Πολιορκία του Χάνδακα (1645-1669): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
αφου βρήκαμε ολίγη από πηγές, ας γράψουμε 5 πράγματα
μδιορθ. - θα τεκμηριωθεί καλύτερα αργότερα
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
| απώλειες2 = 30.000
| απώλειες2 = 30.000
}}
}}
Η '''Πολιορκία του Χάνδακα''' υπήρξε η τελευταία μάχη των [[Βενετοί|Βενετών]] στον [[Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος|Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο]], την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την [[Κρήτη]], που κατείχαν απο το 1211. Η [[πολιορκία]] του Χάνδακα, του σημερινού [[Ηράκλειο Κρήτης|Ηρακλείου]], ξεκίνησε το Μάιο του 1648 με την άφιξη του οθωμανικού στόλου και την απόβαση των Οθωμανών έξω από την πόλη. Διοικητής τους ήταν ο μετέπειτα [[Βεζίρης]] [[Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασάς]], ενώ διοικητής των πολιορκημένων ο [[Φραντσέσκο Μοροζίνι]], μετέπειτα κατακτητής του Μωρέα και [[Δόγης]]. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν [[πυροβολικό]] προκειμένου να διασπάσουν τα τείχη της πόλης, χωρίς αποτέλεσμα. Σε απάντηση της πολιορκίς οι Βενετοί επιχείρησαν να αποκλείσουν τα [[Δαρδανέλλια]], καθώς και να κάνουν απόβαση στην περιοχή, όμως και οι δυο προσπάθειες απέτυχαν, όπως και μια εκστρατεία των Γάλλων να απελευθερώσουν την πόλη το 1669, που κατέληξε σε καταστροφή με την ανατίναξη μάλιστα της Γαλλικής υποναυαρχίδας από ατύχημα. Κατόπιν αυτών ο Μοροζίνι μη έχοντας επιλογή διαπραγματεύτηκε την παράδοση της πόλης, την οποία αποδέχθηκαν οι Οθωμανοί, επιτρέποντας στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης που είχαν απομείνει -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με κάποια από τα υπάρχοντά τους. Ο πληθυσμός, στον οποίο δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να ετοιμαστεί, επιβιβάστηκε σε πλοία με κατεύθυνση τα [[Επτάνησα|νησιά του Ιονίου]], τα οποία κατείχαν τότε οι Ενετοί, στα οποία ωστόσο λίγοι έφτασαν. Ο Μοροζίνι κατηγορήθηκε για την εγκατάλειψη του Χάνδακα, ωστόσο αθωώθηκε ύστερα από σύντομη δίκη.
Η '''Πολιορκία του Χάνδακα''' υπήρξε η τελευταία μάχη των [[Βενετοί|Βενετών]] στον [[Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος|Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο]], την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την [[Κρήτη]], που κατείχαν απο το 1211. Η [[πολιορκία]] του Χάνδακα, του σημερινού [[Ηράκλειο Κρήτης|Ηρακλείου]], ξεκίνησε το Μάιο του 1648 με την άφιξη του οθωμανικού στόλου και την απόβαση των Οθωμανών έξω από την πόλη. Διοικητής τους ήταν ο μετέπειτα [[Βεζίρης]] [[Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασάς]], ενώ διοικητής των πολιορκημένων ο [[Φραντσέσκο Μοροζίνι]], μετέπειτα κατακτητής του Μωρέα και [[Δόγης]]. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν [[πυροβολικό]] προκειμένου να διασπάσουν τα τείχη της πόλης, χωρίς αποτέλεσμα. Σε απάντηση της πολιορκίας οι Βενετοί επιχείρησαν να αποκλείσουν τα [[Δαρδανέλλια]], καθώς και να κάνουν απόβαση στην περιοχή, όμως και οι δυο προσπάθειες απέτυχαν, όπως και μια εκστρατεία των Γάλλων να απελευθερώσουν την πόλη το 1669, που κατέληξε σε καταστροφή με την ανατίναξη μάλιστα της Γαλλικής υποναυαρχίδας από ατύχημα. Κατόπιν αυτών ο Μοροζίνι μη έχοντας επιλογή διαπραγματεύτηκε την παράδοση της πόλης, την οποία αποδέχθηκαν οι Οθωμανοί, επιτρέποντας στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης που είχαν απομείνει -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με κάποια από τα υπάρχοντά τους. Ο πληθυσμός, στον οποίο δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να ετοιμαστεί, επιβιβάστηκε σε πλοία με κατεύθυνση τα [[Επτάνησα|νησιά του Ιονίου]], τα οποία κατείχαν τότε οι Ενετοί, στα οποία ωστόσο λίγοι από τους πρώην κατοίκους του Χάνδακα έφτασαν. Ο Μοροζίνι κατηγορήθηκε για την εγκατάλειψη της πόλης, ωστόσο αθωώθηκε ύστερα από σύντομη δίκη.


