Δημογέροντας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 176.58.233.110 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{συγχώνευση|Προεστός}}
'''Δημογέροντες''' ονομάζονταν μετά την εποχή της [[Τουρκοκρατία|Τουρκοκρατίας]], εκείνοι που διαχειρίζονταν τα κοινά, στις ελληνικές κοινότητες, που αποκτούσαν την αυτονομία τους. Εκλέγονταν από το λαό, συνήθως ισόβιοι και είχαν διοικητικά και αστυνομικά καθήκοντα.
'''Δημογέροντες''' ονομάζονταν μετά την εποχή της [[Τουρκοκρατία|Τουρκοκρατίας]], εκείνοι που διαχειρίζονταν τα κοινά, στις ελληνικές κοινότητες, που αποκτούσαν την αυτονομία τους. Εκλέγονταν από το λαό, συνήθως ισόβιοι και είχαν διοικητικά και αστυνομικά καθήκοντα.
Ο θεσμός της δημογεροντίας καταργήθηκε το [[1830]] από τον [[Ιωάννης Καποδίστριας|Καποδίστρια]].Από τα άφθονα
έγγραφα της εποχής αυτής, που έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε [http://δημόσια δημόσια]
ή ιδιωτικά αρχεία,μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ίδρυση και την οργάνωση του θεσμού αυτού.

Τις κοινότητες διοικούσαν οι δημογέροντες,οι οποίοι,ανάλογα,με τις περιοχές ονομάζονταν επίτροποι, [[προεστός|προεστοί]], άρχοντες ή [[κοτζάμπασης|κοτζαμπάσηδες]].

Τους εξέλεγε ο ίδιος ο λαός σε κοινή συνέλευση,συχνά για έναν χρόνο και σπάνια για δύο ή και περισσότερα και μπορούσε να εκλεγεί οποιοσδήποτε. Σε ορισμένα μόνο νησιά([[Ύδρα]], [[Σπέτσες]]) δικαίωμα εκλογής είχαν μόνο οι
πλοιοκτήτες και οι [πλοίαρχος πλοίαρχοι]]. Οι δημογέροντες φρόντιζαν για την διαχείριση της κοινότητας,για την συλλογή και κατανομή [[φόρος|φόρων]], για την ίδρυση σχολείων και επίσης ασκούσαν σε περιορισμένα πλαίσια τη
δικαστική εξουσία. Οι δημογέροντες απόκτησαν σιγά-σιγά σημαντική δύναμη,που ήταν σωστική για τον ελληνισμό, γιατί με τον θεσμό αυτό περιορίστηκε η τουρκική επέμβαση στις υποθέσεις του πληθυσμού,αλλά και δημιουργήθηκε
και η πολιτική ηγεσία που ήταν απαραίτητη και για τα χρόνια της σκλαβιάς και για τα πρώτα βήματα της [[Ελληνική Eπανάσταση|Eπανάστασης]].

Το ίδρυμα όπου συνεδρίαζαν οι δημογέροντες ονομάζονταν '''δημογεροντείο.'''
==Βιβλιογραφία==

*Γενική Ελληνική και Παγκόσμια ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, τόμος 5, Εκδόσεις Δομική, σελ. 114
*Εγκυκλοπαίδεια Junior, Χάρη Πάτση, τόμος 7, σελ 101
{{επέκταση}}

[[Κατηγορία:Τοπική Αυτοδιοίκηση]]
[[Κατηγορία:Τουρκοκρατία]]

Έκδοση από την 18:44, 9 Δεκεμβρίου 2013

Δημογέροντες ονομάζονταν μετά την εποχή της Τουρκοκρατίας, εκείνοι που διαχειρίζονταν τα κοινά, στις ελληνικές κοινότητες, που αποκτούσαν την αυτονομία τους. Εκλέγονταν από το λαό, συνήθως ισόβιοι και είχαν διοικητικά και αστυνομικά καθήκοντα. Ο θεσμός της δημογεροντίας καταργήθηκε το 1830 από τον Καποδίστρια.Από τα άφθονα έγγραφα της εποχής αυτής, που έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε δημόσια ή ιδιωτικά αρχεία,μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ίδρυση και την οργάνωση του θεσμού αυτού.

Τις κοινότητες διοικούσαν οι δημογέροντες,οι οποίοι,ανάλογα,με τις περιοχές ονομάζονταν επίτροποι, προεστοί, άρχοντες ή κοτζαμπάσηδες.

Τους εξέλεγε ο ίδιος ο λαός σε κοινή συνέλευση,συχνά για έναν χρόνο και σπάνια για δύο ή και περισσότερα και μπορούσε να εκλεγεί οποιοσδήποτε. Σε ορισμένα μόνο νησιά(Ύδρα, Σπέτσες) δικαίωμα εκλογής είχαν μόνο οι πλοιοκτήτες και οι [πλοίαρχος πλοίαρχοι]]. Οι δημογέροντες φρόντιζαν για την διαχείριση της κοινότητας,για την συλλογή και κατανομή φόρων, για την ίδρυση σχολείων και επίσης ασκούσαν σε περιορισμένα πλαίσια τη δικαστική εξουσία. Οι δημογέροντες απόκτησαν σιγά-σιγά σημαντική δύναμη,που ήταν σωστική για τον ελληνισμό, γιατί με τον θεσμό αυτό περιορίστηκε η τουρκική επέμβαση στις υποθέσεις του πληθυσμού,αλλά και δημιουργήθηκε και η πολιτική ηγεσία που ήταν απαραίτητη και για τα χρόνια της σκλαβιάς και για τα πρώτα βήματα της Eπανάστασης.

Το ίδρυμα όπου συνεδρίαζαν οι δημογέροντες ονομάζονταν δημογεροντείο.

Βιβλιογραφία

  • Γενική Ελληνική και Παγκόσμια ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, τόμος 5, Εκδόσεις Δομική, σελ. 114
  • Εγκυκλοπαίδεια Junior, Χάρη Πάτση, τόμος 7, σελ 101