Αγησίλαος Β΄ της Σπάρτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Andromeas (συζήτηση | συνεισφορές)
→‎Μάχη της Κορώνειας: το βαζω παρακατω
Andromeas (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 87: Γραμμή 87:


== Αρετές ==
== Αρετές ==
Ο [[Ξενοφών]], ο οποίος πολέμησε υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη βασιλιά στην [[μάχη της Κορώνειας]], επαινεί τις αρετές του Αγησιλάου στο έργο ''«Αγησίλαος»''. Στην αρχή, ο Ξενοφών δηλώνει ότι είναι δύσκολο να γράψει κανείς αντάξιο έπαινο για τον Αγησίλαο, παρ' όλα αυτά επιχείρησε να το κάνει.<ref>Ξενοφών, [[s:Αγησίλαος (Ξενοφώντος)#1|Αγησίλαος 1]]</ref>
Ο [[Ξενοφών]], ο οποίος πολέμησε υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη βασιλιά στην [[μάχη της Κορώνειας]], επαινεί τις αρετές του Αγησιλάου στο έργο ''«Αγησίλαος»''. Στην αρχή, ο Ξενοφών δηλώνει ότι είναι δύσκολο να γράψει κανείς αντάξιο έπαινο για τον Αγησίλαο, παρ' όλα αυτά επιχείρησε να το κάνει.<ref>Ξενοφών, [[s:Αγησίλαος (Ξενοφώντος)#1|Αγησίλαος 1]]</ref><ref>Xenophon Hist., Agesilaus
Chapter 1, section 1, line t
[..]Οἶδα μὲν ὅτι τῆς Ἀγησιλάου ἀρετῆς τε καὶ δόξης οὐ
ῥᾴδιον ἄξιον ἔπαινον γράψαι, ὅμως δ' ἐγχειρητέον.
γὰρ ἂν καλῶς ἔχοι εἰ ὅτι τελέως ἀνὴρ ἀγαθὸς ἐγένετο, [..]</ref>

Βιογραφία του Σπαρτιάτη βασιλιά περιέχεται επίσης και στο έργο του Ρωμαίου ιστορικού [[Κορνήλιος Νέπως|Κορνηλίου Νέποτα]] «[[De viris illustribus]]» («Περί των ενδόξων ανδρών»).


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 10:20, 18 Ιανουαρίου 2014

Αγησίλαος Β΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
(από τον οίκο των Ευρυποντιδών)
ΠροκάτοχοςΆγις Β΄
ΔιάδοχοςΑρχίδαμος Γ΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΕυρυποντίδες
ΠατέραςΖευξίδαμος
Μητέραάγνωστη
Σύζυγοςάγνωστη
ΕπίγονοιΑρχίδαμος
ΜάχεςΜάχη της Κορώνειας

O Αγησίλαος ήταν αρχαίος βασιλιάς και φημισμένος στρατηγός της Σπάρτης από το 444 π.Χ. έως το 361 π.Χ.

Βίος

Καταγόταν από το βασιλικό οίκο των Ευρυπωντιδών και έγινε βασιλιάς το 399 π.Χ., με την υποστήριξη του ναυάρχου Λύσανδρου. Σωματικά ήταν αδύναμος (καχεκτικός και χωλός), αλλά είχε μεγάλες ικανότητες, ιδιαίτερα στρατιωτικές, και αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να εξυψώσει την πατρίδα του, που είχε αρχίσει να χάνει το παλιό της μεγαλείο, και να της αποδώσει την παλιά της αίγλη.

