Μαχμούντ Αμπάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Μεταφέρω 58 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q127998
GiannisKourbelis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Mahmoud Abbas 2007.jpg|thumb|Ο Μαχμούντ Αμπάς]]
[[Αρχείο:Mahmoud Abbas 2007.jpg|thumb|Ο Μαχμούντ Αμπάς]]
Ο '''Μαχμούντ Αμπάς ''' ('''Mahmoud Abbas''', αραβικά محمود عباس) γνωστός και στα αραβικά με το όνομα "Κούνια"<ref>Πρόκειται για το αραβικό όνομα που δίνεται στον πρωτότοκο γιο ή θυγατέρα σε μια οικογένεια.</ref> ως '''Αμπού Μαζέν''' είναι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το [[2005]] και ηγετικό στέλεχος της [[Φατάχ]]. Το Μάρτιο του 2003 και μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υπηρέτησε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Επανεξελέγη στην ηγεσία της Φατάχ, από το συνέδριο της πολιτικής πτέρυγας, στις 10 Αυγούστου του 2009. H θητεία του Αμπάς ως Προέδρου έληξε στις 15 Ιανουαρίου 2009. Έκτοτε ο [[Αζίζ Ντουγουάικ]] αναγνωρίζεται ως Πρόεδρος από την κυβέρνηση Χαανίγια στη Λωρίδα της Γάζας , ενώ ο Αμπάς αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση Φαγιάντ στην Δυτική Όχθη.
Ο '''Μαχμούντ Αμπάς ''' ('''Mahmoud Abbas''', αραβικά محمود عب 6 γνωστός και στα αραβικά με το όνομα "Κούνια"<ref>Πρόκειται για το αραβικό όνομα που δίνεται στον πρωτότοκο γιο ή θυγατέρα σε μια οικογένεια.</ref> ως '''Αμπού Μαζέν''' είναι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το [[2005]] και ηγετικό στέλεχος της [[Φατάχ]]. Το Μάρτιο του 2003 και μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υπηρέτησε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Επανεξελέγη στην ηγεσία της Φατάχ, από το συνέδριο της πολιτικής πτέρυγας, στις 10 Αυγούστου του 2009. H θητεία του Αμπάς ως Προέδρου έληξε στις 15 Ιανουαρίου 2009. Έκτοτε ο [[Αζίζ Ντουγουάικ]] αναγνωρίζεται ως Πρόεδρος από την κυβέρνηση Χαανίγια στη Λωρίδα της Γάζας , ενώ ο Αμπάς αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση Φαγιάντ στην Δυτική Όχθη.


== Βιογραφία και πρώιμη πολιτική καριέρα ==
== Βιογραφία και πρώιμη πολιτική καριέρα ==

Έκδοση από την 10:52, 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas, αραβικά محمود عب 6 γνωστός και στα αραβικά με το όνομα "Κούνια"[1] ως Αμπού Μαζέν είναι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005 και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ. Το Μάρτιο του 2003 και μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους υπηρέτησε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Επανεξελέγη στην ηγεσία της Φατάχ, από το συνέδριο της πολιτικής πτέρυγας, στις 10 Αυγούστου του 2009. H θητεία του Αμπάς ως Προέδρου έληξε στις 15 Ιανουαρίου 2009. Έκτοτε ο Αζίζ Ντουγουάικ αναγνωρίζεται ως Πρόεδρος από την κυβέρνηση Χαανίγια στη Λωρίδα της Γάζας , ενώ ο Αμπάς αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση Φαγιάντ στην Δυτική Όχθη.

Βιογραφία και πρώιμη πολιτική καριέρα

Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1935 στη Σαφέντ, τότε βρετανικό έδαφος της Παλαιστίνης και σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Συρία. Σπούδασε Νομικά στην Αίγυπτο και στη συνέχεια στη Μόσχα.

Το 1957 έγινε ιδρυτικό μέλος της Φατάχ. Στα επόμενα χρόνια ήταν δίπλα στον Αραφάτ και τον ακολούθησε σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τυνησία.

