Βάθος πεδίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Angelvas83 (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη σελίδας για το βάθος πεδίου στην φωτογραφία με πηγές και εξωτερικό σύνδεσμο
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 14:35, 12 Φεβρουαρίου 2014

Το βάθος πεδίου στην φωτογραφία αναφέρεται στα κοντινότερα και μακρύτερα από το αντικείμενο της φωτογραφίας στοιχεία που μπορούν να καταγραφούν καθαρά με την σωστή ρύθμιση της εστίασης της φωτογραφικής μηχανής.

Αν για παράδειγμα ο φακός της φωτογραφικής μηχανής εστιασθεί για ένα πορτραίτο σε απόσταση 2,4 μέτρων, κάποια αντικείμενα μπροστά αλλά και μερικά στο κοντινό φόντο του πορτραίτου θα έχουν και αυτά μια αποδεκτή καθαρότητα.

Το βάθος πεδίου σε μια φωτογραφία αυξάνει καθώς ο φακός κλείνει (δηλαδή χρησιμοποιεί μικρότερο διάφραγμα) ή όταν ο φακός για αντικείμενα που βρίσκονται μακρυά ή όταν ο φακός που χρησιμοποιείται είναι μικρής εστιακής απόστασης. Το βάθος πεδίου επεκτείνετε περισσότερο προς το πίσω μέρος ενός αντικειμένου σε σχέση με το μπροστά μέρος.

Καθοριστικό ρόλο στο βάθος πεδίου μιας φωτογραφίας διαδραματίζουν α) το διάφραγμα του φακού που χρησιμοποιείται, καθώς το βάθος πεδίου αυξάνεται όσο το διάφραγμα μικραίνει, β) η εστιακή απόσταση, καθώς μικρότερη εστιακή απόσταση σημαίνει και μεγαλύτερο βάθος πεδίου σε μια φωτογραφία.

Πηγές

  • Το Βιβλίο του Φωτογράφου, John Hedgecoe, σελ 29, Εκδόσεις Μωρεσόπουλος/Φωτογραφία,
  • Φωτογραφία, Πλάτων Ριβέλλης, Εκδόσεις Φωτοχώρος - Φωτογραφικός, Αθήνα 1991
  • Η Φωτογραφία και η τέχνη της, Time Life International, 1976

Εξωτερικοί σύνδεσμοι