Μικρασιατική εκστρατεία

Το 400 π.Χ. οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας είχαν ζητήσει από τη Σπάρτη, ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα μετά τη νικηφόρα γι' αυτήν έκβαση του πελοποννησιακού πολέμου, να τις βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν την περσική απειλή. Οι Σπαρτιάτες έστειλαν τότε ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα με το στρατηγό Θίβρωνα, στην αρχή, και το στρατηγό Δερκυλίδα, στη συνέχεια, που είχαν όμως αρκεστεί σε περιορισμένης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Αγησίλαος το 396 π.Χ. εκστράτευσε εναντίον των Περσών με σκοπό να απελευθερώσει τις πόλεις της Μικράς Ασίας. Η πρώτη πόλη που κατέλαβε ήταν η Έφεσος, η οποία πέρασε υπό την κηδεμονία του. Ο σατράπης της Καρίας Τισσαφέρνης του ζήτησε να εγκαταλείψει την Ασία, αλλά ο Αγησίλαος βάδισε προς την Φρυγία, ξεγελώντας τον. Εκεί σατράπης ήταν ο Φαρνάβαζος. Ο Αγησίλαος έφθασε στο Δασκύλιο, όπου όμως αναχαιτίσθηκε από το Περσικό ιππικό και επέστρεψε στην Έφεσο.

Λίγο αργότερα ξεγέλασε πάλι τον Τισαφέρνη και έφτασε το καλοκαίρι του 395 π.Χ. μέχρι τον Πακτωλό ποταμό ,κοντά στις Σάρδεις, όπου πέτυχε μια μεγάλη νίκη κατατροπώνοντας , τον κύριο όγκο του περσικού στρατού που διοικούσε ο σατράπης Τισσαφέρνης. Ο νέος σατράπης της Καρίας Τιθραύστης έπεισε τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την Καρία, πληρώνοντάς τον με τριάντα τάλαντα. Ήδη όμως στην Ελλάδα είχε σχηματιστεί με περσικά χρήματα ένας αντισπαρτιατικός συνασπισμός, στον οποίο μετείχαν ισχυρές πόλεις-κράτη, όπως η Αθήνα, το Άργος, η Κόρινθος και η Θήβα, και είχε αρχίσει ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος, ο «βοιωτικός ή κορινθιακός» (395-387 π.Χ.).

Το 394 π.Χ. ενώ ετοιμαζόταν για την εκστρατεία στα βάθη της Ασίας και είχε κατασκευάσει στόλο με επικεφαλής τον Πείσανδρο, του έστειλαν μήνυμα να επιστρέψει πίσω γιατί η Σπάρτη βρισκόταν σε κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά ο ιστορικός Ξενοφών («Ελληνικά», Δ, ΙΙ, 3) γράφει: «Ο Αγησίλαος, όταν τα άκουσε αυτά (την εντολή να επιστρέψει) δυσαρεστήθηκε, γιατί αναλογίστηκε ποιες τιμές και ποιες ελπίδες έχανε. Κάλεσε όμως τους συμμάχους και αφού τους ανακοίνωσε τις εντολές που πήρε από τη Σπάρτη, τους είπε ότι ήταν ανάγκη να βοηθήσει την πατρίδα του.»

Μάχη της Κορώνειας

Κύριο λήμμα: Μάχη της Κορώνειας

Ο Αγησίλαος, επιστρέφοντας από τη Μικρά Ασία, με το στρατό του περνώντας από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. έφτασε με το στρατό του στην πεδιάδα Κορώνεια της Βοιωτία όπου τον Αύγουστο του 394 π.Χ. αντιμετώπισε σε μάχη το στρατό Θηβαίων και Αθηναίων. Οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους συνεργάσθηκαν με τους Πέρσες μετά από πληρωμή, των δεύτερων, για να επιτεθούν στη Σπάρτη και να αναγκάσουν τον Αγισήλαο να επιστρέψει. Η μάχη ήταν σκληρή και, παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί νίκη των Σπαρτιατών, ήταν οριακή. Στη μάχη αυτή πληγώθηκε και ο ίδιος. Στη συνέχεια, ο Αγησίλαος έφυγε σε εκστρατεία, επικεφαλής μισθοφορικού στρατού, στην Αίγυπτο.