Τον Οκτώβριο του 2003 παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, καθώς δεν είχε υποστήριξη από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. [2] Έγινε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τις 11 Νοεμβρίου του 2004, έπειτα από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Εκλογή στην προεδρία

Εξελέγη Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής με 62% στις 9 Ιανουαρίου του 2005. Ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιανουαρίου του2005.[3] Άσκησε φιλειρηνική πολιτική.

Τον Ιανουάριο του 2006 ο Αμπάς δεν ενισχύθηκε στις βουλευτικές εκλογές. Η Χαμάς κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων.[4]

Οι συνομιλίες με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Χαμάς και από τη Φατάχ, βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Νέες εκλογές αναμενόταν να γίνουν. [5]

Πρόεδρος της Παλαιστίνης

Στις 23 Νοεμβρίου του 2008 ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ορίστηκε «πρόεδρος της Παλαιστίνης» από ένα σημαντικό όργανο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).[6]

Διορισμός νέου πρωθυπουργού

Στις 15 Ιουνίου του 2007 διορίστηκε Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Αμπάς ο Σαλάμ Φαγιάντ, καθώς τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας ανέλαβε η Χαμάς. Η κυβέρνηση του Φαγιάντ ήταν "ανεξάρτητη" δίχως τη συμμετοχή μελών από τη Φατάχ ή τη Χαμάς και υποστηρίχθηκε από τη Φατάχ, το Ισραήλ και τη Δύση. Με βάση το νόμο, μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού, ο απερχόμενος πρωθυπουργός πρέπει να ηγηθεί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.[7]Ο διορισμός του Φαγιάντ δεν επιβεβαιώθηκε από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.[8] . Στις 7 Μαρτίου του 2009 ο πρωθυπουργός Φαγιάντ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σχηματισμού κυβέρνησης "εθνικής συνεννόησης" στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης με τη Χαμάς.[9] Η παραίτηση τέθηκε σε ισχύ στο τέλος του μήνα. Η νέα κυβέρνηση του Φαγιάντ ορκίστηκε στη Μουκάτα της Δυτικής Όχθης, στις 19 Μαΐου του 2009.

Αποτροπή πιθανής απόπειρας δολοφονίας

Στις 3 Ιουλίου του 2009 οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα μέλη της Χαμάς, τα οποία φέρονταν να ομολόγησαν ότι είχαν σκοπό να δολοφονήσουν επιφανείς αξιωματούχους του κόμματος του Αμπάς, στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτς" στους στόχους συμπεριλαμβανόταν και ο ίδιος ο Αμπάς.[10] Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο της Χαμάς.

Σημειώσεις και παραπομπές

  1. Πρόκειται για το αραβικό όνομα που δίνεται στον πρωτότοκο γιο ή θυγατέρα σε μια οικογένεια.
  2. Palestinian prime minister Abbas resigns (CNN)
  3. Το Αμπού Μαζέν σημαίνει πατέρας του Μαζέν. Ο Mazen είναι ο πρωτότοκος γιος του Αμπάς.
  4. Abbas Threatens Hamas With New Elections (INN) October 08, 2006
  5. Palestinian president calls for early elections (CNN) 16 Δεκεμβρίου 2006
  6. Καθημερινή, Ο Μ. Αμπάς ορίστηκε «πρόεδρος της Παλαιστίνης», 23 Νοεμβρίου 2008.
  7. Whose Coup Exactly?, The Electronic Intifada, 18 Ιουνίου 2007
  8. «Abbas suspends articles from Basic Law». Kuwait News Agency. 17-06-2007. http://www.kuna.net.kw/NewsAgenciesPublicSite/ArticleDetails.aspx?id=1755378&Language=en. 
  9. Εξπρές, Παλαιστινιακά Εδάφη-παραίτηση κυβέρνησης.Να συνεχίσει το έργο του κάλεσε τον Σαλάμ Φαγιάντ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς, 7 Μαρτίου 2009.
  10. Έθνος, "Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Αμπάς" 3 Ιουλίου 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mahmoud Abbas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).