αργότερα, η Sony κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα χάρη στους δυνατούς τίτλους και στην ανάπτυξη των εξελιγμένων περιφερειακών από τρίτους.

Διάδοχοι

Ο διάδοχος του PlayStation 2 είναι το PlayStation 3. Η Τρίτη γενιά PlayStation γνωστή και ως PS3, κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2, όμως εξαιτίας της αφαίρεσης του επεξεργαστή του PlayStation 2 (Emotion Engine Chip) ύστερα από την κυκλοφορία της έκδοσης των 40 GB, η δυνατότητα να παίζει δίσκους του PlayStation 2 έχει περιοριστεί στην προσομοίωση αυτών. Ενώ τα παιχνίδια του PS3 δεν έχουν περιορισμούς σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία, τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2 εξακολουθούν να παίζουν μόνο σε κονσόλες από την ίδια περιοχή. Η νεώτερη και λεπτότερη εκδοχή (Slim) του PS3 κυκλοφόρησε το 2009 και δεν έχει καθόλου τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια του PlayStation 2 ενώ συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια του αρχικού PlayStation.

Παραπομπές


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα PlayStation 2 της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).