Ανταλκίδειος ειρήνη

Ο Αγησίλαος το 387 π.Χ. σύναψε ταπεινωτική συνθήκη με τους Πέρσες, ζητώντας τους και οικονομική βοήθεια και επιτρέποντάς τους να αναμειχθούν στις ελληνικές υποθέσεις. Ο Αγησίλαος έστειλε στα Σούσα τον Ανταλκίδα και ο Αρταξέρξης δέχτηκε να βοηθήσει οικονομικά την Σπάρτη, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της περσική κυριαρχίας στην Μικρά Ασία και Κύπρο.

Στην παρατήρηση κάποιου, ο οποίος είπε ότι «οι Σπαρτιάτες μήδισαν», ο Αγησίλαος απήντησε : «πες καλύτερα ότι οι Μήδες Λακωνίζουν».

Επόμενες Μάχες

Το 371 π.Χ. ο σπαρτιατικός στρατός με αρχηγό τον άλλο βασιλιά της Σπάρτης Κλεόμβροτο νικήθηκε από τους Θηβαίους στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Στη συνέχεια οι Θηβαίοι με ηγέτη τον Επαμεινώνδα άρχισαν εισβολές στην Πελοπόννησο και το καλοκαίρι του 362 π.Χ. απείλησαν την ίδια τη Σπάρτη, που την έσωσε την τελευταία στιγμή ο Αγησίλαος. Τον ίδιο χρόνο έγινε η μάχη στη Μαντινεία, που είχε αμφίρροπη έκβαση. Στη μάχη αυτή, που δεν πήρε μέρος ο Αγησίλαος, σκοτώθηκε ο Επαμεινώνδας και έλειψε ο άμεσος κίνδυνος για τη Σπάρτη.

Το 361 π.Χ. ο Αγησίλαος, παρά τη μεγάλη ηλικία του, πήγε στην Αίγυπτο επικεφαλής 1.000 μισθοφόρων, για να βοηθήσει το βασιλιά της χώρας τον Ταχώ να απαλλαγεί από την περσική κυριαρχία. Τελικά βοήθησε το διεκδικητή του θρόνου Νεκτανεβώ να ανατρέψει τον Ταχώ, και για τις υπηρεσίες του αυτές πήρε πλούσια δώρα και πολλά χρήματα (230 τάλαντα), που σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την πατρίδα του.

'Όμως δεν πρόλαβε όμως να ξαναδεί τη Σπάρτη, γιατί πέθανε στο ταξίδι της επιστροφής, στην Κυρήνη (358 π.Χ) σε ηλικία 84 ετών. [1] [2] [3]

Αρετές

Ο Ξενοφών, ο οποίος πολέμησε υπό τις διαταγές του Σπαρτιάτη βασιλιά στην μάχη της Κορώνειας, επαινεί τις αρετές του Αγησιλάου στο έργο «Αγησίλαος». Στην αρχή, ο Ξενοφών δηλώνει ότι είναι δύσκολο να γράψει κανείς αντάξιο έπαινο για τον Αγησίλαο, παρ' όλα αυτά επιχείρησε να το κάνει.[4][5]

Βιογραφία του Σπαρτιάτη βασιλιά περιέχεται επίσης και στο έργο του Ρωμαίου ιστορικού Κορνηλίου Νέποτα «De viris illustribus» («Περί των ενδόξων ανδρών»).

Παραπομπές

  1. Πλουτ. Αγησίλαος
  2. G. Ncp. ομ.
  3. Ξενοφών Ελληνικά Γ. - ΣΤ.
  4. Ξενοφών, Αγησίλαος 1
  5. Xenophon Hist., Agesilaus Chapter 1, section 1, line t [..]Οἶδα μὲν ὅτι τῆς Ἀγησιλάου ἀρετῆς τε καὶ δόξης οὐ ῥᾴδιον ἄξιον ἔπαινον γράψαι, ὅμως δ' ἐγχειρητέον. γὰρ ἂν καλῶς ἔχοι εἰ ὅτι τελέως ἀνὴρ ἀγαθὸς ἐγένετο, [..]