Η πολιορκία του Χάνδακα πέρασε στο ευρωπαϊκό [[φολκλόρ]] της εποχής ως σύμβολο του αγώνα των Χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Μουσουλμάνων. Διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία της ιστορίας.
Η πολιορκία του Χάνδακα πέρασε στο ευρωπαϊκό [[φολκλόρ]] της εποχής ως σύμβολο του αγώνα των Χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Μουσουλμάνων. Διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία της ιστορίας.

Έκδοση από την 23:27, 30 Δεκεμβρίου 2013

Πολιορκία του Χάνδακα
Μάχη της Κρήτης (1645–1669)
Χρονολογία1 Μαΐου 1648 - 25 Αυγούστου (4 Σεπτεμβρίου) 1669
ΤόποςΧάνδακας (Ηράκλειο)
Έκβασηυποχώρηση των Βενετών και αποχώρηση από την Κρήτη
Αντιμαχόμενοι
Ενετία
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
 
Απώλειες
120.000
30.000

Η Πολιορκία του Χάνδακα υπήρξε η τελευταία μάχη των Βενετών στον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο, την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την Κρήτη, που κατείχαν απο το 1211. Η πολιορκία του Χάνδακα, του σημερινού Ηρακλείου, ξεκίνησε το Μάιο του 1648 με την άφιξη του οθωμανικού στόλου και την απόβαση των Οθωμανών έξω από την πόλη. Διοικητής τους ήταν ο μετέπειτα Βεζίρης Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασάς, ενώ διοικητής των πολιορκημένων ο Φραντσέσκο Μοροζίνι, μετέπειτα κατακτητής του Μωρέα και Δόγης. Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν πυροβολικό προκειμένου να διασπάσουν τα τείχη της πόλης, χωρίς αποτέλεσμα. Σε απάντηση της πολιορκίας οι Βενετοί επιχείρησαν να αποκλείσουν τα Δαρδανέλλια, καθώς και να κάνουν απόβαση στην περιοχή, όμως και οι δυο προσπάθειες απέτυχαν, όπως και μια εκστρατεία των Γάλλων να απελευθερώσουν την πόλη το 1669, που κατέληξε σε καταστροφή με την ανατίναξη μάλιστα της Γαλλικής υποναυαρχίδας από ατύχημα. Κατόπιν αυτών ο Μοροζίνι μη έχοντας επιλογή διαπραγματεύτηκε την παράδοση της πόλης, την οποία αποδέχθηκαν οι Οθωμανοί, επιτρέποντας στο σύνολο των υπερασπιστών της πόλης που είχαν απομείνει -περίπου 3.600- να αποχωρήσουν με κάποια από τα υπάρχοντά τους. Ο πληθυσμός, στον οποίο δόθηκε περιθώριο δώδεκα ημερών καλού καιρού για να ετοιμαστεί, επιβιβάστηκε σε πλοία με κατεύθυνση τα νησιά του Ιονίου, τα οποία κατείχαν τότε οι Ενετοί, στα οποία ωστόσο λίγοι από τους πρώην κατοίκους του Χάνδακα έφτασαν. Ο Μοροζίνι κατηγορήθηκε για την εγκατάλειψη της πόλης, ωστόσο αθωώθηκε ύστερα από σύντομη δίκη.

Η πολιορκία του Χάνδακα πέρασε στο ευρωπαϊκό φολκλόρ της εποχής ως σύμβολο του αγώνα των Χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Μουσουλμάνων. Διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία της ιστορίας.

Πηγές