Αλεσσάντρο Καλιόστρο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:


Ο Καλιόστρο πήγε στη [[Ρώμη]] και έπεσε σε παγίδα κατασκόπων της Ιεράς Εξέτασης, οι οποίοι
Ο Καλιόστρο πήγε στη [[Ρώμη]] και έπεσε σε παγίδα κατασκόπων της Ιεράς Εξέτασης, οι οποίοι
είχαν παρουσιαστεί σε αυτόν με σκοπό τάχα να τους μυήσει σε τεκτονικές τελετές. Ο Καλλιόστρο σχεδίαζε να συστήσει τεκτονική ομάδα μέσα στη Ρώμη. Αυτή του η πρωτοβουλία δεν σχετιζόταν τόσο με τη δίψα για τις καινοτόμες ιδέες αλλά με ζητήματα επιβίωσης: οικονομικά στο χείλος της καταστροφής και έχοντας ενεχειρίσει τα κοσμηματα της συζύγου του, χωρίς να είναι πρόθυμος να του κάνει πίστωση αποφάσισε να συγκροτήσει μία Τεκτονική Στοά που η οικονομικές εισφορές των μελών της θα γίνονταν αντικέιμενο εκμετάλευσης από τον ίδιο και θα του εξασφάλιζαν ζωή άνετη. <ref name=Ruffo>Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης»,''Ιστορία Εικονογραφημένη'', τευχ. 55 (Ιανουάριος 1973), σελ. 98-103</ref>. Είχε προηγηθεί καταγγελία από την Λορέντζα Φελτσιάνι,γνωστής και ως Σεραφίνα, συζύγου του Καλιόστρο, για την όλη δράση του,καταγγελία που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1789. Συνελήφθη στις [[27 Δεκεμβρίου]] [[1789]], φυλακίστηκε στο [[Κάστρο των Αγγέλων]] (Castel Sant' Angelo)<ref>Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης», ''Ιστορία Εικονογραφημένη'', τευχ. 55 (Ιανουάριος 1973), σελ. 98-99</ref> και, λίγο μετά, καταδικάστηκε με απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 1791 σε θάνατο ως μασόνος. Αργότερα ο [[Πάπας]] Πίος Στ' μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια δεσμά.
είχαν παρουσιαστεί σε αυτόν με σκοπό τάχα να τους μυήσει σε τεκτονικές τελετές. Ο Καλλιόστρο σχεδίαζε να συστήσει τεκτονική ομάδα μέσα στη Ρώμη. Αυτή του η πρωτοβουλία δεν σχετιζόταν τόσο με τη δίψα για τις καινοτόμες ιδέες αλλά με ζητήματα επιβίωσης: οικονομικά στο χείλος της καταστροφής και έχοντας ενεχειρίσει τα κοσμηματα της συζύγου του, χωρίς να είναι πρόθυμος να του κάνει πίστωση αποφάσισε να συγκροτήσει μία Τεκτονική Στοά που η οικονομικές εισφορές των μελών της θα γίνονταν αντικέιμενο εκμετάλευσης από τον ίδιο και θα του εξασφάλιζαν ζωή άνετη. <ref name=Ruffo>Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης»,''Ιστορία Εικονογραφημένη'', τευχ. 55 (Ιανουάριος 1973), σελ. 98-103</ref>. Είχε προηγηθεί καταγγελία από την Λορέντζα Φελτσιάνι,γνωστής και ως Σεραφίνα, συζύγου του Καλιόστρο, για την όλη δράση του,καταγγελία που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1789. Συνελήφθη στις [[27 Δεκεμβρίου]] [[1789]], φυλακίστηκε στο [[Κάστρο των Αγγέλων]] (Castel Sant' Angelo)<ref name=Ruffo>/ και, λίγο μετά, καταδικάστηκε με απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 1791 σε θάνατο ως τέκτονας. Αργότερα ο [[Πάπας]] Πίος Στ' μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια δεσμά.


Μετά την απόπειρα δραπέτευσής του, οδηγήθηκε στις φυλακές του Σαν Λέο, στη Ρουμανία όπου και πέθανεστις 26 Αυγούστου το [[1795]]<ref>Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης»,Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.55(Ιανουάριος 1973), σελ.99</ref>.
Μετά την απόπειρα δραπέτευσής του, οδηγήθηκε στις φυλακές του Σαν Λέο, στη Ρουμανία όπου και πέθανεστις 26 Αυγούστου το [[1795]]<ref name=Ruffo/>.
==Η προσληψή του==
==Η προσληψή του==
Τρεις είναι κυριώτερες απόψεις γύρω από την ''αινιγματική'' αυτή φυσιογνωμία του 18ου αιώνα: μάγος, εχθρός του Θεού και φιλελεύθερο πνέυμα και θύμα της Ιεράς Εξέτασης και της πολιτικής αντίδρασης που εξαπολύθηκε στην Ιταλία μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης.<ref>Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης»,Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ.55(Ιανουάριος 1973), σελ.103</ref>
Τρεις είναι κυριότερες απόψεις γύρω από την ''αινιγματική'' αυτή φυσιογνωμία του 18ου αιώνα: Αρχικά ότι ήταν [[μαγεία|μάγος]], εχθρός του Θεού, κατόπιν φιλελεύθερο πνεύμα και τέλος θύμα της Ιεράς Εξέτασης και της πολιτικής αντίδρασης που εξαπολύθηκε στην Ιταλία μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης.<ref name=Ruffo/>



