Κυβικό εκατοστό: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


[[Κατηγορία:Μονάδες όγκου]]
[[Κατηγορία:Μονάδες όγκου]]
[[Κατηγορία:Παραγόμενες μονάδες του SI]]

Έκδοση από την 10:04, 27 Δεκεμβρίου 2013

Το κυβικό εκατοστό είναι μονάδα μέτρησης όγκου (σύμβολο στο SI cm3, άλλα σύμβολα: cc ή ccm), υποπολλαπλάσιο του κυβικού μέτρου. Κάθε κυβικό μέτρο έχει 1.000.000 κυβικά εκατοστά. Η συνήθης χρήση του είναι στην Ιατρική και στην αυτοκινητοβιομηχανία για τη μέτρηση όγκου των κυλίνδρων.

Πλήρης ορισμός

Πρόκειται για τον όγκο που καταλαμβάνει ένας συμπαγής* κύβος, του οποίου κάθε ακμή είναι ίση με 1 εκατοστό. Ειδικότερα ως μέτρο χωρητικότητας ο περιεχόμενος χώρος ενός δοχείου ή δεξαμενής με ακμή ίση μ΄ ένα εκατοστό σε αποσταγμένο νερό και θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου εκφράζεται και σε μονάδα βάρους που ισούται με 1 γραμμάριο. Σε άλλα επιστημονικά πεδία χρησιμοποιείται η μονάδα mL (milliliters) ενώ στη Μεγάλη Βρετανία τα mL χρησιμοποιούνται και στη μέτρηση του κυβισμού των αυτοκινήτων.

Το κυβικό εκατοστό στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων

Ένας πλήρης κύκλος ενός τετρακύλινδρου, τετράχρονου κινητήρα. Ο όγκος απεικονίζεται με πορτοκαλί χρώμα

Στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων (κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης), όπου η χρήση του κυβικού εκατοστού ως cc είναι κανόνας (εκτός Μ.Βρετανίας και κάποιων άλλων χωρών)

Ο υπολογισμός του όγκου κυλίνδρου γίνεται με τον κάτωθι τύπο:

όπου d είναι ο όγκος του κινητήρα, b είναι η διάμετρος των κυλίνδρων, s είναι το μήκος της διαδρομής του πιστονιού και n ο αριθμός των κυλίνδρων.

Μετατροπές

Δείτε επίσης