==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 16:52, 12 Ιανουαρίου 2014

Αλεσσάντρο Καλιόστρο

Ο Αλεσσάντρο Καλιόστρο (Alessandro Cagliostro, 2 Ιουνίου 1743- 26 Αυγούστου 1795) ήταν Ιταλός περιηγητής, τυχοδιώκτης και μασόνος. Υπήρξε σωσίας του κοινού εγκληματία Τζουζέπε Μπάλσαμο. Εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του μόλις γεννήθηκε στη Μάλτα ενώ εκεί, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, μυήθηκε στη μουσική και στην αλχημεία. Νυμφεύτηκε τη Λορέντσα Φελιτσιάνι (Lorenza Feliciani) και ταξίδευσαν μαζί στο Λονδίνο, όπου και έγιναν μέλη τεκτονικής οργάνωσης.

Υιοθέτησε ως τεκτονικό σύμβολο τον ουροβόρο, δηλαδή το φίδι που δαγκώνει την ουρά του. Ίδρυσε μασονική στοά στην Χάγη. Έκανε ταξίδια σε Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία και ισχυριζόταν ότι θεράπευε μέσω μαγνητισμού.

Ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, η φήμη του απλώθηκε και του πρότειναν να γίνει γιατρός του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Διώχθηκε ποινικά μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση με το αδαμάντινο περιδέραιο της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας και φυλακίστηκε για 9 μήνες στη Βαστίλη, για απάτη. Τελικά αθωώθηκε, καθώς δε βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του. Παρόλ' αυτά, τον έδιωξαν από τη Γαλλία και πήγε στην Αγγλία, όπου και κατηγορήθηκε πως ήταν ο κακοποιός Giuseppe Balsamo, για να το διαψεύσει ο ίδιος ενώπιον του αγγλικού λαού και να του ζητήσουν και συγγνώμη όσοι τον είχαν κατηγορήσει.

Ο Καλιόστρο πήγε στη Ρώμη και έπεσε σε παγίδα κατασκόπων της Ιεράς Εξέτασης, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί σε αυτόν με σκοπό τάχα να τους μυήσει σε τεκτονικές τελετές. Ο Καλλιόστρο σχεδίαζε να συστήσει τεκτονική ομάδα μέσα στη Ρώμη. Αυτή του η πρωτοβουλία δεν σχετιζόταν τόσο με τη δίψα για τις καινοτόμες ιδέες αλλά με ζητήματα επιβίωσης: οικονομικά στο χείλος της καταστροφής και έχοντας ενεχειρίσει τα κοσμηματα της συζύγου του, χωρίς να είναι πρόθυμος να του κάνει πίστωση αποφάσισε να συγκροτήσει μία Τεκτονική Στοά που η οικονομικές εισφορές των μελών της θα γίνονταν αντικέιμενο εκμετάλευσης από τον ίδιο και θα του εξασφάλιζαν ζωή άνετη. [1]. Είχε προηγηθεί καταγγελία από την Λορέντζα Φελτσιάνι,γνωστής και ως Σεραφίνα, συζύγου του Καλιόστρο, για την όλη δράση του,καταγγελία που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1789. Συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 1789, φυλακίστηκε στο Κάστρο των Αγγέλων (Castel Sant' Angelo)<ref name=Ruffo>/ και, λίγο μετά, καταδικάστηκε με απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου 1791 σε θάνατο ως τέκτονας. Αργότερα ο Πάπας Πίος Στ' μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια δεσμά.

Μετά την απόπειρα δραπέτευσής του, οδηγήθηκε στις φυλακές του Σαν Λέο, στη Ρουμανία όπου και πέθανεστις 26 Αυγούστου το 1795[1].

Η προσληψή του

Τρεις είναι κυριότερες απόψεις γύρω από την αινιγματική αυτή φυσιογνωμία του 18ου αιώνα: Αρχικά ότι ήταν μάγος, εχθρός του Θεού, κατόπιν φιλελεύθερο πνεύμα και τέλος θύμα της Ιεράς Εξέτασης και της πολιτικής αντίδρασης που εξαπολύθηκε στην Ιταλία μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης.[1]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Giusepe Ruffo,«Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης»,Ιστορία Εικονογραφημένη, τευχ. 55 (Ιανουάριος 1973), σελ. 98-103

Πηγή

  • Giusepe Ruffo, «Καλλιόστρο. Ο διάσημος τυχοδιώκτης», Ιστορία Εικονογραφημένη, τευχ. 55 (Ιανουάριος 1973), σελ.98-103